Όταν η ελληνική τηλεόραση γιόρταζε τα Χριστούγεννα
Νέα

Όταν η ελληνική τηλεόραση γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Όταν η ελληνική τηλεόραση γιόρταζε τα Χριστούγεννα

Φώτα, στολίδια, πλατό, κάμερες, πάμε… Παλιά γιορτινά προγράμματα στην τηλεόραση! Η ΕΡΤ, πριν τη δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης φόραγε τα καλά της. Από την εποχή του Φρέντυ Γερμανού, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Άλκη Στέα, των παιδιών της Ελεύθερης σκηνής, του Διονύση Σαββόπουλου, διασκέδαζε τον κόσμο το βράδυ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Και αργότερα το 1989, το πέρασμα στην ιδιωτική τηλεόραση. Ρούλα Κορομηλά, Γιώργος Μαρίνος, Απαράδεκτοι, αργότερα Γρηγόρης Αρναούτογλου, Βλάσης Μπονάτσος… εκατοντάδες εορταστικά προγράμματα πέρασαν από την Ελληνική τηλεόραση. Ώσπου ήρθε μια μέρα η κρίση και άρχισαν να μας μεταδίδουν μαγνητοσκοπημένα μουσικά προγράμματα από τη Βίσση, τη Βανδή, τον Ρέμο, τον Βοσκόπουλο, τη Γαλάνη, την Πρωτοψάλτη και σχεδόν όλες τις πίστες που είχαν βιντεοσκοπηθεί.

Ας γυρίσει λίγο το ρολόι του χρόνου πίσω, τότε που δεν υπήρχε περίπτωση από το Νοέμβριο ακόμα να μην ετοιμάζονται γιορτινά προγράμματα Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς. Έβγαιναν τα διαγγέλματα των πρωθυπουργών με τις ευχές και στη συνέχεια άρχιζαν τα ψυχαγωγικά. Φυσικά, δεν έλειπαν ποτέ και οι κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Ελληνικές και ξένες.

Ας πάρουμε μια γεύση κυρίως από τα χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα προγράμματα. Αξέχαστα έχουν μείνει τα “Αλλαλούμια” το ’81, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Τζένη Καρέζη, οι Απαράδεκτοι, και πολλά άλλα. Για πάμε, 5,4,3,2,1… Ας γίνουμε πάλι παιδιά!

Από τον Φρέντυ Γερμανό, στην Τζένη Καρέζη

Το Δεκέμβριο του 1968, η τότε δημόσια τηλεόραση ΕΙΡ, επιχειρούσε το πρώτο της live από το σπίτι της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη που τότε ζούσε ακόμη μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Παρουσιαστής της εκπομπής, που προβλήθηκε παραμονή Πρωτοχρονιά, ο Άλκης Στέας, ενώ η μετάδοση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της κινηματογραφικής εταιρείας “Φίνος Φιλμς”.

Τα Χριστούγεννα του 1976, ο Φρέντυ Γερμανός είχε καλεσμένους έξι διαλεχτούς κωμικούς στην εορταστική εκπομπή του. Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Γκιωνάκης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Μουστάκας, ο Χρόνης Εξαρχάκος και ο Βασίλης Τσιβιλικας κάθισαν απέναντι από τον δημοσιογράφο σε μια χριστουγεννιάτικη εκπομπή:

Το 1979, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος αναλαμβάνουν οικοδεσπότες του χριστουγεννιάτικου εορταστικού προγράμματος της ΥΕΝΕΔ. Η εικόνα είναι όπως θα δείτε, ακόμη ασπρόμαυρη.

Πριν ακόμη η δημόσια τηλεόραση μετονομασθεί σε ΕΡΤ, ο Γιώργος Μαρίνος και η Μαρινέλα ανέλαβαν να ευχηθούν καλή χρονιά στους τηλεθεατές. Το ημερολόγιο γράφει Δεκέμβριος του 1980.

“Τα αλαλούμια” της “Ελεύθερης Σκηνής” προβλήθηκαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο μακρινό 1982. Πρόκειται για μια συρραφή σκηνών από κλασικές επιθεωρήσεις της “Ελεύθερης Σκηνής” και πιο συγκεκριμένα από τις επιθεωρήσεις “Αλλαγή και πάνω τούρλα” και “Της Ελλάδας το κάγκελο”. Στην ίδια αυτή τηλεοπτική θεατρική παράσταση ενσωματώθηκαν δυο άλλα κείμενα γραμμένα ειδικά για το πρόγραμμα.

Ανάμεσα στους ηθοποιούς της “Ελεύθερης Σκηνής” θα διακρίνετε την Άννα Παναγιωτοπούλου, τη Μίνα Αδαμάκη, τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου και το Σταμάτη Φασουλή.

Τα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης

Στα πρώτα χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι αγαπημένες σειρές συμπεριελάμβαναν πάντα στον προγραμματισμό τους ένα εορταστικό επεισόδιο για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Συνήθως μεγαλύτερο σε διάρκεια, με μια αίσθηση επιθεώρησης που περιελάμβανε πρόζα και τραγούδι. Στη μνήμη μας έρχεται πολύ έντονα η κωμωδία “Τρεις Χάριτες” και το έκτακτο επεισόδιο που διαρκούσε μιάμιση ώρα τα Χριστούγεννα του 1990.

Το MEGA συνέχισε την παράδοση και το 1992, με την σειρά “Απαράδεκτοι“. Το εορταστικό επεισόδιο, μια συρραφή από μικρά και αστεία σκετς, σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Ελλάδας – η Δήμητρα Παπαδοπούλου λατρεύει αυτές τις διηγήσεις και το είδαμε και στο “Σ’ Αγαπώ Μ’ Αγαπάς” πολλά χρόνια αργότερα – φιλοξενούσε τότε στο μουσικό κομμάτι την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Στο ίδιο κλίμα και το εορταστικό επεισόδιο της σειράς “Οι Μεν και οι Δεν“, από την οποία γνωρίσαμε το σεναριακό δίδυμο Χάρη Ρώμα – Άννα Χατζησοφιά. Προβλήθηκε Παραμονή Χριστουγέννων του 1994 και παρουσίαζε τους βασικούς πρωταγωνιστές σε παράλληλες ζωές από τη δεκαετία του ’30 ως και το (τότε) σήμερα.

Το κεφάλαιο Ρούλα Κορομηλά

Ένα τεράστιο κεφάλαιο στα εορταστικά show αποτελεί από μόνη της η Ρούλα Κορομηλά. Τόσο από τη συχνότητα του ANT1, όσο όμως και κατά κύριο λόγο από το MEGA με το “ΜΠΡΑΒΟ”, οι τηλεθεατές συνήθιζαν να αλλάζουν χρονιά με τα λαμπερά show της. Χαρακτηριστικά έχει μείνει στη μνήμη μας, η παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1997, όταν ο Διονύσης Σχοινάς έκανε πρόταση γάμου στον αέρα στην Καίτη Γαρμπή.