Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Τον Αλέξη Τσίπρα τον συνάντησα στο αεροδρόμιο. Διάβαζε εφημερίδα και μετά κατάλαβε ποιος είμαι» – Η τελευταία του συνέντευξη
Νέα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Τον Αλέξη Τσίπρα τον συνάντησα στο αεροδρόμιο. Διάβαζε εφημερίδα και μετά κατάλαβε ποιος είμαι» – Η τελευταία του συνέντευξη

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Τον Αλέξη Τσίπρα τον συνάντησα στο αεροδρόμιο. Διάβαζε εφημερίδα και μετά κατάλαβε ποιος είμαι» – Η τελευταία του συνέντευξη

Όσα είπε στη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δώσει την τελευταία του συνέντευξη τον Μάιο του 2016 στη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά και μίλησε για την ζωή του από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στον θρόνο μέχρι και την εξορία.

Ο ίδιος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική τόσο ο ίδιος, όσο και ο γιος του, Νικόλας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν αυτός ήταν ακόμη αρχηγός κόμματος και πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός.

«Ούτε εγώ ούτε ο γιος μου δεν θέλει να κατέβει στην πολιτική. Δεν είμαστε πολιτικάντες! Οι Έλληνες δεν έχουμε αλλάξει πολύ και η μυθολογία πώς βγήκε; Μιλάει ο ένας στον άλλον, έχω ακούσει…Οι συνθήκες ζωής, ο ένας εργάζεται και ήταν πιο συγκεντρωμένος και νοίκιαζε ένα διαμέρισμα και εντελώς τυχαία αποφάσισε να γυρίσει όταν αποφάσισα να γυρίσω και εγώ.

Εμένα προσωπικά, την αφεντιά μου δεν τη ζήτησαν ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν έχω καμία διάθεση, είναι δύσκολη δουλειά και δεν τη θέλω. Δεν υπάρχει τέλος και δεν υπάρχει αρχή. Βλέπω την υπόθεση να εξελίσσεται στα χέρια του ελληνικού λαού. Αυτός ανέφερε να φύγει δύο φορές η βασιλεία.

Δεν υπάρχει δικαίωση του Κωνσταντίνου αλλά τι συμφέρει στον ελληνικό. Εάν συμφέρει θα το θελήσουν μόνοι τους, εάν δεν συμφέρει ότι και εάν κάνω δεν έχει αξία. Δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να επιστρέψει η βασιλεία.

Τον Αλέξη Τσίπρα τον έχω συναντήσει μία φορά στη ζωή μου και τον βρήκα συμπαθέστατο. Τον είδα στο αεροδρόμιο, διάβαζε εφημερίδα και μετά κατάλαβε ποιος είμαι και χαιρετηθήκαμε. Μόλις είχε αναλάβει αρχηγός κόμματος και με ρώτησε τι λένε στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Του είχα πει να μην πει πράγματα στον λαό που δεν αληθεύουν.

Το ελληνικό διαβατήριο που μου έδωσε ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου μου το πήραν και έχω το ξένο. Η Συνθήκη της Βιέννης είναι ξεκάθαρη. Εάν είσαι βασιλεύς και ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, παραμένεις με τον τίτλο. Εάν γυρίσεις στον θρόνο γίνεσαι ο βασιλεύς της χώρας αλλιώς είσαι απλώς βασιλεύς.

Δεν αξίζει να ζητήσεις συγγνώμη για κάτι που δεν ξέρεις. Πρέπει να είναι σε ένα ειδικό θέμα. Τουλάχιστον να φροντίσεις να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο – για παράδειγμα εξορία – . Ο μόνος τρόπος να σωθούμε είναι να ενωθούμε. Η προσπάθεια της κυβερνήσεως και της αντιπολίτευσης, εάν αυτοί τα βρουν, θα δούμε χρυσές μέρες. Πρέπει να υπάρχει συμφιλίωση και όχι διχόνοια.

Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Μεγάλωσα με το ενδεχόμενο μία μέρα να διαδεχτώ τον πατέρα μου και δεν είχα αυτή την πολυτέλεια και δεν την ήθελα. Ειδικά τώρα που ζούσα στην εξορία, δεν είχα και λόγο. Τώρα που είμαι στην Ελλάδα είναι too late.

Μέχρι τα 18 που ανέλαβα καθήκοντα αντιβασιλεύς, δεν μιλούσα. Μετά τα 18, ζητούσα την άδεια του πατέρα μου να ρωτήσω κάτι. Ο Παύλος είχε την αγωνία μην πάθει κάτι και έπρεπε να αναλάβω εγώ και ήθελε να γνωρίζω πώς αντιμετωπίζει τα θέματα. Σε μία ακρόαση ήταν ο Κανελλόπουλος και ο Στεφανόπουλος και είδα πρώτη φορά τον πατέρα μου να θυμώνει και φοβήθηκα.

Εάν είχα ευκαιρία πολλά πράγματα που έκανα τότε, θα τα έκανα σήμερα με περισσότερη προσοχή. Η προσπάθεια που έκανα με τον Παπανδρέου πριν παραιτηθεί, είχα φτάσει μέχρι την πόρτα και του έκανα την τελική πρόταση που δεν είχα συζητήσει με τους συμβούλους μου. Ενδόμυχα μέσα μου ήξερα ότι ήταν πολύ αργά. Θα προσπαθούσα περισσότερο και πιο πολύ να βρω μία λύση. Ήταν και το θέμα της ηλικίας».