Κώστας Γαβράς: Ετοιμάζει ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη
Νέα

Κώστας Γαβράς: Ετοιμάζει ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

Κώστας Γαβράς: Ετοιμάζει ταινία βασισμένη σε βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απασχόλησε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όσο κανένας άλλος, τα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο όμως και σε όλο τον κόσμο. Η περίφημη περήφανη διαπραγμάτευση, που οδήγησε στο δημοψήφισμα μπορεί να είναι πολύ πρόσφατη στη μνήμη μας, αποτελεί όμως σίγουρα ενδιαφέρουσα ιστορία για την έβδομη τέχνη. Ειδικά, αν τη σκηνοθετική ματιά της, αναλαμβάνει ο Κώστας Γαβράς. Ο Έλληνας σκηνοθέτης, που διακρίνεται για το κοινωνικό και ιστορικό πρόσημο των ταινιών του, σχεδιάζει να φέρει στη μεγάλη οθόνη την ελληνική πολιτική ιστορία των πρώτων μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Γαβράς θέλει να βασίσει την ταινία του στο βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο “Ανίκητοι Ηττημένοι“, στο οποίο δίνει την δική του οπτική των πραγμάτων, για όσα έγιναν εκείνους τους μήνες. “Τι συνέβη όταν ένας μικρός λαός αποφάσισε να αποδράσει από τη μόνιμη χρεο-δουλοπαροικία που ερημοποιεί τη χώρα του; Οι ΑΝΙΚΗΤΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ είναι όλοι εκείνοι που το 2015 ξεπέρασαν τον φόβο του βαθέoς κατεστημένου και έφεραν την «Ελληνική Άνοιξη». Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη ρίχνει φως στη μεθοδικότητα με την οποία ηττήθηκε η «Ελληνική Άνοιξη», με παράπλευρη απώλεια την απαξίωση και σταδιακή αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit κτλ.)” αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περίληψη του βιβλίου.

Το cast των ηθοποιών

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όπως καταλαβαίνετε, στην ταινία αυτή θα δούμε τον Αλέξη Τσίπρα, τους συνεργάτες του, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη, σε μια σπάνια – αν όχι μοναδική – περίπτωση που η ελληνική πολιτική σκηνή μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Στο ρόλο  λοιπόν του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ακουστεί το όνομα του Γιάννη Στάνκογλου. Ο ηθοποιός, που αυτή την περίοδο υποδύεται στον Γιούνκερμαν στο θέατρο, σε ερώτηση δημοσιογράφων δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο και παρέπεμψε στον σκηνοθέτη.

Για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, ακούγεται το όνομα του Αλέξανδρου Μπουρδούμη. Σε άλλο δημοσίευμα των τελευταίων ημερών για το θέμα, αυτή τη φορά από την εφημερίδα “Το Έθνος”, φαίνεται πως για τον ρόλο του σημερινού υπουργού Οικονομικών “Ευκλείδη Τσακαλώτου” προσανατολίζονται στον Δημήτρη Τάρλοου. Ο τελευταίος είναι σκηνοθέτης της θεατρικής μεταφοράς του “Γιούνκερμαν”.

Τέλος, στο cast της ταινίας έχει ακουστεί και το όνομα του Αντώνη Λουδάρου, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο, ποιον θα αναλάβει να ενσαρκώσει.

Αναζητείται χρηματοδότηση

Αν και οι πληροφορίες θέλουν την ταινία να ξεκινά γυρίσματα το Μάρτιο του 2019, υπάρχουν κάποια σοβαρά εμπόδια στην υλοποίησή της. Αρχικά, η επιλογή Στάνκογλου ίσως “σκοντάφτει” στις θεατρικές υποχρεώσεις του ηθοποιού. Επιπλέον, ο Κώστας Γαβράς αναζητά χρηματοδότηση, προκειμένου να εξασφαλίσει το budget για την ταινία. Με αυτές τις προϋποθέσεις, ίσως δούμε σύντομα και για πρώτη φορά, την ελληνική πολιτική σκηνή να μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη.