Πες μου πόσα πλήρωσες να σου πω ποιο κανάλι είσαι
Νέα

Πες μου πόσα πλήρωσες να σου πω ποιο κανάλι είσαι

Πες μου πόσα πλήρωσες να σου πω ποιο κανάλι είσαι

Αυτό το άτιμο το Ραδιοτηλεοπτικό (ΕΣΡ)! Που τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το πρόστιμο των 150.000€ στο κανάλι του Καρατζαφέρη έχει γίνει στόχος πρόστυχων απειλών για την ζωή των μελών του, είναι το αρμόδιο όργανο για την καλή – ας πούμε – λειτουργία της τηλεόρασης. Βρίσκεται σε ένα κτήριο επί της οδού Αμερικής και όσο και αν οι υπάλληλοί του είναι εξαιρετικά ευγενικοί, έχουν κάτι από την αυστηρότητα των μελών του Αρείου Πάγου. Πολύ φοβάμαι, πως τώρα με τις ανήκουστες απειλές θιασωτών του Γ. Καρατζαφέρη θα γίνουν ακόμα πιο κουμπωμένοι.

Τα μέλη του Ραδιοτηλεοπτικού εκτός από τις συνήθεις συνεδριάσεις για τις καταγγελίες των τηλεθεατών, κυρίως πρέπει να βλέπουν ατελείωτες ώρες τηλεόραση για να αποφασίσουν αν η ποινή για ένα κανάλι θα είναι επίπληξη, σύσταση για αλλαγή σήμανσης ή και χρηματικό πρόστιμο. Αυτό το τελευταίο, τα τελευταία χρόνια πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία, καθώς τα κανάλια παλιότερα δεν πλήρωναν μία, αφού έτρεχαν στο ΣτΕ και υπήρχαν πολλές χρονοβόρες διαδικασίες.

Πότε ξεκίνησε ο χορός των προστίμων

Από το 2002, που καθιερώθηκε ο θεσμός των προστίμων, το πρώτο βαρύ πρόστιμο ήταν για την εκπομπή της Νατάσας Ράγιου. Το αντίτιμό του έφτανε τις 150.000 ευρώ, ποσό που είναι αμφίβολο αν ποτέ πλήρωσε ο ΑΝΤ1, που είχε προχωρήσει τότε σε σειρά ενστάσεων. Την είχε πληρώσει όμως, η παρουσιάστρια του καναλιού.

Στα χρόνια που πέρασαν πολλά και μεγάλα πρόστιμα έφαγαν όλα τα κανάλια, κυρίως την εποχή της λαίλαπας των τυχερών παιχνιδιών, όπου υπολογιζόταν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και κυρίως εκείνοι της επαρχίας, έβγαζαν πάνω από 200.000€ κέρδος την ημέρα. Και τότε, με τα πρόστιμα, είχε απειληθεί η ζωή των μελών του ΕΣΡ από τον υπόκοσμο διαφόρων περιοχών.

Όταν οι τηλεθεατές αντιδρούν

Ας δούμε πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στην εφορία για προγράμματα χαμηλής υποστάθμης, πολιτικής απρέπειας ή προσπάθειας χειραγώγησης.  Τα πιο συζητημένα πρόστιμα είναι στον Λάκη Λαζόπουλο με την αιτιολογία ότι η εκπομπή του περιείχε βωμολοχίες, στο MEGA και τον ΣΚΑΙ την περίοδο του δημοψηφίσματος και φυσικά στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, που το ΕΣΡ δέχεται ως και 100 τηλεφωνήματα την ημέρα για εκπομπή, κυρίως της μεσημεριανής ζώνης, αλλά και για ενημερωτικά προγράμματα. Τα άτομα που τηλεφωνούν είναι μέσης και μεγάλης ηλικίας, εκτός σε πολύ ευαίσθητες περιπτώσεις. Στην πυρκαγιά στο Μάτι για παράδειγμα, στο Συμβούλιο δέχτηκαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα καθώς οι επαναλαμβανόμενες εικόνες της φωτιάς δημιουργούσαν κυρίως προβλήματα σε παιδιά και ευπαθή άτομα με ψυχολογικά προβλήματα.

Τα πρόστιμα

Το συνολικό ποσό που εισπράχτηκε από πρόστιμα αγγίζει ως τώρα τα 55.131.216 ευρώ και αυτά αντιστοιχούν μόνο σε όσα εισπράχτηκαν από την εφορία. Για παρελθόντα έτη, τα ποσά αυτά φαίνεται να έχουν χαθεί ανάμεσα στην αδιαφορία, την άρνηση του ΣτΕ και λοιπές διαδικασίες. Από το σύνολο των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας – συμπεριλαμβανομένου και του MEGA – χωρίς τους επαρχιακούς σταθμούς, έχουν καταβληθεί 30.185.000€ σε πρόστιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε το ΕΣΡ. Για μια ακόμη φορά, το ποσό αφορά σε εισπραχθέντα ποσά και όχι σε πρόστιμα που “κόλλησαν” σε δικαστικές διαμάχες.

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα του ΕΡΣ:

Τα ποσά που έχουν κληθεί να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τα τελευταία 16 χρόνια

Τα ποσά που έχουν κληθεί να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τα τελευταία 16 χρόνια *Στο ΑΡΤ TV δεν περιλαμβάνεται το πρόστιμο για την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου