«Ζήσε αλλιώς»: Ο Νίκος Κουρής εξομολογείται για τον διαβήτη – «Πέρασα από φάσεις βαριάς κατάθλιψης»
Νέα

«Ζήσε αλλιώς»: Ο Νίκος Κουρής εξομολογείται για τον διαβήτη – «Πέρασα από φάσεις βαριάς κατάθλιψης»

«Ζήσε αλλιώς»: Ο Νίκος Κουρής εξομολογείται για τον διαβήτη – «Πέρασα από φάσεις βαριάς κατάθλιψης»

Όλα όσα θα δούμε σήμερα (4/5) στις 16:00, στον ΑΝΤ1

Μία ιδιαίτερη εκπομπή, αφιερωμένη στον διαβήτη, είναι αυτή που θα δούμε σήμερα (4/5, 16:00), στο «Ζήσε Αλλιώς», στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, θα γνωρίσουμε τη Sugar, τον πρώτο σκύλο ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα, καθώς και τα άλλα δύο μέλη της οικογένειας, τον Βασίλη και τη Σοφία, οι οποίοι την εκπαίδευσαν ώστε να πετύχει την άριστη ρύθμισή του διαβήτη της Σοφίας, όταν διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 αμέσως μετά την εγκυμοσύνη της.

Ο διαβητολόγος Ανδρέας Μελιδώνης, μιλάει για την αιφνιδιαστική έλλειψη φαρμάκων για τον διαβήτη, που έφερε χιλιάδες ασθενείς σε απόγνωση, και ο Νίκος Κουρής μοιράζεται μαζί μας πως είναι να ζεις κανείς με τον διαβήτη.

«Διαγνώστικα με διαβήτη όταν ήμουν περίπου 13 ετών. Είχα πάρα πολύ έντονη δίψα, είχα πάρα πολύ κόπωση, ήμουν πάρα πολύ κοντός, καχεκτικός. Όταν μου είπαν πρώτη φορά ότι θα κάνω ενέσεις ινσουλίνης σε όλη μου τη ζωή, σοκαρίστηκα. Έχω περάσει φάσεις που δεν του έδινα καμία σημασία, έχω περάσει φάσεις πολύ βαθιάς κατάθλιψης, έχω περάσει από φάσεις παραίτησης. Είμαι 37 χρόνια τώρα διαβητικός. Είναι ένα μικρό εμπόδιο, να φροντίζουμε το ζάχαρό μας για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής και μία ηρεμία. Για εμένα το πιο σημαντικό στο ζάχαρο είναι αυτή η ισιάδα, η σταθερότητα.

Αν αγχωθείς, αν στεναχωρηθείς, αν πονάς σωματικά ή και ψυχικά, ανεβαίνει το ζάχαρο. Ο διαβήτης με έφερε σε μια επαφή με το μέσα μου και με τον εαυτό μου. Ό,τι μου κάνει κακό το σταματάω. Έχω σταματήσει τελείως το αλεύρι. Τα γλυκά δεν υπάρχουν για εμένα. Όταν παθαίνω υπογλυκαιμία τρώω λίγο μέλι, αλκοόλ καθόλου εδώ και χρόνια. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχω πετύχει να μην πέφτω ποτέ. Δεν μιλούσα για αυτό, το έκρυβα. Αν δεν το πεις, σε κλείνει στον εαυτό σου και μεγαλώνει το πρόβλημα»

Πότε οι ελιές εκπέμπουν «σήμα κινδύνου»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά «ύποπτων» σπίλων; Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Ο πλαστικός – χειρουργός Νεκτάριος Ντουντουλάκης, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Τελικά, πόσο καλό κάνει το γάλα στην υγεία μας; Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας απαντά και προτείνει τροφές εξίσου πλούσιες σε ασβέστιο.

Εσένα τι χρώμα έχει η γλώσσα σου; Η στοματολόγος Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, μάς αποκαλύπτει τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από τους τρεις χρωματισμούς της γλώσσας.

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε όταν τρώμε και αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμονής; Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Διονύσης Ρόδης, εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε και οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μάς δείχνουν την λαβή Heimlich.