Οι 5 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες για να δεις (με ή χωρίς παιδιά)
Τηλεόραση

Οι 5 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες για να δεις (με ή χωρίς παιδιά)

Οι 5 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες για να δεις (με ή χωρίς παιδιά)

Κάποιες από αυτές είναι και μεταγλωττισμένες για τα παιδιά

Υπερπαραγωγές είναι συνήθως οι χριστουγεννιάτικες ταινίες που σκοπό έχουν να προσφέρουν διασκέδαση, γέλιο, συγκίνηση και πολλά φωτάκια. Ξεχωρίσαμε τις 5 καλύτερες και ίσως κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών, που μάλιστα προβάλλονται και από τα κανάλια αυτές τις μέρες.

Αγάπη είναι… (Love Actually)

Συγκινεί και τον πιο σκληρόκαρδο 20 χρόνια μετά την προβολή της και παραμένει μία από τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών.

Είναι μια ρομαντική κομεντί με θέμα τα Χριστούγεννα του 2003 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Κέρτις. Διαθέτει μια πλειάδα πρωταγωνιστών, που αποτελείται κυρίως από Βρετανούς ηθοποιούς, πολλοί από τους οποίους είχαν συνεργαστεί με τον Κέρτις σε προηγούμενα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα. Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν κυρίως στο Λονδίνο Το σενάριο της ταινίας εμβαθύνει σε διαφορετικές πτυχές της αγάπης μέσα από δέκα ξεχωριστές ιστορίες πολλών διαφορετικών ανθρώπων, πολλές από τις οποίες φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους καθώς προχωρούν οι ιστορίες. Η ιστορία ξεκινά πέντε εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και συνεχίζει με εβδομαδιαία αντίστροφη μέτρηση μέχρι τη γιορτή, ακολουθούμενη από έναν επίλογο, που λαμβάνει χώρα έναν μήνα αργότερα.

Tην ταινία θα προβάλλει την Τρίτη 26/12 ο ΑΝΤ1.

Μόνος στο σπίτι

Η ταινία που καθιέρωσε τον Μακόλεϊ Κάλκιν ως παιδί θαύμα του σινεμά, είναι το απόλυτο must των Χριστουγέννων.

Αξεπέραστο το Home Alone αλλά και το Ηome Alone 2 στη Νέα Υόρκη και κάθε χρόνο έχουν την τιμητική τους από τα κανάλι.

Η υπόθεση του Μόνος στο σπίτι

Στο Σικάγο του Ιλινόι, η οικογένεια ΜακΚάλιστερ ετοιμάζεται για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές της στο Παρίσι. Τη νύχτα πριν την αναχώρησή τους, όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι του Πίτερ και της Κέιτ, όπου ο οκτάχρονος γιος τους, ο Κέβιν, γελοιοποιείται από τα αδέλφια και τα ξαδέλφια του. Έπειτα από έναν καυγά με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Μπαζ, η μητέρα τους, στέλνει τον Κέβιν στον τρίτο όροφο του σπιτιού για τιμωρία, όπου εύχεται να εξαφανιστεί η οικογένειά του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πολύ δυνατοί άνεμοι προκαλούν ζημιές στην ηλεκτροδότηση, κάτι που οδηγεί το ξυπνητήρι να μην κτυπήσει κανονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικογένεια να αποκοιμηθεί και να αργήσει για το αεροδρόμιο. Μέσα στη σύγχυση και στη βιασύνη να φτάσουν στο αεροδρόμιο έγκαιρα για να μην χάσουν την πτήση τους, ο Κέβιν μένει πίσω κατά λάθος.

Εν τω μεταξύ, ο Κέβιν ξυπνάει και βρίσκει το σπίτι άδειο και, πιστεύοντας ότι η ευχή του πραγματοποιήθηκε, καταβάλλεται από χαρά για την νεοαποκτηθείσα ελευθερία του. Ωστόσο, η χαρά του Κέβιν μετατρέπεται σε φόβο, όταν συναντιέται με τον γείτονα του , τον γερο-Μάρλεϊ, για τον οποίο κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι ένας δολοφόνος που έχει σκοτώσει την οικογένειά του. Επίσης, συναντιέται με δύο διαρρήκτες τον Μάρβ και τον Χάρυ , οι οποίοι μπαίνουν σε όλα τα άδεια σπίτια της περιοχής, όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν για διακοπές. Οι δυο τους, έχουν βάλει στόχο και το σπίτι τον ΜακΚάλιστερ και ο Κέβιν καταφέρνει, αρχικά, να τους κρατήσει μακριά, κάνοντας να φαίνεται ότι η οικογένεια είναι στο σπίτι, τρέποντάς τους σε φυγή. Τελικά, όμως, συνειδητοποιούν ότι ο Κέβιν είναι μόνος στο σπίτι.

Η Κέιτ συνειδητοποιεί κατά τη διάρκεια της πτήσης ότι ο Κέβιν δεν είναι μαζί τους και φτάνοντας στο Παρίσι ανακαλύπτουν ότι για τις επόμενες δύο μέρες, όλες οι πτήσεις για Σικάγο είναι γεμάτες. Ο Πίτερ και η υπόλοιπη οικογένεια πάνε στο διαμέρισμα του θείου Φρανκ ενώ η Κέιτ μένει στο αεροδρόμιο και καταφέρνει να βρει πτήση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέχρι την πόλη Σκράντον της Πενσυλβάνια. Προσπαθεί από εκεί να κλείσει πτήση για το Σικάγο, αλλά και πάλι όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες λόγω των εορτών. Η Κέιτ, μη θέλοντας να το αποδεχτεί, δημιουργεί σκηνή με αποτέλεσμα να την ακούσει ο Γκας Πολίνσκι, ο αρχηγός μιας πόλκα μπάντας που βρίσκεται σε περιοδεία. Ο Γκας της προτείνει να ταξιδέψει μαζί τους με το λεωφορείο μέχρι το Γουίνετκα, καθώς εκείνοι έχουν προορισμό το Μιλγουόκι, κάτι το οποίο σιγά σιγά αποδέχεται.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Κέβιν κρυφακούει το σχέδιο του Χάρι και του Μαρβ να εισβάλουν στο σπίτι το βράδυ. Πηγαίνει στην εκκλησία και παρακολουθεί τη χορωδία. Εκεί συναντά τον Μάρλεϊ ο οποίος κάθεται με τον Κέβιν και συζητούν. Από τη συνομιλία μαθαίνει ότι ο Μάρλεϊ είναι στην πραγματικότητα ένας καλός άνθρωπος και ότι οι φήμες για αυτόν δεν είναι παρά μόνο φήμες. Ο Μάρλεϊ λέει στον Κέβιν ότι ήρθε να παρακολουθήσει τη χορωδία επειδή συμμετέχει σε αυτήν η εγγονή του, αλλά ποτέ δεν καταφέρνει να της μιλήσει επειδή εκείνος και ο γιος του έχουν αποξενωθεί λόγω ενός καυγά και δεν έχουν μιλήσει από τότε. Ο Κέβιν προτείνει ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει να συμφιλιωθεί με τον γιο του.

Ο Κέβιν επιστρέφει στο σπίτι και το γεμίζει με διάφορες παγίδες. Ο Χάρι και ο Μαρβ παραβιάζουν το σπίτι, αλλά πέφτουν πάνω στη μια παγίδα μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να υποστούν διάφορους τραυματισμούς. Καθώς οι δυο τους κυνηγούν τον Κέβιν σε όλο το σπίτι, εκείνος τηλεφωνεί στην αστυνομία και στη συνέχεια δραπετεύει από το σπίτι σε ένα δεντρόσπιτο, αναγκάζοντας τους δύο ληστές να τον ακολουθήσουν. Ο Χάρι και ο Μαρβ καταφέρνουν να τον πιάσουν και καθώς συζητούν το πώς θα πάρουν την εκδίκησή τους, ο Μάρλεϊ έρχεται κρυφά από πίσω και τους κτυπά με το φτυάρι, ρίχνοντάς τους αναίσθητους, πριν προλάβουν να κάνουν κακό στον Κέβιν. Η αστυνομία καταφτάνει και συλλαμβάνει τους ληστές, έχοντας ήδη μάθει τα σπίτια τα οποία έχουν ληστέψει εξαιτίας της συνήθειας του Μαρβ να αφήνει τις βρύσες ανοικτές για να τα πλημμυρίζει.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Κέβιν απογοητεύεται όταν βλέπει ότι η οικογένειά του ακόμα δεν έχει έρθει στο σπίτι. Τότε ακούει την Κέιτ να μπαίνει στο σπίτι και να τον φωνάζει. Οι δυο τους συμφιλιώνονται και σύντομα και η υπόλοιπη οικογένεια καταφτάνει, οι οποίοι περίμεναν στο Παρίσι μέχρι να μπορέσουν να πάρουν μια απευθείας πτήση για το Σικάγο. Ο Κέβιν δεν λέει τίποτα από όσα έγιναν σχετικά με τον Χάρι και τον Μαρβ αν και ο Πίτερ βρίσκει στο πάτωμα ένα από τα χρυσά δόντια του Χάρι. Καθώς ο Κέβιν παρατηρεί από το παράθυρο την επανένωση του Μάρλεϊ με τον γιο του και την οικογένειά του, ο Μάρλεϊ τον βλέπει και τον χαιρετάει πριν μπουν όλοι μαζί στο σπίτι. Ο Μπαζ ακούγεται να φωνάζει: «Κέβιν, τι έκανες στο δωμάτιό μου;» με τον Κέβιν να το σκάει.

Μάλιστα το Star θα προβάλλει την τριλογία του Μόνος στο σπίτι σταδιακά από την Τρίτη 26/12.

The Holiday

Η Αιρις είναι μια τυπική βρετανίδα. Ελεύθερη, 30 something, δουλεύει σε μια εφημερίδα ως δημοσιογράφος, καλύπτοντας γάμους διασημοτήτων. Είναι ερωτευμένη με τον Τζάσπερ, με τον οποίο έχουν χαλαρό δεσμό κι ας γνωρίζει πως εκείνος έχει «επίσημη» σχέση με άλλη γυναίκα! Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, η Αιρις ευελπιστεί πως θα τον έχει αποκλειστικά δικό της. Αντ’ αυτού, εξευτελίζεται δημοσίως όταν ο Τζάσπερ ανακοινώνει δημοσίως ότι αρραβωνιάζεται εκείνη την άλλη γυναίκα…

Η Αμάντα είναι μια τυπική αμερικανίδα. Ελεύθερη, 30 something, δουλεύει στο Χόλιγουντ. Συγκεκριμένα, έχει εταιρία παρασκευής… τρέιλερ για ταινίες! Είναι ερωτευμένη με τον Ίθαν, ο Ίθαν, όμως, δεν είναι ερωτευμένος μόνο με την Αμάντα! Όταν η Αμάντα αντιλαμβάνεται ότι ο Ίθαν την απάτησε, θα τον πλακώσει στις «ψιλές» και θα χωρίσουν. Αλλά, δεν μπορεί να κλάψει…

Οι δύο απογοητευμένες κοπέλες, προσπαθούν να τα αφήσουν όλα πίσω και να χαλαρώσουν. Μέσω μιας ιστοσελίδας στο ίντερνετ, αποφασίζουν να ανταλλάξουν σπίτια, χωρίς να γνωρίζει η μία την άλλη! Για 15 ημέρες, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, η μεν Αιρις θα μείνει στη βίλα της Αμάντα στο Λος Αντζελες ενώ η Αμάντα θα μείνει στο γραφικό χωριουδάκι, στο Σάρεϊ, όπου βρίσκεται το σπίτι της Αιρις.

Και, βεβαίως, ο έρωτας δεν θα αργήσει να χτυπήσει την πόρτα και στις δύο! Η μεν Αμάντα, θα ερωτευθεί τον αδελφό της Αιρις, τον Γκράχαμ, η δε Αιρις, θα ερωτευθεί τον μουσικό γείτονα της Αμάντα, τον Μάιλς…

Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων

Ο Τζιμ Κάρεϊ κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να μεταμορφώνεται και να χαρίζει γέλιο σε ένα κλασικό παραμύθι του Dr Seuss.

Ο Γκριντς είναι μια πράσινη μαλλιαρή ύπαρξη που ζει σε μια χιονισμένη κορυφή διωγμένος από όλους τους αγαπημένους του. Κακός από τη φύση του, κάθε χρόνο χρησιμοποιεί διάφορα κόλπα για να σαμποτάρει την αγαπημένη γιορτή όλων: τα Χριστούγεννα. Αυτή τη χρονιά όμως, αποφάσισε να κάνει την καλύτερη φάρσα της ζωής του. Μεταμφιέζεται σε Άγιο Βασίλη και βάζει σκοπό να μπει από τις καμινάδες και να κλέψει ό,τι βρει μπροστά του.

Την ταινία θα προβάλλει ανήμερα Χριστούγεννα στις 11.30 ο ΣΚΑΪ.

Το Πολικό εξπρές

Νεανική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων, παραγωγής 2004 σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ζεμέκις, είναι από τις νεότερες ταινίες για παιδιά που όμως απολαμβάνουν οι μεγάλοι και θα προβληθεί την παραμονή των Χριστουγέννων στις 21.00 στο Star.

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως ο Άγιος Βασίλης της Πρωτοχρονιάς είναι ένας μύθος.Ή μήπως όχι; Πάντως ο μικρός Μπίλι, που επιθυμεί πολύ να πιστεύει στην ύπαρξη του καλοκάγαθου παπούλη με τα άσπρα γένια, δεν βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση από τους γονείς του, που του επαναλαμβάνουν συνεχώς πως ο Άγιος Βασίλης, το έλκηθρο, οι τάρανδοι και το σπίτι του στον Βόρειο Πόλο δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αθώο παραμύθι. Παρόλα αυτά, την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο Μπίλι δεν δέχεται την επίσκεψη του έλκηθρου και των ταράνδων, αλλά ενός… τεράστιου ατμοκίνητου τρένου. Προορισμός: το σπίτι του Άγιου Βασίλη στον Βόρειο Πόλο!

Παρέα με άλλους συνομήλικούς του ο Μπίλι θα ζήσει το πιο απίθανο ταξίδι της ζωής του. Θα διασχίσουν βουνά, τοπία κατάλευκα από το χιόνι, πανύψηλες γέφυρες και θα απολαύσουν υπέροχη ζεστή σοκολάτα. Ένα ταξίδι πέρα από κάθε φαντασία, ένα ταξίδι που θα μετατρέψει τις αμφιβολίες του Μπίλι σε πίστη, ένα ταξίδι που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τον εαυτό του…

Θαυμαστής της ομότιτλης νουβέλας για μικρά παιδιά του Κρις Βαν Άλσμπουργκ, ο Τομ Χανκς βοήθησε στην παραγωγή και δάνεισε τη φωνή του σε πέντε χαρακτήρες της ταινίας.

Το τραγούδι Believe των Γκλεν Μπάλαρντ και Άλαν Σιλβέστρι κέρδισε το βραβείο GRAMMY καλύτερου τραγουδιού.

Δείτε το αφιέρωμα στις 5 αυτές ταινίες από την εκπομπή Δύο στις 10: