Νέα

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι στη Vogue. Εσύ όμως τι ξέρεις για το διάσημο αρχοντικό της Σιάτιστας όπου φωτογραφήθηκε;

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης είναι στη Vogue. Εσύ όμως τι ξέρεις για το διάσημο αρχοντικό της Σιάτιστας όπου φωτογραφήθηκε;

Η αρχόντισσας της Δυτικής Μακεδονίας μάλλον δεν επελέγη τυχαία από το περιοδικό

Η Vogue Greece Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί στις 4/9 με την Καθημερινή και ήδη έχει κάνει αίσθηση το εξώφυλλό της με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό βγαλμένο από έναν folk χειμώνα.

Ο πολυτάλαντος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, έναν μήνα πριν από την πρεμιέρα της νέας του σειράς Maestro στο Mega αφηγείται -για πρώτη φορά- μια ιστορία αγάπης μέσα από φωτογραφίες.

Ο αγαπημένος όλων δημιουργός ανέλαβε τριπλό ρόλο, φωτογραφίζοντας, σκηνοθετώντας και πρωταγωνιστώντας στο εξώφυλλο της Vogue Greece. Στο πλευρό του το τοπ μόντελ Sara Grace Wallerstedt, με την οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται μια ερωτική ιστορία με ρομαντισμό, πάθος αλλά και πόνο, βιώνοντας όλα τα στάδια μιας σχέσης.

«Όλα ξεκινάνε από έναν έρωτα. Και με όχημα αυτόν μπορείς να θίξεις θέματα που δύσκολα προσεγγίζονται και απασχολούν όλους τους ανθρώπους, όλων των κοινωνιών» περιγράφει ο δημιουργός στον Βλάση Κωστούρο.

Για τις ανάγκες της φωτογραφισης, η ομάδα της Vogue ταξίδεψε σε έναν μη αναμενόμενο προορισμό, τη γραφική Σιάτιστα Κοζάνης για το ατμοσφαιρικό της fashion editorial.

Μάλιστα λήψεις έγιναν και σε ένα από τα πλέον διάσημα αρχοντικά της, το αρχοντικό Δόλγκηρα – που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο- όπως αναφέρεται στα credits της φωτογράφισης.

Τι γνωρίζετε όμως τόσο για την αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας όσο και για τα αρχοντικά της και ειδικά το συγκεκριμένο;  Γνωρίζετε την ιστορία που έχει το κρεβάτι στο οποίο φωτογραφήθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης;

Αρχοντικό Δόλγκηρα, ένα εξαίσιο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας

Ένα από τα πιο ωραιότερα σπίτια της Σιάτιστας, το αρχοντικό Δόλγκηρα, διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες του συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» και αποκαταστάθηκε υποδειγματικά όπως ήταν στην αρχική του μορφή, λειτουργώντας πλέον ως επισκέψιμο λαογραφικό μουσείο.

Πόλη γνωστή για το εμπόριο της γούνας και το κρασί της, η Σιάτιστα ήκμασε τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Τότε χτίστηκαν από συντεχνίες Ηπειρωτών και Μακεδόνων μαστόρων τα περισσότερα από τα αρχοντόσπιτά της, μερικά από τα οποία ζουν ακόμα και μαρτυρούν το μεγαλείο της Βορειοελλαδίτικης πόλης.

Το Αρχοντικό Δόλγκηρα, το πιο καλοδιατηρημένο από τα τριάντα εναπομείναντα σπίτια της Σιάτιστας χτίστηκε στις αρχές του 1700 από τον Τσόλγκηρα, έναν βλάχο της περιοχής και αρχικά ήταν μια μεσαία πετρόχτιστη κατοικία.

Εκατό χρόνια αργότερα, το σπίτι το κληρονόμησε ο Δημήτριος Δόλγκηρας, πλούσιος έμπορος που για τις δουλειές του ταξίδευε συνεχώς από τη Βιέννη στην Αδριανούπολη και από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη.

Το 1840, ο Δόλγκηρας έφερε λαϊκούς ζωγράφους που φιλοτέχνησαν το εσωτερικό του με ωραιότατα χρώματα και μοτίβα.

Το στόλισε επίσης με έπιπλα από τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι και καταπληκτικούς πολυελαίους που όμως δεν σώθηκαν.

Το αρχοντικό ανήκει σήμερα στους κληρονόμους Δόλγκηρα, που σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη του κόσμου, παραχώρησαν τη χρήση του για 23 χρόνια στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου».

Αυστηρό εξωτερικά με δωρικά ντουβάρια από πέτρα και ξύλινο ζωνάρι, το σπίτι είναι ανάλαφρο και περίτεχνο στο εσωτερικό του με τοιχογραφίες, πλούσια χρώματα και στολίδια στα παράθυρα και στα ταβάνια.

Στο ισόγειο αριστερά από τη μεσιά ή την εμπατή είναι το κατώι και δεξιά τα μαγαζιά του Δόλγκηρα, όπου έβαζε τα εμπορεύματά του, χρώματα, μαλλιά, τυριά, δέρματα και γουναρικά που έρχονταν από τη Ρωσία για να τα επεξεργαστούν οι περίφημοι Σιατιστινοί γουναράδες. Εδώ βρίσκεται και ο χειμωνιάτικος οντάς (νουντάς).Η σκάλα οδηγεί στον όροφο με τη σάλα, τον καφέ οντά όπου έπιναν οι κυρίες τον καφέ τους και τον μπας οντά, το επίσημο σαλόνι των ανδρών.

Τα μιντέρια γύρω γύρω στους τοίχους ντύνονται το καλοκαίρι με μπλε ή κόκκινο δαμάσκο και το χειμώνα με κόκκινες φλοκάτες και μεταξωτά (ατλαζωτά) μαξιλάρια.

Στα παράθυρα πίσω από τα μιντέρια υπάρχουν περίτεχνα αψιδωτά σπασίματα και στις δύο κόγχες είναι τοποθετημένες καναβέτες (ξύλινα κουτιά) όπου τοποθετούσαν λουλούδια, κρασί, ρόδια και μήλα για να υποδεχτούν ή να ξεπροβοδίσουν τους άνδρες που έφευγαν ταξίδι.

Το κελάρι με τις προμήθειες βρίσκεται επίσης στον όροφο, όπως και η νυφική παστάδα.

Το νεοκλασικό κρεβάτι, που βρέθηκε μέσα στο σπίτι, είναι στολισμένο με δύο χειροποίητες κουβέρτες 100 και 140 χρόνων. Μια σαρμάντζα –κρεβατάκι μωρού- με βαφτιστικά ρουχαλάκια του 1860, καλοδιατηρημένα νυφιάτικα και γαμπριάτικα εσώρουχα στολίζουν την κρεβατοκάμαρα. (Η περιγραφή δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο», το φθινόπωρο του 2008).

Και αν θέλετε να μάθετε λίγα παραπάνω για τη Σιάτιστα και τα αρχοντικά της και να δείτε τους χώρους του αρχοντικού Δόλγκηρα, το αφιέρωμα της ΕΡΤ3 είναι αρκούντως διαφωτιστικό.

Exit mobile version