«Ιστορίες Μόδας»: Όταν η ελληνική παράδοση συναντά τη μόδα
Νέα

«Ιστορίες Μόδας»: Όταν η ελληνική παράδοση συναντά τη μόδα

«Ιστορίες Μόδας»: Όταν η ελληνική παράδοση συναντά τη μόδα

Η ελληνικότητα ξανά στο επίκεντρο της έμπνευσης

Στις σημερινές “Ιστορίες Μόδας” η Κάτια Ζυγούλη εξερεύνησε τον τρόπο που το ελληνικό στοιχείο εδώ και χρόνια επηρεάζει τη μόδα τόσο σε εγχώριο όσο και διεθνές επίπεδο.

Μεγάλα brands σε Ελλάδα και εξωτερικό – όπως επί παραδείγματι οι εμβληματικές δημιουργίες του οίκου Versace και Chanel- έχουν κατά καιρούς εμπνευστεί ολόκληρες συλλογές από τη δυναμική της ελληνικής κληρονομιάς προωθώντας μία κουλτούρα στη μόδα εντελώς διαφορετική από τα ξένα στάνταρ.

Αυστηρές, ίσιες γραμμές, μίνιμαλ μοτίβα και αέρινες συνθέσεις αποτελούν τον άξονα του ελληνικού στοιχείου, το οποίο γίνεται ανάρπαστο στιλιστικά για τη μοναδικότητα και την ιδιομορφία του.

Η συνεργάτιδα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στο brand Zeus + Dione που έχουν δημιουργήσει, Δήμητρα Κολοτούρα, μίλησε στην εκπομπή για τον τρόπο που οραματίστηκαν εκείνες την προώθηση της ελληνικότητας μέσα από τις δημιουργίες τους αλλά και στο πώς πραγμάτωσαν τις ιδέες τους μέσα από συνεργασίες με Έλληνες τεχνίτες και παραδοσιακά εργαστήρια.

https://streamable.com/sl0ujl

Φυσικά, η ελληνικότητα δεν ήταν πάντοτε στο επίκεντρο των Ελλήνων σχεδιαστών όσο και του αγοραστικού κοινού, καθώς υπήρξε μία μακρά περίοδος προτίμησης περισσότερο δυτικών προτύπων, τα οποία υιοθετήθηκαν και στο στυλ.

Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν στην εποχή μας και αυτή η ανάγκη να ανήκουμε στην παγκόσμια κοινότητα δίνει τη θέση της ξανά σε πιο παραδοσιακά στοιχεία που όλο και περισσότερο υιοθετούνται εν γένει αλλά και στον χώρο της μόδας.

https://streamable.com/l60jfj