Πέτρος Κουσουλός: «Θα συγκλονιστεί το πανελλήνιο με τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις τελευταίες στιγμές της Μαλένας»
Τηλεόραση

Πέτρος Κουσουλός: «Θα συγκλονιστεί το πανελλήνιο με τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις τελευταίες στιγμές της Μαλένας»

Πέτρος Κουσουλός: «Θα συγκλονιστεί το πανελλήνιο με τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις τελευταίες στιγμές της Μαλένας»

Ο Πέτρος Κουσουλός αποκάλυψε στο περιοδικό ΟΚ! το θέμα της πρώτης του εκπομπής και τις δύσκολες στιγμές που έζησε εξαιτίας της υπόθεσης της Πάτρας

Στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη μίλησε ο Πέτρος Κουσουλός με αφορμή την αυριανή (21/3 στις 23.30) πρεμιέρα της νέας του εκπομπής στο Open, Ανοιχτές υποθέσεις.

Ερωτώμενος τι διαφορά θα έχει η εκπομπή του από αυτές της Ζήνας Κουτσελίνη και της Αγγελικής Νικολούλη, είπε:

«Και η Ζήνα έχει τη δική της ταυτότητα, αυτό που κάνει είναι επιτυχημένο και μοναδικό, αλλά και η Αγγελική Νικολούλη είναι ένας θεσμός. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε μόνο με το δικαστικό και αστυνομικό ρεπορτάζ. Στη δική μας εκπομπή θα λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς περικοπές, με ντοκουμέντα. Δεν θα έχει τόσο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, θα εστιάζουμε στα πραγματικά περιστατικά και στο τι κρύβεται πίσω από την κάθε είδηση. Περισσότερο θα μας θυμίσει τις καλές εκπομπές της τηλεόρασης που ερευνούσαν και σκάνδαλα και άλλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Δεν έχουμε σκοπό ούτε να υποκαταστήσουμε ούτε να κλέψουμε κάτι από τις δύο εκπομπές που αναφέρεις, έχουμε το δικό μας κόνσεπτ, με έναν χαρακτήρα πολύ αποκαλυπτικό».

Έχεις την εικόνα ενός δημοσιογράφου και εκδότη που δεν διστάζει να τα βάλει με ισχυρούς. Έχεις δεχτεί απειλές, έχεις βρεθεί αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις. Έχοντας πια τη δική σου οικογένεια, δεν φοβάσαι ποτέ;

Είναι γνωστό ότι έχω δεχτεί απειλές, αγωγές και μηνύσεις. Δεν τις λαμβάνω σοβαρά. Οδηγός μου στη δημοσιογραφική μου πορεία είναι η ανάδειξη γεγονότων και η αποκάλυψη υποθέσεων που κάποιοι ενδεχομένως δεν θέλουν να αποκαλυφθούν. Αν κάνεις τη δουλειά σου με εντιμότητα και όχι σκοπιμότητα, αναδεικνύοντας τα θέματα στη σωστή τους διάσταση, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Αυτό είναι που με προστατεύει στο τέλος της ημέρας. Ναι, έχω οικογένεια, αλλά αυτό έχω μάθει να κάνω, αυτή είναι η δουλειά μου. Ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα και το δημοσιογραφικό λειτούργημα πρέπει να προστατεύεται από τους ίδιους τους θεσμούς, είναι θέμα Δημοκρατίας.

Ποιο θα είναι το θέμα της αυριανής πρώτης εκπομπής;

Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη έρευνα πάνω στην υπόθεση της Πάτρας. Θα ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με τη Μαλένα, το πρώτο κοριτσάκι της οικογένειας που έφυγε από τη ζωή. Νομίζω ότι θα συγκλονιστεί το πανελλήνιο με τις μαρτυρίες όλων όσοι έζησαν τις τελευταίες στιγμές και τη νοσηλεία αυτού το κοριτσιού. Είναι πολύ χαρακτηριστικά αυτά που θα αποκαλυφθούν για εκείνο το μεσημέρι της 13ης Απριλίου 2019 μέσα στον θάλαμο 217 όπου νοσηλευόταν αυτό το κοριτσάκι.

Δηλαδή μετά από τόσο καιρό υπάρχουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας;

Τις τελευταίες 25 μέρες που ασχολούμαστε εντατικά με το θέμα έχουν έρθει στην κατοχή μας συγκλονιστικά στοιχεία –που δεν γνώριζα ούτε εγώ– και μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα. Οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του παιδιού. Πώς μπορεί αυτό το κορίτσι, που την ίδια μέρα ήταν ευδιάθετο, έτρωγε σουβλάκι και έπαιζε στον παιδότοπο του νοσοκομείου, να καταλήγει κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες; Φυσικά, υπάρχουν και οι ευθύνες των ιατροδικαστών.

«Ο Δασκαλάκης παραπλανήθηκε από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις»

Είσαι από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που έχουν γνωρίσει καλά τον Μάνο Δασκαλάκη. Ο κόσμος ακόμα διερωτάται πώς ήταν δυνατόν να μην είχε καταλάβει τι γινόταν.

Αυτή ήταν και η πρώτη ερώτηση που του έκανα όταν τον πρωτοσυνάντησα. «Είναι δυνατόν να φεύγει το ένα παιδί μετά το άλλο και εσύ να μην παίρνεις χαμπάρι το παραμικρό;». Κι όμως, ήταν δυνατόν να μη γνώριζε τι γινόταν. Όταν μια γυναίκα έχει τόσο χειριστική συμπεριφορά και, σύμφωνα με τον Δασκαλάκη αλλά και με τις περιγραφές όλων των ανθρώπων, ήταν τόσο περιποιητική απέναντι στα παιδιά της και ξαφνικά τα παιδιά πεθαίνουν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εκείνος δεν είχε τα δεδομένα που έχει σήμερα. Όταν μια ιατροδικαστική έκθεση λέει ότι η κόρη του πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια μέσα σε ένα νοσοκομείο, πόσο πιθανό είναι να σκεφτεί ότι κάτι άλλο είχε συμβεί; Όταν καταλήγει η Ίριδα, έρχεται μια ιατροδικαστής από την Πάτρα και λέει ότι είχε ένα σπάνιο καρδιολογικό πρόβλημα. Και όλοι ψάχνονταν με γενετικούς και γονιδιακούς ελέγχους. Εγώ πιστεύω ότι ο Δασκαλάκης παραπλανήθηκε εξαιτίας των ιατροδικαστικών εκθέσεων. Πόσο εύκολο είναι να κατηγορήσεις τη μάνα των παιδιών σου; Ο Μάνος Δασκαλάκης έχει πέσει θύμα αυτής της ιστορίας, όχι μόνο γιατί έχασε τρία παιδιά, αλλά και επειδή κάποιος από όλους αυτούς θα έπρεπε να έχει αναδείξει την αλήθεια. Αν είχε μάθει την αλήθεια από το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, σήμερα η Τζωρτζίνα θα ήταν ζωντανή.

Ως πατέρας τριών κοριτσιών κι εσύ, δεν ένιωσες να σπας μέσα σου ερευνώντας αυτή την υπόθεση;

Ναι. Πρόσφατα μιλούσα σε ένα συνέδριο στην Κύπρο και κόντεψα να καταρρεύσω καθώς θυμόμουν όσα έχουν συμβεί. Επειδή με αυτή την υπόθεση ασχολούμαι από την πρώτη μέρα, πρέπει να σου πω ότι για τρεις μήνες είχα χάσει τον ύπνο μου. Προσευχόμουν διαρκώς να είναι καλά τα παιδιά μου και να μην τους συμβεί το παραμικρό στη ζωή τους. Τα δύο παιδιά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μαλένα και η Ίριδα, δολοφονήθηκαν στον ύπνο τους, ώστε να προβάλουν τη μικρότερη αντίσταση, εικόνες που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους. Είναι μια υπόθεση που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

«Ο Κούγιας συγκρούεται μαζί μου γιατί χάλασα τη σούπα»

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου ουσιαστικά σε κατηγόρησε πως εκμεταλλεύτηκες την εντολέα του προκειμένου να πουλήσεις φύλλα και να κάνεις καριέρα.

Εγώ μπήκα στον χώρο το 2003, δεν περίμενα να κάνω καριέρα το 2022. Κάνω τηλεόραση από το 2010, έχω φιλοξενηθεί και έχω παρουσιάσει εκπομπές, ήμουν ραδιοφωνικός παραγωγός, είχα δική μου εφημερίδα και έχω δικά μου Μέσα. Έχουμε αποκαλύψει εκατοντάδες υποθέσεις μείζονος σημασίας και πάρα πολλά σκάνδαλα. Αν είναι ποτέ δυνατόν να περίμενα την υπόθεση της Πάτρας για να κάνω καριέρα. Αυτό είναι ένα μότο που χρησιμοποιεί εκείνος ελλείψει άλλων επιχειρημάτων. Λυπάμαι πάρα πολύ για το επίπεδο στο οποίο έχει πέσει. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν, μάλιστα ο ίδιος με παρακαλούσε να περνάω διάφορα δικά του θέματα στην εφημερίδα και να γράφω συγκεκριμένα πράγματα για εκείνον όταν βρισκόταν στη μεγάλη αντιδικία με την κυρία Βατίδου. Συγκρούεται μαζί μου γιατί χάλασα τη σούπα. Οι δικές μας αποκαλύψεις ταρακούνησαν το σύστημα, φέραμε στο φως της δημοσιότητας τα ευρήματα για τη Μαλένα και την Ίριδα – τα πανάκια, τους διαλόγους, τις μαρτυρίες των ιατροδικαστών, το ποιος συνεργάζεται με ποιον σε αυτή την ιστορία, πώς κρατικοί ιατροδικαστές έπαιρναν αντίγραφα της δικογραφίας από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Όλα αυτά ενοχλούν και εκείνος προσπαθεί να στήσει ένα αφήγημα που δεν πείθει και τον πιο αδαή. Μακάρι να μην είχε συμβεί ποτέ η υπόθεση της Πάτρας. Μακάρι να μην είχα ασχοληθεί ποτέ μαζί της. Θα ήμουν πιο χαρούμενος αυτή τη στιγμή συνειδησιακά και πιο ανάλαφρος επαγγελματικά.

Αν ο Αλέξης Κούγιας σου ζητήσει να παρέμβει στην εκπομπή, θα δεχτείς να μιλήσετε;

Καταρχάς, θα του απευθύνουμε πρόσκληση να είναι παρών στην πρώτη εκπομπή. Θα είναι μεγάλη χαρά για εμάς να τον έχουμε καλεσμένο. Δεν έχω να χωρίσω κάτι μαζί του. Θέλουμε να κάνουμε έναν πολιτισμένο και γόνιμο διάλογο, να παρουσιάσουμε τα ευρήματα του ρεπορτάζ μας.

Έχεις πει βέβαια ότι έχει κάνει κρίσιμα λάθη στη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης, που έχουν βλάψει την εντολέα του.

Μα έχει κάνει λάθη πασιφανή και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει όλος ο νομικός κόσμος της χώρας. Όταν, αντί επιχειρημάτων, χρησιμοποιείς ύβρεις, απειλές, εκστομίζεις αμετροεπείς εκφράσεις, τα βάζεις με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, με την ανακρίτρια, το δικαστικό συμβούλιο, τους ιατροδικαστές, τους τοξικολόγους, τους παθολογοανατόμους, τους καρδιολόγους, τους δημοσιογράφους, τους εκδότες… Αντί να κάνεις σοβαρή υπεράσπιση, προσπαθείς να στήσεις ένα δικό σου φανταστικό σενάριο, ότι όλοι αυτοί συνωμότησαν προκειμένου να βάλουν στη φυλακή μια γυναίκα που δεν την ξέραμε.