Φωκάς Ευαγγελινός: Η συγκίνησή του μετά την παραίτηση από το Εθνικό Θέατρο  – «Σαν δάσκαλος οφείλω να ακούσω τη φωνή αυτής της γενιάς»
Νέα

Φωκάς Ευαγγελινός: Η συγκίνησή του μετά την παραίτηση από το Εθνικό Θέατρο – «Σαν δάσκαλος οφείλω να ακούσω τη φωνή αυτής της γενιάς»

Φωκάς Ευαγγελινός: Η συγκίνησή του μετά την παραίτηση από το Εθνικό Θέατρο  – «Σαν δάσκαλος οφείλω να ακούσω τη φωνή αυτής της γενιάς»

Το προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των απόφοιτων καλλιτεχνικών σχολών εξισώνοντάς τες με απολυτήριο Λυκείου αποτελεί ένα γερό χτύπημα στα θεμέλια του Πολιτισμού για το οποίο οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Πορείες, διαμαρτυρίες και καταγγελτικές αναρτήσεις ήταν η πρώτη φάση του αναβρασμού ο οποίος κορυφώθηκε χθες με την παραίτηση όλων των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του διατάγματος.

Το παράδειγμά τους ακολούθησε σήμερα και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση:

«Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει, ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του ΠΔ85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους».

Καθηγητής χορού επί 23 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο ο Φωκάς Ευαγγελινός μίλησε στο podcast του «20/20 Magazine» για τον αγώνα που δίνεται από τους διδάσκοντες ώστε να στηρίξουν τα όνειρα και τους αγώνες των σπουδαστών.

Ο γνωστός χορογράφος με τις αμέτρητες διακρίσεις στον χώρο του, ο οποίος με τις εμπνεύσεις του έχει αφήσει τεράστιο το στίγμα του και στην τηλεόραση λίγο πριν πιάσει το πόστο του στο J2US χαρίζοντας όπως πάντα φαντασμαγορικό θέαμα επί σκηνής με τις εμφανίσεις των λαμπερών ζευγαριών, λύγισε μιλώντας για τα οράματα και τα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς καλλιτεχνών που σβήνουν στον απόηχο μία απόφασης – «ντροπή» για όσους υπηρετούν την Τέχνη.

«Εγώ θέλω να πω ότι είμαι 23 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και είναι τιμή μου. Στα 23 χρόνια αυτά έχω συνομιλήσει με νέους ανθρώπους που έχουν οράματα και διεκδικούν το αυτονόητο να θέλουν καλύτερες συνθήκες για αυτό που καλούνται να κάνουν ως τέχνη. Δεν είναι μόνο ένας σύλλογος είναι η φωνή αυτής της γενιάς και εγώ ως δάσκαλος οφείλω να την ακούσω».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 20/20 Mag (@20_20_mag)

Ακούστε ολόκληρο το podcast εδώ: