«Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν»: Η συνέντευξη του Φώτη Σεργουλόπουλου με τη Σοφία Ίσσαρη στη νοηματική γλώσσα
Νέα

«Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν»: Η συνέντευξη του Φώτη Σεργουλόπουλου με τη Σοφία Ίσσαρη στη νοηματική γλώσσα

«Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν»: Η συνέντευξη του Φώτη Σεργουλόπουλου με τη Σοφία Ίσσαρη στη νοηματική γλώσσα

Οι δυσκολίες ένταξης των κωφών στην κοινωνία

Η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών, Σοφία Ίσσαρη, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον τη μεσημβρίαν» και η συνέντευξη με τον Φώτη Σεργουλόπουλο έγινε στη νοηματική γλώσσα.

Ο παρουσιαστής γνωρίζει και εκείνος τη νοηματική γλώσσα και θέλησε να γίνει με τέτοιο τρόπο η συνέντευξη προκειμένου να είναι δίπλα στους κωφούς.

Οι δυο τους μιλούν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα κωφό παιδί στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο αλλά και τις δυσκολίες που έχει το μεγάλωμα ενός κωφού παιδιού.

«Γεννήθηκα κωφή και όλη η οικογένειά μου είμαστε κωφοί. Όταν γεννιέται ένα παιδί κωφό, υπάρχει πρόβλημα στην ταυτότητα. Οι κωφοί όταν γεννούν ένα παιδί κωφό, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί η νοηματική γλώσσα είναι η φυσική τους γλώσσα, επικοινωνούν και όλα καλά. Εάν το παιδί κωφό, αποδεχτεί την ταυτότητα και τη γλώσσα του, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην κοινωνία. Αυτό προσπαθούμε να πούμε και στους γονείς. Το 90% των παιδιών που γεννιούνται είναι από ακούοντες γονείς», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών.

Όσον αφορά την ένταξη των κωφών παιδιών τόσο στο σχολείο όσο και στο πανεπιστήμιο είπε: «Πολύ παλιότερα ήταν δύσκολο και δεν υπήρχε καθόλου πρόσβαση. Όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται λίγο καλύτερο. Μέχρι την τρίτη λυκείου είναι εντάξει τα παιδιά γιατί υπάρχουν τα σχολεία. Όταν πάω στο πανεπιστήμιο σαν φοιτήτρια έχω μεγάλο πρόβλημα αποκλεισμού. Δεν έχω πρόσβαση γιατί δεν υπάρχει διερμηνέας εκεί και νιώθω ότι απορρίπτομαι, δεν μαθαίνω τίποτα. Τώρα κάτι αρχίζει και γίνεται, πιέζει και η Ομοσπονδία να υπάρχουν διερμηνείς σε όλες τις βαθμίδες και κυρίως στα πανεπιστήμια.

Υπάρχει μεγάλη ανεργία στους κωφούς. Αν για παράδειγμα, θέλει να δουλέψει σε μία τράπεζα θα απορριφθεί επειδή είναι κωφός. Εάν στείλω βιογραφικό γιατί τη θέλω να πάρω την τάδε δουλειά, θα με απορρίψει αμέσως γιατί είμαι κωφή. Δεν θα μου κάνει συνέντευξη να δει τα προσόντα μου, τα πτυχία μου. Δεν περνάμε καν από συνεντεύξεις. Πρέπει να ενημερώσουμε τι σημαίνει κωφός, υπάρχουν διερμηνείς.

Ακόμη και όταν θέλω να νοικιάσω ένα σπίτι, θα πάρω διερμηνέα να τον καλέσει. Μόλις μάθει ο ιδιοκτήτης ότι είμαι κωφός με απορρίπτει απευθείας γιατί θεωρεί ότι δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου».