Ζάκυνθος: Το χρονικό της υπόθεσης προκειμένου να κλείσει οριστικά το «Ναυάγιο»
Νέα

Ζάκυνθος: Το χρονικό της υπόθεσης προκειμένου να κλείσει οριστικά το «Ναυάγιο»

Ζάκυνθος: Το χρονικό της υπόθεσης προκειμένου να κλείσει οριστικά το «Ναυάγιο»

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 όταν βράχια αποκολλήθηκαν ξαφνικά στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, την στιγμή που η παραλία ήταν γεμάτη με τουρίστες.

Από την πτώση των βράχων τραυματίστηκαν εφτά άτομα, ενώ προκλήθηκε και δίνη με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν βάρκες.

Πτώσεις βράχων σημειώθηκαν και πάλι το 2022, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

«Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο Ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας.

Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο Ναυάγιο το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις», σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά από αυτοψία του προέδρου του ΟΑΣΠ διαπιστώθηκε εκτεταμένος κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή και έτσι, μετά από υπουργική απόφαση, η πιο διάσημη παραλία της Ελλάδα θα μείνει κλειστή έως τις 31 Οκτωβρίου.

Δε θα επιτρέπεται η παραμονή στην παραλία, ούτε η πρόσβαση από στεριά στην κορυφή της παραλίας, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.

Τα τουριστικά σκάφη θα προσεγγίζουν τον κόλπο από απόσταση ασφαλείας.