Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι γυναίκες που υπουργοποιήθηκαν
Τηλεόραση

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι γυναίκες που υπουργοποιήθηκαν

Νέα κυβέρνηση: Αυτές είναι οι γυναίκες που υπουργοποιήθηκαν

Αυξήθηκε η ποσόστωση γυναικών στην κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι η νέα κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερη ποσόστωση σε γυναίκες. Έτσι αυτή τη φορά σε σύνολο 64 υπουργών και υφυπουργών, οι 15 είναι γυναίκες, 4 υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και δέκα υφυπουργοί.

Ποιες είναι αυτές;

Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Στην ουσία αναβαθμίστηκε, καθώς ήταν έως σήμερα γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο ίδιο υπουργείο.

Είναι μητέρα τριών παιδιών, έχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και στις Διεθνείς και Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χριστίνα Αλεξοπούλου, υφυπουργός Υποδομών

Πολιτικός Μηχανικός με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι μια εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος.

Είναι η δεύτερη φορά που εκλέγεται με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχοντας συγκεντρώσει τους περισσότερους, 25.659, σταυρούς.

Άννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου, υφυπουργός Ανάπτυξης

Είναι παντρεμένη με τον πρώην δήμαρχο της Πέτρας Πιερίας κι έχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, χημικό μηχανικό και την Αθηνά, δικηγόρο.

Η πορεία της είναι μακρά, καθώς έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, υφυπουργός Εξωτερικών

Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου είναι Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ από το 2020 και με μακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε άλλες θέσεις στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1957. Έχει πτυχίο Νομικής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ.

Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά ενώ έχει ένα παιδί.

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εσωτερικών

Η Νίκη Κεραμέως είναι βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980 και είναι δικηγόρος στο επάγγελμα.

Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Εργάστηκε εν συνεχεία ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 ως το 2019 δραστηριοποιείται ενεργά ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι μέλος των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης.

Είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται επίσης ενεργά στο χώρο της κοινωφελούς δράσης.

Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργός Εσωτερικών

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αταλάντη Φθιώτιδας.

Από τον Ιούλιο του 2019, ήταν Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος ΜΒΑ του Ε.Α.Π. και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α.

Ζέττα Μακρή, υφυπουργός Παιδείας

Η Ζέττα Μακρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957 και είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004 και του 2019 ενώ ορκίστηκε Βουλευτής τον Απρίλιο του 2013. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από το 2004-2007.

Ορίσθηκε Υφυπουργός Υγείας το 2013. Διετέλεσε πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Ιούλιο του 2019, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών από τον Ιούλιο του 2019, μέλος της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Ήταν σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996-1999. Το 2009 ορίσθηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ. Το 2011, Επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Βόλου και επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας. Ήταν γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013. Τον Απρίλιο του 2015 διορίστηκε Πρόεδρος του διακομματικού και πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος. Το 2015 ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας

Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Στα 26 της, η Δόμνα Μιχαηλίδου εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ως ειδική στον ανταγωνισμό. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.

Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της κυβέρνησης του Ιράν, ειδική συνεργάτιδα της αναπτυξιακής τράπεζας της Βραζιλίας, αλλά και του ΟΗΕ στην Ουγκάντα.
Από το 2017 είναι σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Ειρήνη Αγαπηδάκη, υφυπουργός Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη εξελέγη βουλευτής με την πρώτη της συμμετοχή σε εκλογές.

Έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ενώ είχε τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων

Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού

Η Λίνα Μενδωνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού, το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 1988 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η Σοφία Βούλτεψη γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών).

Είχε μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι». Έκανε μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004). Από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2014, ήταν διευθύντρια και αρθρογράφος στην ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελεύθερη Ζώνη».

Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ενώ ήταν πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού. Έχει διατελέσει συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων, τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του Κόμματος.

Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Σοφία Ζαχαράκη είναι απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει εξειδίκευση σε θέματα διδασκαλίας Αγγλικών στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Το 2015 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP (International Visitor Leadership Program) ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με θέμα «Ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομιών».

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Εργάστηκε για το υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Διετέλεσε επίσης σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Το Μάρτιο του 2019 ορίστηκε Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιούλιο του 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Α’βαθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε τα καθήκοντα της υφυπουργού Τουρισμού.

Μαρία Κεφάλα, υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου του 1985.

Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην «Προαγωγή της υγείας παιδιών και εφήβων».

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Εξελέγη βουλευτής Νομού Ιωαννίνων με τη Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Ήταν αιρετό μέλος της ΟΝΝΕΔ Ιωαννίνων και το μικρότερο ηλικιακά μέλος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων και Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργός Τουρισμού

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 29 Απριλίου 1975. Είναι δικηγόρος στο επάγγελμα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997), κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών: Master of Laws (LL.M) από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Εμπορικό Δίκαιο & το Δίκαιο Επιχειρήσεων (1998) και GMAP στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Tufts University, Βοστώνη (2006).

Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1999. Έχει εργαστεί σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη και ως νομική σύμβουλος εταιρειών. Έχει εργαστεί στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Από το 2004 έως το 2006 ήταν συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή σε νομικά θέματα. Έχει γράψει το βιβλίο «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Από το 2019 είναι πρέσβης του ανθρωπιστικού έργου της οργάνωσης HOPEgenesis για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας.

Έλενα Ράπτη, υφυπουργός Τουρισμού

Η Έλενα Ράπτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εργάσθηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στο χώρο των oπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Ψυχολογία και έκανε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Κύπρου.