Εμμανουήλ Καραλής: «Υπήρχε προπονητής που όταν με έβλεπε να πηγαίνω καλά έλεγε “να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου”»
Νέα

Εμμανουήλ Καραλής: «Υπήρχε προπονητής που όταν με έβλεπε να πηγαίνω καλά έλεγε “να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου”»

Εμμανουήλ Καραλής: «Υπήρχε προπονητής που όταν με έβλεπε να πηγαίνω καλά έλεγε “να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου”»

Ο ρατσισμός και οι καταγγελίες που έκανε σε προπονητή στίβου

Στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη στα περίπτερα και τη Μαρία Παπαϊωάννου παραχώρησε συνέντευξη ο Εμμανουήλ Καραλής μιλώντας μεταξύ άλλων και τον ρατσισμό που έχει βιώσει ακόμη και στον χώρο του αθλητισμού.

«ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΣΟΥ ΕΣΎ ΚΙ Η ΜΆΝΑ ΣΟΥ»

Η μητέρα του Σάρρα γεννήθηκε στην Ουγκάντα, ενώ όταν μετακόμισε στην Ελλάδα γνώρισε τον πατέρα του, Χάρη, στον Πύργο Ηλείας.

«Στην Ουγκάντα έχω πάει μία φορά όταν ήμουν μικρός. Θυμάμαι το σαφάρι, τα μαϊμουδάκια… Πώς έχουμε στην Ελλάδα γάτες; Εκεί βλέπεις παντού μαϊμουδάκια. Είναι πολύ όμορφα. Έχει υπέροχο φαγητό και η φύση είναι μαγική. Σίγουρα θα ήθελα να ξαναπάω, όταν έχω χρόνο βέβαια. Υπάρχουν συγγενείς εκεί, η οικογένεια της μαμάς» περιγράφει και συνεχίζει αναφερόμενος στον ερχομό της μητέρας του στην Ελλάδα: « Ο παππούς μου από την πλευρά της μητέρας μου ήταν μουσουλμάνος και έγινε χριστιανός. Βαφτίστηκε, και μάλιστα μετά έγινε παπάς. Ήταν ο πατήρ Εμμανουήλ. Είχε έρθει στην Ελλάδα για να σπουδάσει εκκλησιαστικά. Ήρθε μαζί του όλη η οικογένεια. Έτσι, η μητέρα μου μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας.

Τόσο η μητέρα μου όσο και ο πατέρας μου ασχολούνται με τον στίβο και έτσι γνωρίστηκαν. Γεννήθηκε ο έρωτας στον στίβο, γεννήθηκα μετά και εγώ κι αυτό ήταν». Παραδέχεται ότι βίωσε έντονα τον ρατσισμό. « Είμαι Έλληνας αλλά μαύρος. Στο σχολείο δεν υπήρχαν άλλοι μαύροι, εκτός από εμένα και την αδελφή μου. Υπήρχαν κάποια παιδιά στην Α’ Δημοτικού που μίλαγαν άσχημα, έλεγαν “τα μαυράκια”. Όλα αυτά ξεκινούν από την οικογένεια. Αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή με τον ρατσισμό. Στη συνέχεια μπαίνοντας στον στίβο και κάνοντας επιδόσεις, υπήρχε ένας προπονητής που όταν με έβλεπε να πηγαίνω καλά ξεκινούσε και έλεγε: “Οι μαύροι δεν κάνουν επί κοντώ” ή “να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου”. Τραγικά σχόλια για έναν 15χρονο.

Τα καταγγείλαμε. Έκανε μια πρώτη καταγγελία η μητέρα μου όταν ήμουν ανήλικος και στα 18 μου έκανα μόνος μου την καταγγελία γιατί παρατράβηξε. Από τα 13 μέχρι τα 21 μου ήταν μια διαρκής ενόχληση. Ήταν προπονητής άλλου αθλητή, και πολύ καλού. Φτάσαμε στα δικαστήρια. Κατηγορήθηκε στην Ομοσπονδία. Η Επιτροπή Φιλάθλου τον έβγαλε από τα στάδια για κάποιον καιρό και μας πήγε στα ανώτατα αθλητικά δικαστήρια, όπου τον καταδίκασαν και εκεί. Κρίθηκε ρατσιστής. Είναι ρατσιστής».

Η ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΤΡΩΤΙΚΌ ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΣΚΆΝΗ

Ο Εμμανουήλ δεν κρύβει πως υπήρξε μια περίοδος όπου σκέφτηκε σοβαρά να τα παρατήσει. «Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2022. Όλη αυτή η πίεση που είχα και οι απαιτήσεις των “πρέπει”. “Πρέπει να είσαι καλύτερος”, “πρέπει αυτό”, “πρέπει το άλλο”. Αυτό κάποια στιγμή έσκασε και δεν μου επέτρεψε να είμαι λειτουργικός, χαρούμενος, να ευχαριστιέμαι τη στιγμή και το αγώνισμα που κάνω. Είχα και τραυματισμούς εκείνη την περίοδο. Ήταν μια σειρά πραγμάτων που ήρθαν και έσκασαν στο τέλος. Μετά από έναν αγώνα που δεν πήγα καλά αποφάσισα ότι θέλω να ηρεμήσω, να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να βρω τον εαυτό μου. Σταμάτησα τη σεζόν, άλλαξα τους προπονητές μου, έκανα μια εκκαθάριση σε όλα και έφυγα». Το εισιτήριο που έβγαλε με προορισμό την Ιταλία ήταν καθοριστικό για τη συνέχεια.

«Πήγα στην Τοσκάνη να ηρεμήσω. Είχε προηγηθεί μια κρίση πανικού. Έκανα τζόκιγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο και ξαφνικά ένιωσα κάτι σαν χτύπημα στο στομάχι μου. Ξεκίνησα να τρέμω και να μην μπορώ να αναπνεύσω. Μια αίσθηση ότι πεθαίνεις. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Σαν να πάγωσα. Κάθισα κάπου να ηρεμήσω. Μετά από μισή ώρα ήμουν κάπως καλύτερα. Δεν άντεξα, πήγα σπίτι μου και ηρέμησα. Πρώτα έγινε αυτό. Προσπάθησα να το προσπεράσω και να συνεχίσω κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συνέχισα και έσκασε αυτό στο τέλος. Αποφάσισα λοιπόν να ταξιδέψω στην Τοσκάνη για να βρω τον εαυτό μου. Πήγα μόνος μου σε ένα βουνό. Επειδή μου αρέσει το κρασί, πήγα σε διάφορες περιοχές κ έκανα wine testing. Ασχολούμαι με τα κρασιά, τα αγαπάω. Ήταν ένα ταξίδι που πάντα ήθελα να κάνω. Είχα κλείσει τα πάντα, τηλέφωνα, social media. Κανονικό detox. Πήγα εκεί, ηρέμησα και γύρισα πίσω».

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί στα περίπτερα