Eurovision 2019: Η Κριμαία μπλοκάρει το τραγούδι της Ουκρανίας
Νέα

Eurovision 2019: Η Κριμαία μπλοκάρει το τραγούδι της Ουκρανίας

Eurovision 2019: Η Κριμαία μπλοκάρει το τραγούδι της Ουκρανίας

Η Ουκρανία επέλεξε, χθες, τη συμμετοχή της για τη Eurovision μέσω του εθνικού τελικού Vidbir 2019. Η διαμάχη της χώρας με τη Ρωσία λόγω της Κριμαίας επισκιάζει και το φετινό τραγούδι.

Νικήτρια του εθνικού τελικού ήταν η Maruv με το τραγούδι Siren Song, αλλά η επικείμενη περιοδεία της στη Ρωσία άναψε φωτιές. Στην κριτική επιτροπή βρισκόταν η νικήτρια της Eurovision 2016, Jamala, και τη ρώτησε τι θα απαντούσε -εάν εκπροσωπούσε τη χώρα- σχετικά με το πού ανήκει η Κριμαία. Η Maruv απάντησε: «Στην Ουκρανία».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας γνωστοποίησε πως θα ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες 48 ώρες, τη συμμετοχή ή όχι της Maruv στη Eurovision, καθώς πρέπει να υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο που της έχει δοθεί και γι’ αυτό έχει προθεσμία μίας ημέρας.

Παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Το ζήτημα έφτασε μέχρι τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Vyacheslav Kyrylenko, ο οποίος δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Αν αυτοί που κάνουν περιοδεία στη Ρωσία, πάνε στη Eurovision για να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία, τότε είναι καλύτερο να μην συμμετάσχουν καθόλου. Δεν θα χρειαζόταν να χάνουμε χρόνο, προσπαθώντας να εξηγήσουμε ότι στην ουσία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι η φιλία και οι εκδρομές, αλλά η επιθετικότητα, η προσάρτηση και η κατοχή!».