Στέλα Φυρογένη: «Αν έχω γίνει καλύτερη ηθοποιός, αυτό οφείλεται και στα ζώα»
Νέα

Στέλα Φυρογένη: «Αν έχω γίνει καλύτερη ηθοποιός, αυτό οφείλεται και στα ζώα»

Στέλα Φυρογένη: «Αν έχω γίνει καλύτερη ηθοποιός, αυτό οφείλεται και στα ζώα»

Η τηλεοπτική «Χάιδω» στη «Γη της ελιάς» άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και μίλησε για θέματα φιλοζωίας

Γεννημένη στη Γερμανία η Στέλα Φυρογένη, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και πλέον ζει μόνιμα στην Κύπρο μαζί με τον σύντροφό της και τα τετράποδα «παιδιά» τους.

Η τηλεοπτική Χάιδω στη «Γη της ελιάς» άνοιξε το σπίτι της και μας σύστησε τον σκύλο της, τις πέντε γάτες της και άλλες δέκα ζουν ζωή χαρισάμενη στην αυλή του σπιτιού της.

Μιλώντας για το πώς κατέληξε στην Κύπρο η Στέλα Φυρογένη ανέφερε ότι «αισθανόμουν πολύ περίεργα στην Αθήνα και η Κύπρος ήταν ιδανική επιλογή, πιο μικρός χώρος, πιο κοντινές οι σχέσεις με τους ανθρώπους».

Τι σημαίνει για την ίδια η φιλοζωία;

«Είναι σαν να μου λες “είσαι μία σύγχρονη γυναίκα που ζεις, υπάρχεις, εργάζεσαι και είσαι φεμινίστρια. Ναι είμαι, αν υποθέσουμε ότι έχω κάποιο δικαίωμα να βρίσκομαι σε αυτόν τον κόσμο άλλο τόσο έχουν και αυτά. Θεωρώ υποχρέωση από τη στιγμή που έχουμε καταλάβει τον χώρο τους το περιβάλλον τους, τη ζωή τους και είμαστε υπεύθυνοι για αυτά, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην γίνεται κακό».

Σε αυτό το πλαίσιο όπως τόνισε αποφάσισε και να γίνει χορτοφάγος καθώς δεν ήθελε «αίμα στο τραπέζι της».

Στη συνέχεια περιέγραψε τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο με τους κυνηγούς που παρατάνε ή και ακόμη σκοτώνουν τα σκυλιά τους όταν αυτά αποδειχθούν ακατάλληλα για κυνήγι.

«Τα πράγματα εδώ δείχνουν ειδυλλιακά αλλά έρχεται στην εικόνα ο Κύπριος κυνηγός που είναι πάρα πολλοί εδώ, οι ίδιοι είναι και ψηφοφόροι και απολαμβάνουν προνόμια. Ενώ δικαιούνται τέσσερα σκυλιά – που δεν καταλαβαίνω γιατί – δεν είναι ποτέ τόσα, είναι πέντε, έξι, δέκα, μόλις αποδειχθεί ότι δεν είναι κατάλληλα για κυνήγι, είτε τα πετάνε, τα σκοτώνουν ή τα αφήνουν ατάιστα στο κλουβί τους για να πεθάνουν.

Για την ηθοποιό η επαφή με τα ζώα ομορφαίνει τη ζωή και στην περίπτωσή της μάλιστα τη βοήθησε να γίνει και καλύτερη ηθοποιός.

«Σε στιγμές δυστυχίας, ένα χάδι, ένα βλέμμα με το ζωάκι σου, είναι όχι κέρδος, αλλά μπορείς να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει το όμορφο κομμάτι της ζωής» είπε.

«Αν έχω γίνει καλή ηθοποιός, αυτό έχει γίνει μέσω των ζώων. Αν έχω αναπτύξει καλύτερες δεξιότητες, αν εμβαθύνω στη δουλειά μου με έναν άλλο τρόπο οφείλεται στα ζώα, είναι πάντα αντικείμενο μελέτης, πάντα με συνάρπαζαν.

Ειδικά οι γάτες είναι τόσο αξιοθαύμαστες γιατί ελέγχουν τόσο πολύ τα μέσα τους, καταφέρνουν από την αταραξία να περνάνε στην εγρήγορση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου».