Πάνος Χαρίτος: «Πώς η αμυντική τεχνολογία του Ισραήλ δεν έπιασε τις 7000 ρουκέτες;»
Τηλεόραση

Πάνος Χαρίτος: «Πώς η αμυντική τεχνολογία του Ισραήλ δεν έπιασε τις 7000 ρουκέτες;»

Πάνος Χαρίτος: «Πώς η αμυντική τεχνολογία του Ισραήλ δεν έπιασε τις 7000 ρουκέτες;»

Πώς σχολίασε τις εξελίξεις στη Γάζα ο «πρύτανης» του πολεμικού ρεπορτάζ και γιατί μίλησε για «αποτυχία» του Ισραήλ;

Ο Πάνος Χαρίτος, έμπειρος πολεμικός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή μίλησε στο Κontra Channel, μίλησε για την πολεμική σύρραξη στη Γάζα.

«Έπεσαν εφτά χιλιάδες ρουκέτες σε σχεδόν ένα εξάωρο. Εγώ αυτό δεν το έχω δει από το 2000 μέχρι το 2015 που κάλυπτα την περιοχή. Γκρέμισαν οι μπουλντόζες τον φράχτη και μπήκαν οι ένοπλοι της Χαμάς σε πάρτι Ισραηλινών. Ξέρουμε ότι έχουν πάρει ομήρους γυναίκες, έχουμε στρατιώτες αιχμαλώτους και υπάρχουν και κάποιες φήμες που λένε ότι υπάρχουν αρκετοί σοροί νεκρών που έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Το μόνο που φέρεται να είναι βέβαιο είναι ότι ανάμεσα στους ομήρους είναι ένα Ισραηλινός στρατηγός.

Στα παλαιστινιακά εδάφη οι αντιδράσεις ήταν πανηγυρισμοί.

Ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η δράση φέρνει αντίδραση και η βία γεννά βία. Όταν το πρωί ξύπνησα, αδυνατούσα να πιστέψω αυτό που έγινε και ότι η Χαμάς έκανε κάτι τέτοιο.

Την περιοχή την ξέρω, την έχω ζήσει στο πετσί μου, ξέρω ότι η Χαμάς, η ισλαμική τζιχάντ δεν έχουν τέτοιες επιχειρησιακές δυνατότητες και ότι μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να αυξήσουν το αξιόμαχο της δράσης τους για να δούμε κάτι τέτοιο. Σαφέστατα υπάρχει κάποιος από πίσω, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία, ή μιλάμε για το Ιράν ή για τη Χεζμπολάχ.

Έχεις μια περιοχή του πλανήτη τόσο παρακολουθούμενη, με συστήματα παρακολούθησης που δεν έπιασαν το ελάχιστο. Πέρασαν οι ένοπλοι με τέτοια άνεση. Πυρομαχικά πού βρίσκουν; Πώς γίνεται ο ανεφοδιασμός; Οι ισραηλινές δυνάμεις πώς δεν κατάφεραν να τους ελέγξουν;

Αδυνατεί επίσης να κατανοήσει κανείς ότι το Ισραήλ που εξάγει αμυντική τεχνολογία και έχει αμυντικά όπλα, πώς δεν κατάλαβε κανείς τις 7000 ρουκέτες. Είναι η δεύτερη μεγάλη αποτυχία του Ισραήλ σε επίπεδο πληροφοριών μετά το 1973, καθώς και σε επίπεδο αντιμετώπισης μιας κατάστασης για την οποία έχεις έναν από τους πιο πολυδιαφημισμένους στρατούς στον κόσμο και κατέρρευσε από μία ομάδα ενόπλων αριθμητικά 50-100 ατόμων.

Η εκπαίδευση των μελών της Χαμάς είναι αστεία, γίνεται στο πεδίο. Εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι η Χαμάς.

Ο φόβος του Ισραήλ δεν είναι μόνο η Γάζα. Υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών σε όλη τη Δυτική Όχθη. Οι έποικοι με τις ευλογίες του στρατού έχουν κατεδαφίσει ολόκληρα χωριά των Παλαιστινίων και κυκλοφορούσαν με τα όπλα» είπε μεταξύ άλλων.