Ενόργανη γυμναστική: Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες κακοποιήσεων – «Έφαγα ξύλο, φοβόμουν και τη σκιά μου»
Νέα

Ενόργανη γυμναστική: Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες κακοποιήσεων – «Έφαγα ξύλο, φοβόμουν και τη σκιά μου»

Ενόργανη γυμναστική: Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες κακοποιήσεων – «Έφαγα ξύλο, φοβόμουν και τη σκιά μου»

Σοκάρει η πρωταθλήτρια της ενόργανης Βάσω Τσαβδαρίδου με τις μαρτυρίες της στο «Χαμογέλα και πάλι»

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, απεστάλησαν καταγγελίες 26 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής σε βάρος προπονητών για σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική και σωματική βία.

Οι καταγγελίες σοκάρουν με την ωμή βια που επιστράτευαν οι προπονητές στο αγωνιστικό πλαίσιο όσο και με τα περιστατικά παρενόχλησης σεξουαλικής φύσεως.

Ξύλο, προσβολές μέχρι και χρήση αναβολικών δίχως τη σύμφωνη γνώμη των παιδιών είναι μόνο μερικά σημεία από τις καταγγελίες που ήρθαν στην επιφάνεια.

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» μίλησε η πρωταθλήτρια της ενόργανης Βάσω Τσαβδαρίδου, η οποία βρίσκεται μεταξύ των αθλητών που έχουν προχωρήσει στις σχετικές καταγγελίες.

«Τα στοιχεία φυσικά και τα έχουμε δώσει στη Γυμναστική Ομοσπονδία και στην Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτή η ανακοίνωση. Το ύφος της ήταν άθλιο και προσβλητικό. Έχουν τα στοιχεία. Έκλεισαν την υπόθεση, δεν έδωσαν τα στοιχεία στο διοικητικό συμβούλιο. Τελικά δεν έγινε τίποτα, μας χλεύασαν. Προσωπικά δε δέχτηκα απειλές, αλλά πολλές κοπέλες δέχτηκαν. Δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τους καταγγελλόμενους και από παράγοντες της Ομοσπονδίας. Τους ζητήθηκε να αποτραβηχτούν από τις καταγγελίες, γιατί δε θα μπορέσουν να ξαναδουλέψουν στο χώρο της γυμναστικής. Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει η Μαρία να βγει δημόσια να πει αυτά τα πράγματα. Ο σκοπός δεν ήταν να διαπομπεύσουμε πρόσωπα, για αυτό κινηθήκαμε με αυτόν τον τρόπο. Τα ονόματα τα δώσαμε στους αρμόδιους φορείς, δεν κάναμε ανώνυμη αναφορά».

«Οι καταγγελίες οι δικές μας γνωρίζαμε ότι έχουν παραγραφεί. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν γίνεται να συνεχίζουν να εργάζονται. Εγώ έχω υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία. Έφαγα ξύλο, υπέστην εξαντλητικές δίαιτες, φοβόμουν και τη σκιά μου, όπως και οι άλλες αθλήτριες. Το ξύλο ίσως τελικά να ήταν μέθοδος. Εμείς νομίζαμε ότι γινόταν επειδή κάναμε κάτι λάθος. Αλλά μιλώντας με πολλούς αθλητές, συνειδητοποίησα ότι είναι μια τακτική αυτό» δήλωσε η Βάσω Τσαβδαρίδου.