Live update – Φωτιά Κουβαράς: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – «Μας φοβίζουν οι αναζωπυρώσεις»
Τηλεόραση

Live update – Φωτιά Κουβαράς: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – «Μας φοβίζουν οι αναζωπυρώσεις»

Live update – Φωτιά Κουβαράς: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – «Μας φοβίζουν οι αναζωπυρώσεις»

Πύρινη κόλαση

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής με πυκνούς καπνούς να έχουν σκεπάσει την περιοχή.

Το πύρινο μέτωπο μαίνεται στη θέση Πέτα σε δασική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μάλιστα σε κοντινή απόσταση από κατοικίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχουν ήδη κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα, επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

UPDATE

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν οι πυροσβέστες καθώς το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο με κατεύθυνση προς το Άνω Λαγονήσι.

Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα του 112 το οποίο αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά, εκκενώστε τώρα προς Κερατέα».

Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης αναφέρει πως:

«Δυστυχώς η φωτιά έχει ξεφύγει από την λεωφόρο Λαυρίου προς το βουνό. Είναι ενδιάμεσα στα σύνορα Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να την πιάσουνε αλλά φυσάνε πολλοί δυνατοί άνεμοι. Ακόμα δεν έχει απειλήσει σπίτια αλλά είναι πολύ κοντά. Πνέουν ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ».

UPDATE

Ο απεσταλμένος του Open Γιάννης Ρήγος μετέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της πολιτείας ενόψει του καύσωνα.

UPDATE

Τρίτο μήνυμα απέστειλε το 112 ζητώντας από τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά και να κατευθυνθούν μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου προς την Ανάβυσσο.

UPDATE

Νέο μήνυμα του 112 έδωσε εντολή στους κατοίκους των περιοχών Σαρωνίδας, Αναβύσσου και Λαγονησίου να εκκενώσουν προς την παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

UPDATE

Έκκληση για εναέρια μέσα απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από ταπρώτα σπίτια.

UPDATE

Μαρτυρίες θέλουν ήδη σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

«Καίγονται σπίτια στην Τραμπουριά, πάνω από τον Μελισσουργό. Έχουμε πυκνούς, μαύρους καπνούς. Βιβλική καταστροφή!» ανέφερε κάτοικος Σαρωνικού.

UPDATE

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρου Αναβύσσου στο ύψος της οδού Ολύμπου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο.

UPDATE

Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας δήλωσε πως η φωτιά πλέον κατάφερε να περάσει στη Λεωφόρο Αναβύσσου και κατευθύνεται προς το Πανόραμα Σαρωνίδας.

UPDATE

Στις φλόγες τυλίχτηκαν σπίτια και στο Λαγονήσι με τις εικόνες να είναι αποκαρδιωτικές.

UPDATE

Με νέο μήνυμα μέσω του 112 επανήλθε η Πολιτική Προστασία με την εντολή να εκκενώσουν οι κάτοικοι προς Αθήνα και όχι προς Παλαιά Φώκαια.

UPDATE

Δύο ηλικιωμένοι φέρονται να είναι εγκλωβισμένοι στην Περδικόβρυση Λαγονησίου, σύμφωνα με τη μαρτυρία το γιου τους στο Mega.

Update

Ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, ξεσπά για την έκταση της φωτιάς και την βοήθεια που δεν έχει λάβει.

«Η φωτιά ξεκίνησε από το Αθηνών – Λαυρίου. Έχει μπει η φωτιά μέσα σε εργοστάσια. Γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί. Η φωτιά τρέχει, δεν έχουμε εναέρια μέσα. Έχουμε κάνει δραματική έκκληση. Πρέπει να έρθουν εναέρια μέσα πριν σκοτεινιάσει και επεκταθεί προς Κερατέα.

Έχουμε εργοστάσιο με χημικά που άμα πιάσει η φωτιά θα έχουμε εκρήξεις! Αν δεν σβήσει το βράδυ θα έχουμε άσχημη εξέλιξη».

Update

Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή εκκένωσης στην Ανάβυσσο, όπου απέναντι από τον Ιππικό Όμιλο, η δασική έκταση καίγεται ολοσχερώς.

Το σημείο είναι δύσβατο, υπάρχουν τουλάχιστον τρία μέτωπα και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια εναέρια δύναμη.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και δυσχαιρένει το έργο των πυροσβεστών.

Οι αστυνομικές αρχές παρέπεμψαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους μιας και η φωτιά είναι πολύ κοντά τους.

Update

Ένα μέρος των εγκαταστάσεων του Ιππικού Ομίλου έχει καεί, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές να σβήσουν τις φωτιές.

Κατάφεραν να μεταφέρουν, ωστόσο, τα άλογα από την Ανάβυσσο στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

Update

Πύρινος εφιάλτης και στη Σαρωνίδα, με τους κατοίκους να έχουν λάβει εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Ξεπηδούν συνεχώς φλόγες από το πουθενά και λόγω του ανέμου πετάγονται κάφτρες που προκαλούν διαφορετικές εστίες φωτιάς.

Update

Η Ελληνική Αστυνομία βγάζει συνεχώς ενημερώσεις για την κυκλοφορία προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στην τελευταία της ενημέρωση, αναφέρει πώς ο δρόμος από το ύψος της οδού Ιπποδρόμου προς Κουβαρά έχει ανοίξει κανονικά.

Update

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στην περιοχή του Κουβαρά, με τον Γ. Αρτοποιό να κάνει λόγο για αναζωπυρώσεις στο κομμάτι της Σαρωνίδας.

«Αυτό το οποίο μας φοβίζει ουσιαστικά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας είναι οι αναζωπυρώσεις και ουσιαστικά να μη μεταφέρει ο άνεμος μέσα από στροβιλισμό τις φλόγες σε κάποιο κομμάτι του μετώπου και έχουμε καινούργιες ενάρξεις. Έχει κάποιες τέτοιες αναζωπυρώσεις. Πιο πολύ θέμα έχει το κομμάτι που είναι προς Σαρωνίδα και λιγότερο το κομμάτι το οποίο είναι προς Ανάβυσσο. Σε αυτό το κομμάτι κινούνται τα ενεργά κομμάτια», ανέφερε στην ΕΡΤ.