Δημήτρης Σκαρμούτσος: “Η πιο μακροχρόνια σχέση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η μαγειρική”
Νέα

Δημήτρης Σκαρμούτσος: “Η πιο μακροχρόνια σχέση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η μαγειρική”

Δημήτρης Σκαρμούτσος: “Η πιο μακροχρόνια σχέση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η μαγειρική”

Τι λέει για τις κακές κριτικές, τα χρήματα στην τηλεόραση και την εκπομπή που ονειρεύεται

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος μίλησε στο νέο τηλεοπτικό περιοδικό TV O’ CLOCK για την τηλεόραση, την εκπομπή του, τα χρήματα και τις κακές κριτικές.

Όπως είπε, “η τηλεόραση σου δίνει μία αναγνωρισιμότητα, είναι καλό για το υπόλοιπο κομμάτι της δουλειάς μου. Επιπλέον, είναι και τα χρήματα στη μέση”.

Τι θα έκανε εάν δεν περνούσε καλά σε μια εκπομπή;

“Θα έφευγα. Το έχω κάνει και στο παρελθόν, και θα το έκανα και τώρα. Η τηλεόραση είναι η δεύτερη δουλειά μου. Η πρώτη είναι η μαγειρική. Τη μαγειρική δεν την παράτησα ποτέ. Ακόμη και όταν μπήκα στην τηλεόραση, το μέσο που με συντηρούσε ήταν η μαγειρική, και εξακολουθεί να το κάνει. Η τηλεόραση είναι συμπληρωματική. Θέλω να κάνω σε αυτή ωραία πράγματα, με τα οποία να περνάω εγώ καλά και ο κόσμος βλέποντάς τα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να μπορούν να το στηρίξουν όλο αυτό”.

“Δεν έχω πολλούς φίλους”

Στην εκπομπή του Food ‘n’ Friends συνεργάζεται με τον Ηλία Φουντούλη. Πώς βιώνει τη συνεργασία;
“Με τον Ηλία είμαστε μαζί πολλά χρόνια. Ήταν αρχισυντάκτης σε εκπομπή που έκανα. Δέσαμε, γίναμε φίλοι, είναι ένας άνθρωπος που αγαπά το φαγητό, το έχει σπουδάσει χωρίς να έχει μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, παρά μόνο ερασιτεχνικά. Ο Ηλίας έχει καταπληκτικό χιούμορ και αυτό εγώ το αναγνωρίζω, το επικροτώ και περνάω και πολύ καλά μαζί του. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για εμένα.

Βοηθάει πολύ το δέσιμό μας γιατί νιώθουμε οικεία και συμπληρώνει ο ένας τον άλλο, δεν υπάρχουν κενά. Είναι ωραίο να κάνεις μία εκπομπή με έναν φίλο σου”.

Όπως ομολογεί, ο ίδιος δεν έχει πολλούς φίλους.

“Η φιλία δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό αλλά με τους ανθρώπους. Δεν έχω πολλούς φίλους στη ζωή μου. Επιλέγω οι άνθρωποι που έχω δίπλα μου να μπορούν να με συμπληρώσουν και να περνάμε καλά. Είναι άνθρωποι οι οποίοι με δέχονται, μαζί με τις παραξενιές μου, και θα είμαστε πάντα δίπλα ο ένας στον άλλο”.

“Με στενοχωρούν κακές κριτικές ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τηλεόραση”

“Με έχουν στενοχωρήσει πολλά πράγματα. Κακές κριτικές ανθρώπων που γράφουν για την τηλεόραση χωρίς να έχουν κάνει τηλεόραση ούτε μια μέρα στη ζωή τους. Πράγματα που λέγονται για να σε στενοχωρήσουν, να σε μειώσουν και να σε ρίξουν. Καταλαβαίνω πως όσοι κάνουμε τηλεόραση βγάζουμε τον εαυτό μας προς τα έξω. Ωστόσο, υπάρχουν όρια, γιατί πίσω από εμάς υπάρχουν οικογένειες, παιδιά, φίλοι, οι οποίοι διαβάζουν πράγματα που γράφονται για εμάς. Και πολλές φορές κάποια γράφονται για να γραφτούν” λέει για όσα τον πλήγωσαν στην τηλεόραση.

“Στην αρχή με ενοχλούσε και με στενοχωρούσε. Πλέον, όμως, δεν με πειράζει. Με τον καιρό, μαθαίνεις να μη σε πειράζει” συμπληρώνει.

Η ιδανική εκπομπή

Η τηλεόραση συνέβαλε στο να θέλουν όλο και περισσότεροι να ασχοληθούν με τη μαγειρική;

“Συνέβαλε πάρα πολύ. Βέβαια, έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες. Ανοίγουν εστιατόρια, η Ελλάδα είναι τουριστικός προορισμός και το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού. Δεν μπορούν, όμως, να απορροφηθούν όλοι οι μάγειρες που βγαίνουν”.

Πώς κρίνει την τηλεόραση και τις μαγειρικές εκπομπές σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;

“Η τηλεόραση έχει αλλάξει αρκετά. Σιγά-σιγά, όμως, χάνει την αίγλη της γιατί μπαίνουν κι άλλα μέσα, όπως το Ίντερνετ. Το νέο κοινό δεν παρακολουθεί τηλεόραση όπως παρακολουθούσαν παλιά. Άρα το μέσο τηλεόραση αλλάζει. Γι’ αυτό, πλέον, δεν επενδύονται πολλά χρήματα στις δουλειές. Παλιότερα, αν το κανάλι πίστευε ότι μία εκπομπή είναι καλή, δεν θα την πέταγε επειδή δεν έκανε υψηλή τηλεθέαση. Αλλάζουν οι τηλεθεατές και τα κανάλια ζητούν άλλα πράγματα”.

Ποια θα ήταν η ιδανική εκπομπή μαγειρικής για τον ίδιο;

“Θα ήθελα να πάρω τα όρη και τα βουνά. Να κάνω ταξιδιωτική εκπομπή. Και επειδή το έχω ξανακάνει, θα έβαζα μέσα, εκτός από την Ελλάδα, και τον υπόλοιπο κόσμο. Για εμένα η μαγειρική δεν έχει σύνορα”.

“Η μαγειρική κι η τηλεόραση απαιτούν θυσίες”

Ποια χαρακτηριστικά  πρέπει να έχει ένας μάγειρας για να έχει και διάρκεια;

“Πρέπει να έχει ταλέντο και να οπλιστεί με πολλή υπομονή, γιατί και οι δύο χώροι είναι αρκετά απαιτητικοί. Ακόμη, πρέπει να κάνει πολλούς συμβιβασμούς στην προσωπική του ζωή, επειδή οι απαιτήσεις της δουλειάς χτυπούν πρώτα την προσωπική σου ζωή. Κάποιοι άνθρωποι είναι ικανοί να το ανεχθούν αυτό, κάποιοι όμως όχι”.

Ο ίδιος ομολογεί ότι έχει κάνει θυσίες.

“Για πολλά χρόνια έχω θυσιάσει πράγματα από την προσωπική μου ζωή για να φτάσω ως εδώ. Πλέον, όμως, έχω συμβιβαστεί με αυτό. Η μαγειρική και η τηλεόραση απαιτούν θυσίες. Πολλές ώρες, τριβή… Στη μαγειρική δεν υπάρχουν αργίες.”

Όσο για το τι είναι η μαγειρική για εκείνον:

“Αν σκεφτείς πως μεγαλώνοντας δεν σκεφτόμουν να γίνω μάγειρας και τελικά με τράβηξε, θα έλεγα πως είναι η μεγάλη μου αγάπη. Η πιο μακροχρόνια σχέση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι η μαγειρική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τσακωμούς, χωρισμούς, τρελές αγάπες…”