Ηλίας Μαμαλάκης: «Υπερβολή τα πολλά ριάλιτι μαγειρικής. Το MasterChef περιμένει να καούν τα άλλα και να βγει να σαρώσει»
Νέα

Ηλίας Μαμαλάκης: «Υπερβολή τα πολλά ριάλιτι μαγειρικής. Το MasterChef περιμένει να καούν τα άλλα και να βγει να σαρώσει»

Ηλίας Μαμαλάκης: «Υπερβολή τα πολλά ριάλιτι μαγειρικής. Το MasterChef περιμένει να καούν τα άλλα και να βγει να σαρώσει»

Ο γνωστός δημοσιογράφος γεύσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και η νικήτρια του περσινού MasterChef μίλησαν για την ελληνική κουζίνα και τις νέες τάσεις

Η μαγειρική στην Ελλάδα έχει περίοπτη θέση σε κάθε νοικοκυριό και πλέον και στην τηλεόραση με τα μαγειρικά ριάλιτι και τις εκπομπές που την έχουν κατακλύσει.

Η εκπομπή «Κεραία» στην ΕΡΤ1 καταπιάστηκε με το θέμα και πολλοί άνθρωποι του χώρου μίλησαν για την παράδοση που έχει αρχίσει να δέχεται μεγάλες επιρροές από το νέο ρεύμα.

Η άποψη της δημοσιογράφου γεύσης, Ελένης Ψυχούλη, είναι ότι «το νέο εθνικό μας πορνό» και ότι η κουλτούρα των ριάλιτι διαφέρει από αυτή της ελληνικής κουζίνας.

«Όλα αυτά τα ριάλιτι είναι επικεντρωμένα σε μία ξένη κουλτούρα και αυτό είναι ένα κακό που επαναλαμβάνεται στις σχολές και στα νέα παιδιά που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν τατουάζ, να ξέρουν την ασιατική κουζίνα και να μην ξέρουν να φτιάξουν μουσακά».

Ο Λευτέρης Λαζάρου δε ανέφερε πως στη σύγχρονη κουζίνα αυτό που συμβαίνει είναι ότι «περνάμε σε δεύτερη φάση την πρώτη ύλη και ενδιαφέρει περισσότερο η τεχνική».

Ένας από τους ειδήμονες της γαστρονομίας δεν μπορεί να μην θεωρηθεί και ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο άνθρωπος που άνοιξε νέους ορίζοντες στις μαγειρικές εκπομπές με τη δική του.

«Γυρίσαμε 160 επεισόδια μέσα σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα και πολλά στο εξωτερικό. Βραβεύτηκα στο εξωτερικό σαν την καλύτερη σειρά που είχε σχέση με τη γεύση» είπε.

Τον κορεσμό στις εκπομπές μαγειρικής και τα ριάλιτι έθιξε σε άλλο σημείο ο Ηλίας Μαμαλάκης.

«Γίνονται εκπομπές σχεδόν πανομοιότυπες και το απαύγασμα όλων αυτών είναι τα τηλεπαιχνίδια που έχουμε τρία αυτή τη στιγμή που είναι μία υπερβολή το ένα καβαλάει το άλλο, το κορυφαίο που είναι το MasterChef δεν έχει βγει στον αέρα περιμένει τα άλλα να καούν και να βγει να σαρώσει.»

Στην εκπομπή μίλησε και η νικήτρια του περσινού Masterchef, Μαργαρίτα Νικολαϊδη, η οποία εξομολογήθηκε πως η συμμετοχή της στο ριάλιτι του Star της άνοιξε τις πόρτες και βελτίωσε την αντίληψή της πάνω στη μαγειρική.

Είχα πολλές προτάσεις στην αρχή από διαφημιστικά. Τώρα είναι λογότερα. Δεν είχα τόσες προτάσεις εστιατορικά. Ήθελα απλά να δω, να γνωρίσω τους κριτές, δεν πήγα για να κερδίσω, είχα την περιέργεια να δω τι γίνεται πίσω από τις κάμερες.

Πριν το MasterChef έβαζα στον εαυτό μου 4 τώρα χωρίς να έχω καταφέρει κάτι παραπάνω του βάζω 5 γιατί τώρα έχω ανακαλύψει νέα πράγματα».