Παλαιοχριστιανοί: Ποια είναι τα κοινά σημεία και οι διαφορές με τους Άμις;
Τηλεόραση

Παλαιοχριστιανοί: Ποια είναι τα κοινά σημεία και οι διαφορές με τους Άμις;

Παλαιοχριστιανοί: Ποια είναι τα κοινά σημεία και οι διαφορές με τους Άμις;

Οι άγραφοι κώδικες συμπεριφοράς των Άμις

Η υπόθεση της Ορεινής Κορινθίας, η οποία απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, έφερε στην επιφάνεια τον όρο «παλαιοχριστιανοί». Τι είναι τελικά οι «παλαιοχριστιανοί» και πως συνδέονται με την αίρεση των Άμις;

Όπως εξήγησε στην εκπομπή, Ακόμα δεν είδες τίποτα!, ο Ηρακλής Ρεκάκης, καθηγητής Θεολογίας ΑΠΘ, οι παλαιχριστιανοί είναι μία ομάδα που διαχωρίστηκε από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας τον 17ο αιώνα.

«Οι παλιοχριστιανοί διώχθηκαν και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Δεν είναι ανοιχτοί σε διάλογο και δεν θέλουν την παιδεία και την τεχνολογία», σημείωσε.

Οι παλαιοχριστιανοί συνάπτουν γάμους μόνο με μέλη της κοινότητάς τους, ενώ πολλές φορές και με ξαδέρφια τους.

Αν και οι παλαιοχριστιανοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αίρεση των Άμις, οι δύο αυτές κοινότητες δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Η αίρεση των Άμις ακμάζει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Ιντιάνα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια, όπου εκεί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες κοινότητες. Κοινά σημεία με τους παλαιοχριστιανούς είναι η απέχθεια απέναντι στην τεχνολογία και η προτίμησή τους σε έναν απόμακρο τρόπο ζωής.

Η αίρεση των Άμις απαριθμά πάνω από 370.000 μέλη σήμερα. Εμφανίστηκε το 1630 μετά το σχίσμα με τους αναβαπτιστές, με ηγέτη τον Γιάκομπ Άμαν.

Στην καθημερινότητά τους τα μέλη της αίρεσης ακολουθούν έναν άγραφο κώδικα συμπεριφοράς, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τάξη, σειρά και ταπεινοφροσύνη.

Εάν κάποιο μέλος αποχωρήσει από την κοινότητα, του επιτρέπεται να έχει επαφές με τα μέλη της αίρεσης, ωστόσο δεν του επιτρέπεται να μοιράζεται το ίδιο τραπέζι μαζί τους.

Οι Άμις μετακινούνται με ποδήλατο ή άμαξες που σέρνουν άλογα. Αντιπαθούν την τεχνολογία και τα social media, απαγορεύεται να έχουν τηλέφωνο στο σπίτι τους, ενώ μπορούν μόνο να χρησιμοποιήσουν κοινόχρηστα τηλέφωνα και να κάνουν κλήσεις που να αφορούν τη δουλειά.

Οι γυναίκες δεν κόβουν ποτέ τα μαλλιά τους, ενώ δεν επιτρέπεται να φορούν κοσμήματα. Τα παιδιά φοιτούν αποκλειστικά σε σχολεία των Άμις μέχρι την ηλικία των 14 ετών.

Τα μέλη των Άμις μπορούν να παντρευτούν μόνο μεταξύ τους, ενώ τα διαζύγια σπανίζουν.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Πολυδερόπουλος – Κατερίνα Γερονικολού: Πρωταγωνιστές σε νέα σειρά του ΟΡΕΝ;