ΕΣΡ: Βαρύ πρόστιμο για το ρατσιστικό σχόλιο στον Αντετοκούνμπο
Νέα

ΕΣΡ: Βαρύ πρόστιμο για το ρατσιστικό σχόλιο στον Αντετοκούνμπο

ΕΣΡ: Βαρύ πρόστιμο για το ρατσιστικό σχόλιο στον Αντετοκούνμπο

Την ποινή του  στο “Ε” (πρώην Extra), ανακοίνωσε το ΕΣΡ, για το ρατσιστικό σχόλιο του Τάκη Τσουκαλά σε βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο. Το Συμβούλιο επέβαλε διακοπή λειτουργίας για μια ημέρα στον τηλεοπτικό σταθμό, η οποία θα εφαρμοστεί στις 10 Ιανουαρίου. Επιπλέον, το ΕΣΡ αποφάσισε την επιβολή προστίμου 30.000€ για το ίδιο περιστατικό, όταν και ο παρουσιαστής είχε αποκαλέσει “πίθηκο” τον Έλληνα αθλητή.

Το πρόστιμο διαιρείται,  σύμφωνα με την απόφαση, σε 15.000€ με την αιτιολογία του ρατσιστικού σχολίου και επιπλέον 15.000€ για προσβολή της προσωπικότητας.

Τα απαράδεκτα σχόλια και οι αντιδράσεις

Θυμίζουμε πως ο Τάκης Τσουκαλάς, σε εκπομπή έπειτα από αγώνα μπάσκετ του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, είχε αποκαλέσει πίθηκο τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του αδερφού του παίκτη, Γιάννη, αλλά και μια συμβολική ανάρτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι σίγουρος άμα ήταν ο μπαμπάς εδώ, θα ήταν πολύ απογοητευμένος αν κρατούσα την σιωπή μου» δήλωνε τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο αθλητής συνέχισε προβληματισμένος, με την ευκολία της ρατσιστικής φρασεολογίας: «Αν αυτό μπορεί να συμβεί στον Θανάση […] δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε άλλοι έγχρωμοι στην Ελλάδα».

«Ήταν ωραία και η κίνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που φόρεσε τη φανέλα του Θανάση, έδειξε πως κι εκείνος είναι κατά του ρατσισμού» δήλωνε στις αρχές Δεκεμβρίου ο παίκτης του NBA για την επιλογή του πρωθυπουργού να φωτογραφηθεί με την φανέλα των Αντετοκούνμπο.

Μήνυση από το Ελληνικό Παρατηρητήριο

Τα σχόλια του Τάκη Τσουκαλά από τη συχνότητα του «Ε», προκάλεσαν άμεση αντίδραση. Ο Παναγιώτης Δημητράς, από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, κατέθεσε μήνυση στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, της ΕΛ.ΑΣ.

«Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο το εμφανώς ρατσιστικό παραλήρημα του αθλητικού «δημοσιογράφου» Τάκη Τσουκαλά εις βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο», ανέφερε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς που εστάλη στη ΓΑΔΑ.