Η αποκλειστική συνέντευξη της Μαίρης Κατράντζου στην Κάτια Ζυγούλη: «Νιώθω πολύ τυχερή που οι ρίζες μου είναι στην Ελλάδα»
Νέα

Η αποκλειστική συνέντευξη της Μαίρης Κατράντζου στην Κάτια Ζυγούλη: «Νιώθω πολύ τυχερή που οι ρίζες μου είναι στην Ελλάδα»

Η αποκλειστική συνέντευξη της Μαίρης Κατράντζου στην Κάτια Ζυγούλη: «Νιώθω πολύ τυχερή που οι ρίζες μου είναι στην Ελλάδα»

Στις «Ιστορίες μόδας» μίλησαν καταξιωμένοι επαγγελματίες του εξωτερικού αλλά και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαίρη Κατράντζου έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στις «Ιστορίες Μόδας» και την Κάτια Ζυγούλη, μιλώντας για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

Την έχουν αποκαλέσει «κόρη της ψηφιακής τεχνολογίας», «βασίλισσα των prints» λόγω των εμβληματικών, καλειδοσκοπικών, ψηφιακών μοτίβων της που άλλαξαν για πάντα την έννοια του εμπριμέ.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη σχεδιάστρια που ζει και εργάζεται στη Βρετανία μίλησε για τα πρώτα της βήμα και πώς κατάφερε να καθιερωθεί.

Τα αποθεωτικά λόγια της Suzy Menkes

Η θρυλική δημοσιογράφος και κριτικός μόδας, Suzy Menkes, μιλάει αποκλειστικά στην εκπομπή και θυμάται τις αρχικές τις αντιδράσεις όταν είχε δει για πρώτη φορά το δημιουργικό όραμα της Ελληνίδας σχεδιάστριας.

«Θυμάμαι πόσο εμβρόντητη είχα μείνει όταν είδα τα ψηφιακά της τυπώματα για πρώτη φορά πριν από 11 χρόνια. Ήταν ταυτόχρονα πνευματώδη και υπέροχα» είπε.

Ακόμη, η δημοσιογράφος Sarah Mower, επικεφαλής κριτικός μόδας Voguerunway και πρέσβειρα ανερχόμενων ταλέντων του British Fashion Council, μιλώντας και εκείνη αποκλειστικά, αναπολεί τα πρώτα επαγγελματικά βήματα της Κατράντζου στο Λονδίνο, τη σκληρή δουλειά και το πείσμα της Ελληνίδας δημιουργού.

«Εκείνη την εποχή όλοι υποτιμούσαν τις ψηφιακές εκτυπώσεις. Οι καθηγητές δεν ήξεραν πώς να τις διδάξουν. Η Μαίρη απλώς πήγε σπίτι της και ανακάλυψε έναν νέο τρόπο σχεδιασμού. Όλοι ανησυχούσαμε ότι έκανε το ξεκίνημά της τη χειρότερη εποχή. Ήταν το 2008 και το 2009 οι τράπεζες κατέρρεαν. Αλλά ήταν σίγουρη», είπε.

Η σχέση της με την Ελλάδα και η παρότρυνση της Anna Wintour

«Νιώθω πάρα πολύ τυχερή που οι ρίζες μου είναι εδώ στην Ελλάδα και τα χρόνια που διαμορφώθηκα τα πέρασα στην Ελλάδα. Και καθορίζει την πορεία σου και έχει καθορίσει τη δουλειά μου αλλά και μου δίνει δύναμη. Όσα περισσότερα βρίσκομαι εκτός Ελλάδας τόσο περισσότερο εκτιμώ την πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι δώρο Θεού» είπε.

Η σχεδιάστρια αναφέρθηκε στην επιρροή της μητέρας της: «Από όταν ήμουν παιδί άρχισα να ενδιαφέρομαι για το design λόγω του ότι και η μητέρα μου ήταν διακοσμήτρια και πιο καλλιτεχνική φύση από τον πατέρα μου».

«Δημιουργήθηκε γύρω μου μια αγκαλιά από γυναίκες μέντορες όπως η Sarah Mower, η Suzy Menkes, η Anna Wintour οι οποίες με την πένα τους έγραψαν κάποια λόγια που αποτυπώθηκαν μέσα μου και μου έδωσαν τη δύναμη να κάνω κάτι σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης, όντας Ελληνίδα και όχι Βρετανίδα».

Οι εμπορικές και καλλιτεχνικές της συνεργασίες

Η Μαίρη Κατράντζου μίλησε για τις πολύ σημαντικές της συνεργασίες με εταιρίες όπως η Adidas, η Victoria’s Secret, ο οίκος Bulgari, Moncler και τόνισε αυτό είναι το μέλλον της μόδας τα επόμενα 20 χρόνια.

«Μου αρέσει πάρα πολύ η έννοια της συνεργασίας. Διευρύνεται ο δημιουργικός σου ορίζοντας. Δεν εξελίσσομαι αν κάνω μονόλογο με τον εαυτό μου και μετά κάνω μια επανάληψη αυτού του μονόλογου. Είμαι πάρα πολύ τυχερή που έχω καλούς συνεργάτες που και στα δύσκολα είναι εκεί και δουλεύουν πολύ σκληρά. Αν είναι μόνο προσωπικό το φίλτρο δεν μπορείς να εξελίξεις τη δουλειά σου» είπε.

H σχεδιάστρια μίλησε για τη συνεργασία της με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, στην παράσταση The Thread, τον οποίο αποκάλεσε «τον ορισμό του αναγεννησιακού ανθρώπου» και «αληθινό φίλο».

Αναφέρθηκε και σε άλλες θεατρικές συνεργασίες της όπως αυτή που ετοιμάζει με την Εθνική Λυρική Σκηνή για τον «Δον Κιχώτη».

Η Μαίρη Κατράντζου έκανε μια μικρή αναδρομή πώς από παιδί είχε καλλιτεχνική τάση και πήγε να σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αμερική χωρίς όμως να φανταστεί ποτέ  ότι θα ασχοληθεί με τη μόδα.

Τι λέει ο στενός της συνεργάτης και γιατί την αποκαλεί «φεμινίστρια»;

Ο Dryce Lahssan, Fashion Image & Strategy Consultant, στενός συνεργάτης και φίλος της σχεδιάστριας, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι η Κατράντζου είναι ουσιαστικά μια «φεμινίστρια» δημιουργός και πώς έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια «λέσχη» γυναικών που φοράνε τις δημιουργίες της παγκοσμίως.

«Είναι γενναιόδωρη γιατί θέλει να δώσει πολλά σε όλους. Δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να μην τη συμπαθεί. Η Μαίρη είναι η απόλυτη φεμινίστρια σχεδιάστρια. Αν δείτε γύρω της, την φορούν, την υποστηρίζουν και την αγαπούν καταπληκτικές γυναίκες» είπε.

Τα λόγια της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και της μητέρας της

Σταθμός στην καριέρα της είναι η ιστορική, φιλανθρωπική επίδειξη μόδας στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο το 2019, με αφορμή τα 30 χρόνια της «ΕΛΠΙΔΑΣ». 

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την Μαίρη Κατράντζου, της οποίας τα βήματα -όπως είπε- παρακολουθούσε από τα πρώτα της βήματα.

«Ήθελα να κάνω στην Ελλάδα κάτι πάρα πολύ καιρό αλλά ήθελα να έχει χαρακτήρα πολιτιστικό, φιλανθρωπικό. Με είχε συναισθηματικά φορτισμένη από την αρχή αυτό το project. Δόθηκε ένα μήνυμα ελπίδας και ανθρωπιάς από την Ελλάδα στον κόσμο» είπε η σχεδιάστρια αποδίδοντας εύσημα στην κυρία Βαρδινογιάννη για το ότι της άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τη δουλειά της.

«Η Μαίρη Κατράντζου ανέμειξε τον αρχαίο πολιτισμό με τον φουτουρισμό, με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο. Ήταν ένας κολοφώνας εκλεπτυσμού» είπε η Menkes σχολιάζοντας την επίδειξη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που η σχεδιάστρια της ζήτησε να γίνει κουμπάρα στον γάμο της.

«Η Μαίρη είναι πάρα πολύ ικανή, πάρα πολύ ταλαντούχα. Όταν βάλει κάτι στο μυαλό της προσπαθεί μέχρι να το πετύχει. Είναι τελειομανής. Μου είχε φέρει ένα φουστάνι που λερώθηκε  και γυρίσαμε όλα τα καθαριστήρια του Παρισιού για να το καθαρίσουμε. Κανείς δεν το αναλάμβανε. Έκατσε όλο το βράδυ και το έκανε τέλειο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατερίνα Κατράντζου, η μητέρα της.

«Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για αυτά τα 10 χρόνια και τα όσα με έχουν διδάξει για να πάω στα επόμενα 10. Το πού θέλεις αυτό να εξελιχθεί είναι ίσως πιο σημαντικό από το ξεκίνημα» είπε κλείνοντας η σχεδιάστρια.