Νίκος Κουρής: «Βαριέμαι να ακούω αυτά τα ετοιματζίδικα πράγματα ότι το θέατρο είναι σπουδαίο»
Νέα

Νίκος Κουρής: «Βαριέμαι να ακούω αυτά τα ετοιματζίδικα πράγματα ότι το θέατρο είναι σπουδαίο»

Νίκος Κουρής: «Βαριέμαι να ακούω αυτά τα ετοιματζίδικα πράγματα ότι το θέατρο είναι σπουδαίο»

Όσα είπε για την υποκρισία στην Τέχνη, τον Παπακαλιάτη αλλά και την πιο συζητημένη διαφήμιση για την Ημέρα του Πατέρα

O Nίκος Κουρής ήταν καλεσμένος της εκπομπής “Αυτός και ο άλλος” στην ΕΡΤ1 και μίλησε για το θέατρο, το τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει στην ΕΡΤ αλλά και τις δυσκολίες στην παιδική του ηλικία.

«Είναι βαρετό να “διαβάζεις” τους ανθρώπους τόσο συμβατικά»

Μιλώντας για το τηλεπαιχνίδι δήλωσε ότι είπε εύκολα το ναι και δεν το σκέφτηκε πολύ. Είχε όμως τρακ στο πρώτο του γύρισμα που το σύγκρινε με το τρακ που είχε στην πρώτη του παράσταση στην Επίδαυρο το 2001.

“Νόμιζα ότι θα πεθάνω, ότι αποκλείεται να μου συμβαίνει αυτό το πράγμα, ότι ονειρεύομαι” είπε.

“Μου αρέσουν όλα τα πράγματα ως δυνατότητες. Μου αρέσει το θέατρο και δεν μου αρέσει. Μου αρέσει όταν μπορεί να γίνει ένα συναρπαστικό πράγμα και να αποτυπώνει συγκλονιστικά μια ανθρώπινη περιπέτεια. Δεν μπορεί να είναι μια κουλτούρα που δεν αφορά κανέναν” είπε και μπήκε στο διάλογο περί ποιοτικού και εμπορικού.

Θα έκανε επιθεώρηση; “Η ψυχή μου είναι εκεί. Η επιθεώρηση είναι το αγαπημένο μου έργο και το πιο δύσκολο” είπε.

Θα συνεργαζόταν με τον Μάρκο Σεφερλή; “Αυτός θα πήγαινε μαζί μου; Θα μπορούσα αν κάτι με έπειθε. Ο Μάρκος Σεφερλής δεν είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεται να πει κάποιος κάτι”.

“Έχω κάνει δυο φορές μόνο κωμωδία και το έκανα πολύ καλά. Έκανα φέτος το έργο ‘Του Κουτρούλη ο γάμος’ που οι φίλοι μου με κοιτούσαν με μισό μάτι όπως και με το τηλεπαιχνίδι πολλοί άνθρωποι με κοιτούν με μισό μάτι, ότι τι θες εσύ εκεί;”

“Δικαιολογημένη η απορία των φίλων για το τηλεπαιχνίδι. Είναι όμως τόσο βαρετό να ‘διαβάζεις’ τους ανθρώπους και τα πράγματα τόσο συμβατικά” σχολίασε.

Ο ηθοποιός διηγήθηκε το πάθημά του στη Μύκονο όταν τρόμαξε από κάτι μέσα στο νερό και σήκωσε όλη την παραλία στο πόδι, όπως είπε.

https://streamable.com/kj4eok

Οι “Άγριες Μέλισσες”, η Επίδαυρος και οι ταμπέλες

Ο ηθοποιός δήλωσε ότι του έχουν γίνει πολλές προτάσεις για δουλειές στην τηλεόραση που απέρριψε. Γιατί;

“Γιατί δεν μου αρέσουν όλα, δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Μου αρέσανε κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο για να τα κάνω. Δεν προλάβαινα. Προτεραιότητα είχε το θέατρο” είπε.

“Θα ήθελα να είμαι, αλλά δεν το μετάνιωσα. Έχω χάσει πολύ σπουδαία πράγματα από επιλογή, για τα οποία δεν μετανιώνω. Στεναχωρήθηκα, θα ήθελα να ήμουν στις ‘Άγριες Μέλισσες’ αλλά όχι και τόσο. Δηλαδή τελικά προτιμώ που δεν το έκανα”, είπε.

Ανησυχεί μήπως η Επίδαυρος δεν τον “καλεί” λόγω του τηλεπαιχνιδιού;

“Όχι” ήταν η απάντησή του που συμπλήρωσε σε αρκετά έντονο ύφος.

“Είναι τόσο συνηθισμένη και ψευδής αυτή η ερώτηση που μακάρι να μην με καλέσουν Δεν χαρίζω τον εαυτό μου σε κανέναν ούτε αυτό που είμαι. Έχω μέτρο μου την τέχνη μου. Θα κλείσει η Επίδαυρος αν δεν την κάνεις καλά. Το θέατρο είναι ένα άχρηστο πράγμα αν δεν είναι συγκλονιστικό. Αν δεν προκαλείς τη συγκίνηση μιας ροκ συναυλίας δεν έχει νόημα να μιμείσαι τόσο βάναυσα τη ζωή. Το λέω τόσο θυμωμένα γιατί βαριέμαι να ακούω αυτά τα ετοιματζίδικα πράγματα ότι το θέατρο είναι σπουδαίο. Τίποτα δεν είναι σπουδαίο. Σπουδαίο είναι όταν γίνει σπουδαίο” είπε με πάθος ο ηθοποιός.

“Δικαίωμά του όποιου πει ότι δεν του αρέσει ο Κουρής επειδή κάνει τηλεπαιχνίδι. Η ταμπέλα είναι το πιο καθηλωτικό και ακινητοποιητικό πράγμα. Την έχω πατήσει. Δεν έκανα πάρα πολλά πράγματα επειδή κάτι νόμιζα για τον εαυτό μου. Με τον εαυτό μου τα έχω για τον χρόνο που χάνω και για τα πράγματα που δεν δοκίμασα. Πολύ εύκολα κάποιος λέει κάτι για σένα πολύ δύσκολα το αποτινάσσεις” συμπλήρωσε.

https://streamable.com/uea9rc

Τα φρούτα, τα social media και η σκηνή στο «4» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

“Συνιστώ σε όλους να κάνουν τα κουμάντα τους”. είπε σχολιάζοντας τη δήλωσή του ότι θα δούλευε πουλώντας φρούτα, κάτι που η γυναίκα του δεν θέλει να λέει.

“Τα φρούτα και όλα αυτά τα μαγαζιά στον κορονοϊό θησαύρισαν” σχολίασε.

Η συζήτηση πήγε και στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη καθώς η συμμετοχή του Νίκου Κουρή στη σειρά “4” το 2010 σίγουρα θα συζητιέται για πολλά χρόνια.

Αν ο Χριστόφορος του έκανε πρόταση για νέο σίριαλ θα έλεγε ναι γιατί “γράφει τις δικές του ιστορίες. Αυτό από μόνο του είναι εκτιμητέο. Θεωρητικά είμαι εντελώς θετικός όπως και όλοι οι ηθοποιοί γιατί είναι ένας άνθρωπος που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του”.

Πώς σχολίασε τη γνωστή διαφήμιση σούπερ μάρκετ για την ημέρα του πατέρα σε σχέση με τη δική του αμφιλεγόμενη σκηνή με τη Ζέτα Δούκα στο “4”το 2010;

“Η ευκολία που ανοίγει ένα θέμα σήμερα στα social media είναι άλλη από αυτό που έγινε το 2010. Αυτή η ευκολία ευθύνεται για όλα; Ποιο είναι το ακριβές ποσοστό αυτών που φοβούνται αυτό το πράγμα; Δηλαδή ποιον πειράζει στα αλήθεια ένας μπαμπάς που παίζει με το παιδί του; Κανέναν. Αυτή η υποκρισία είναι ψευδής. Με ψευδή πράγματα δεν πρέπει να ασχολείται. Η συγκεκριμένη διαφήμιση είχε τόση τρυφερότητα και ήταν τόσο βαλμένη από την πλευρά του παιδιού. Ποιος μπορεί να μου πει ότι αν το παιδάκι σου σου σού ζητήσει να κάνεις τον Καραγκιόζη ότι δεν θα το κάνεις; Είναι λίγο σαν την Επίδαυρο που όταν πατάμε τη θυμέλη αντιδρούν κάποιοι παλιοί που τη θεωρούν δική τους ιστορία και δική τους υπόθεση” είπε και επικαλέστηκε λόγια του Παύλου Σιδηρόπουλου για τα έργα και τον δημιουργό.

https://streamable.com/ltqfpm

Το γιουχάισμα, η αμηχανία για την παιδική του ηλικία και ο διαβήτης

Οι παρουσιαστές του ζήτησαν να εξηγήσει το θέμα της Επιδαύρου.

“Ξέρω πολύ καλά αυτή την υποκρισία κάποιων ανθρώπων, θεατών απλών ότι αυτό το πράγμα το διαφυλάττουν, ότι αυτοί ξέρουν πως πρέπει να είναι, που γιουχάρουν όταν πατάς τη θυμέλη. Γιατί να μην την πατήσω; Την πατάει ο τουρίστας από το πρωί στις 9 μέχρι το βράδυ, γιατί να μην πατήσω εγώ που είμαι ηθοποιός και την προσέχω και δε φοράω και τακούνια; Συγγνώμη για την ειρωνεία. Το έχω ζήσει, έχω ζήσει πολύ μεγάλα γιούχα και είμαι πολύ περήφανος” είπε.

Μια αμήχανη στιγμή ήταν όταν ρωτήθηκε για τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας.

“Ήταν δύσκολα, Δεν θέλω να πω πράγματα που θα στεναχωρήσω αλλά ήταν δύσκολα. Για τα οποία είμαι περήφανος γιατί τελικά κατάλαβα ότι δεν είμαι το κέντρο του κόσμου γιατί όταν περνάς δύσκολα πράγματα νομίζεις ότι συμβαίνει μόνο σε σένα. Δεν ένιωθα ακριβώς σαν παρείσακτος αλλά όταν έχεις κάποιες δοσμένες συνθήκες μιας οικογένειας που δυσκολεύεται και οικονομικά με 4 παιδιά κάπως νομίζεις ότι βαραίνεις τόσο πολύ που καλύτερα να μην υπήρχες ως βάρος. Το παιδί αυτομάτως πιστεύει ότι φταίει αυτό”, είπε.

Ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου ότι είναι διαβητικός διότι θέλει να αφυπνιστεί ο κόσμος.

“Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κρύβονται, όπως κι εγώ ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Όταν το έπαθα στα 13 μου το 1987 με είχαν για τελειωμένο.  Δεν έχει αλλάξει τίποτα, μόνο αν σου συμβεί αρχίζεις να το ψάχνεις. Μέχρι τότε είναι μια μυθολογία”, είπε.

https://streamable.com/tw225u