Star: «Ποδαρικό» με τη μοναδική ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη
Νέα

Star: «Ποδαρικό» με τη μοναδική ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη

Star: «Ποδαρικό» με τη μοναδική ξενόγλωσση ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη

Η ιστορία της ταινίας που παρέμενε «κρυφή» για χρόνια

Ανήμερα Πρωτοχρονιά, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023, στις 22:50 η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα κάνει «ποδαρικό» στο Star αφού θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μετά από 60 χρόνια, η αισθηματική κωμωδία Αλίκη (Aliki my love).

Η πολυσυζητημένη και μοναδική αγγλόφωνη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη επιστρέφει ύστερα από απουσία 60 ετών.

Κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που παρέμεινε «κρυφή», όμως τα τελευταία χρόνια υπήρχαν φθορές στο αρνητικό του φιλμ, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην ψηφιακή της αποκατάσταση.

Το 2019 η ταινία κατάφερε να αποκατασταθεί επιτυχώς σε υψηλή ανάλυση και είναι πλέον έτοιμη για να την απολαύσει το κοινό με ελληνικούς υπότιτλους, την Πρωτοχρονιά.

Με την αθάνατη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, την Αλίκη στα καλύτερα της και μάλιστα σε αγγλόφωνη ερμηνεία, η ταινία απαρτίζεται κυρίως από ξένους ηθοποιούς, μεταξύ άλλων ο Jess Conrad και ο Wilfrid Hyde-White, γνωστός από τον ρόλο του Συνταγματάρχη Πίκερινγκ στο θρυλικό μιούζικαλ «Ωραία μου Κυρία», ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο υποψήφιος για 5 Όσκαρ, Rudolph Mate, ένας από τους εκπροσώπους του φιλμ νουάρ στη δεκαετία του ’40.

Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στο μαγευτικό και παρθένο νησί της Ίου, με τους κατοίκους του νησιού να βοηθάνε τόσο στην ομαλή υλοποίηση της ταινίας στις συνθήκες του νησιού, όσο και στην ίδια την ταινία, συμμετέχοντας σε πολλές σκηνές της.

Η πρεμιέρα της ταινίας -παραγωγής Finos Film- πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη το 1963, ενώ στην Αθήνα προβλήθηκε για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά – τον Μάρτιο του 1964.

To story της ταινίας

Ο Μπάρι, ένας φουκαράς playboy, προσδοκά να πλουτίσει με την κληρονομιά ενός θείου του, “βασιλιά” της σάλτσας και των ψητών. Ο δικηγόρος του, όμως, τον πληροφορεί ότι το μυστικό της σάλτσας χάθηκε μαζί με τον θείο του και ότι δεν υπάρχει κληρονομιά, παρά μόνο ένα νησάκι στο Αιγαίο, με το όνομα Ευτυχία, από το οποίο καταγόταν ο θείος του. Για το νησί ενδιαφέρεται και ένας ξενοδόχος, ο Ρίτσαρντ, ο οποίος σχεδιάζει να το κάνει τουριστικό θέρετρο και έτσι οι δυο άνδρες έρχονται εσπευσμένα στην Ελλάδα. Στην “Ευτυχία” συναντούν την όμορφη δασκάλα Αλίκη και τη μητέρα της Άννα. Οι δύο γυναίκες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ξένων στο νησί. Η ομορφιά της Αλίκης σαγηνεύει τον Μπάρι και ο Ρίτσαρντ σκλαβώνεται από την υπέροχη μαγειρική της Άννας. Μια μέρα, όμως, ο Ρίτσαρντ ανακαλύπτει ότι η Άννα κατέχει το μυστικό της περίφημης σάλτσας, με το οποίο ο Μπάρι μπορεί να γίνει πραγματικά πλούσιος…

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Wilfrid Hyde White, Jess Conrad, Katherine Kath, Paris Alexander, Giannis Pardos, Roland George, Άσπα Νακοπούλου, Βασίλης Ανδρονίδης, Κώστας Ναός, Θανάσης Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομάτης, Θάνος Σουγιούλ.