Σταμάτης Σπανουδάκης: «Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να πάω κοντά στον Χριστό. Δεν βιάζομαι όμως!»
Νέα

Σταμάτης Σπανουδάκης: «Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να πάω κοντά στον Χριστό. Δεν βιάζομαι όμως!»

Σταμάτης Σπανουδάκης: «Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να πάω κοντά στον Χριστό. Δεν βιάζομαι όμως!»

Όσα είπε για τη σύζυγό του, τα ναρκωτικά, την πίστη του αλλά και όσα είπε για εκείνον ο Νίκος Βέρτης

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης ήταν καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω».

Ο συνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες και συνεργασίες μίλησε για σταθμούς στη ζωή του ενώ πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες μίλησαν για αυτός, όπως η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μανώλης Μητσιάς αλλά από τους νεότερους ο Νίκος Βέρτης.

Ο συνθέτης μίλησε για την εποχή ως νέος που ζούσε στην Αγγλία και νόμιζε ότι θα γίνει ροκάς έχοντας ακόμα και μπάντα.

Όταν του τελείωσε το ροκ όπως είπε, έφυγε για τη Γερμανία προκειμένου να σπουδάσει κλασική μουσική σε ένα σκληρό κολλέγιο. «Εκεί ευτυχώς ή δυστυχώς έγινε η μεταστροφή μου στον Χριστό».

Αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν εξαρτημένος από τις ουσίες και έφτασε μέχρι την αυτοκτονία με τη σύζυγό του. «Ήταν η μαυρίλα που έφερναν τα ναρκωτικά. Μέχρι που κάποιος μας μίλησε για τον Χριστό. Εγώ ήμουν προς τον Βουδισμό. Εγώ γέλασα. Όταν έφτασα στη μαυρίλα μίλησα στον Χριστό και είπα “αν υπάρχει εμφανίσου τώρα και θα σε ακολουθήσω”». Όπως εξήγησε πρώτα η σύζυγός του ήταν εκείνη που στράφηκε στον Χριστιανισμό.

«Θυμάμαι να μου παίζει τη μουσική για τα “Πέτρινα χρόνια” από το τηλέφωνο» είπε χαρακτηριστικά ο Παντελής Βούλγαρης.

Για τον συνθέτη μίλησε και ο Λευτέρης Πανταζής που δήλωσε θαυμαστής του. «Είχα την ευλογία να ζήσω μια συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής μαζί με την κόρη μου που μου αφιέρωσε ένα τραγούδι. Έπαθα σοκ που δεν περίμενα να φερθεί έτσι. Ο κόσμος χειροκρότησε τον Λευτέρη που πήγε να δει τον φίλο του. Νομίζω είναι αδικημένος. Δεν του έχουν δώσει την αξία και τη θέση που του πρέπει. Η Ελλάδα δεν αγαπάει τα παιδιά της».

Με συγκινητικά λόγια μίλησε και για τη σύζυγό του. «Δεν υπάρχω χωρίς την Ντόρη. Η προσευχή μου είναι να πάρει εμένα πρώτα ο Θεός, για να έχω κάποιον να με φροντίσει. Τσαντίζεται λίγο η Ντόρη. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που με πίστεψε. Η χαρά της είναι να δουλεύω. Μόλις καταλάβει ότι δουλεύω κλείνει τα πάντα».

«Προσεύχομαι για τους νεκρούς και η επόμενη προσευχή μου είναι μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία Σου» είπε.

https://streamable.com/28y0ys

Ο συνθέτης μίλησε και για την εκτίμησή του στον Κώστα Καραμανλή και τη σχέση του με την πολιτική.

«Η σχέση μου με την πολιτική ποτέ δεν ήταν καλή απλά κάποια στιγμή αγάπησα έναν άνθρωπο, τον Κώστα Καραμανλή. Ήταν ο μόνος που μου ζήτησε την άδεια να παίζει τη μουσική μου στις συγκεντρώσεις του. Όλοι οι άλλοι ό,τι θέλανε. Μετά τον αγάπησα ως άνθρωπο γι’ αυτό και εξετέθην αλλά εξακολουθώ να τον αγαπάω απλώς το όνειρό μου ήταν Χριστόδουλος αρχηγός της Εκκλησίας και Καραμανλής αρχηγός  της Ελλάδας», είπε.

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης χαρακτήρισε πρότυπο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου που όμως αδίκησε -όπως είπε- η Ελλάδα απαγορεύοντας να ακουστεί η μουσική του στους Ολυμπιακούς.

Από τη νέα γενιά καλλιτεχνών ο συνθέτης ξεχωρίζει τον Νίκο Βέρτη λόγω της αγάπης του για τον Χριστό.«Τον άκουσα στην εκπομπή σου. Δεν τον ήξερα. Ομολόγησε Χριστό και είπα “πρέπει να τον γνωρίσω”» είπε.

Ο Νίκος Βέρτης δήλωσε ότι εξεπλάγη όταν είδε τον συνθέτη στο μαγαζί του. «Είδα έναν άνθρωπο πράο που θέλεις να κάνεις κάθε μέρα παρέα μαζί του. Τον θεωρώ έναν από τους θεούς της μουσικής. Η πίστη του στον Θεό είναι κάτι που μου δημιουργεί ένα παράδειγμα. Έχει μια ευλογία, τη στιγμή που γράφει μουσική κάτι συμβαίνει» είπε και προέτρεψε τον Σταμάτη Σπανουδάκη να γράψει κι άλλα soundtracks.

Ο συνθέτης περιέγραψε το θαύμα που έγινε στην Κέρκυρα όταν πήγε σε καροτσάκι και την ημέρα της συναυλίας ήταν όρθιος, κάτι που απέδωσε στη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα.

«Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να είμαι κοντά στον Χριστό. Σου χαρίζω τις καριέρες, τις μουσικές, πάρτα, να τα πει άλλος. Να μου μείνει αυτό, να ξέρω ότι θα πάω κοντά του. Δεν βιάζομαι όμως!».

«Τα λάθη μου με οδήγησαν σε αυτό που είμαι. Έχω κάνει απίστευτα πράγματα, έχω πληγώσει και ανθρώπους αλλά εν γνώσει μου όχι. Όλα αυτά με φέρανε εδώ. Αν σας αρέσει αυτό που βλέπετε τώρα, έχει ένα παρελθόν», είπε κλείνοντας.

https://streamable.com/hsng4m