Αλέξανδρος Μπουρδούμης (για το προεδρικό διάταγμα για τους ηθοποιούς): «Μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια”»
Πρωινές εκπομπές

Αλέξανδρος Μπουρδούμης (για το προεδρικό διάταγμα για τους ηθοποιούς): «Μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια”»

Αλέξανδρος Μπουρδούμης (για το προεδρικό διάταγμα για τους ηθοποιούς): «Μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια”»

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης βρέθηκε στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» και αναφέρθηκε στο πώς άλλαξε τη ζωή του ο ερχομός του γιου του, για τις αλλαγές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει αλλά και για το #MeToo.

«Σίγουρα η ζωή αλλάζει, αν μη τι άλλο το κέντρο βάρους και η προσοχή είναι στον Αναστάση και στην οικογένεια. Από τη στιγμή που αποκτάς οικογένεια αλλάζουν τα πάντα, φεύγεις από τον προσανατολισμό και τον προορισμό που έχει να κάνει μόνο με σένα. Μπαίνεις όντως σε ένα δεύτερο πλάνο και είναι καλό αυτό, το βλέπεις διαφορετικά και είναι καλό αυτό. Ασχολούμαι με τον γιο μου, γιατί και το ήθελα και μου άρεσε και κάποια πράγματα πήρα το «κολάι» πολύ γρήγορα, για παράδειγμα το μπάνιο του παιδιού, και είναι και ένα παιδί της καραντίνας. Όταν έγινε το πρώτο «μπαμ» του κορονοϊού, η Λένα ήταν 4 μηνών. Νομίζω μπορώ να βοηθήσω κάποιον να γράψει ένα ωραίο σίριαλ, μία μίνι σειρά για το πώς ξεκινάει μία οικογένεια μέσα στον κορονοϊό».

Όπως αποκάλυψε μαζί με τη Λένα Δροσάκη ήρθαν αντιμέτωποι με πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια.

«Ήρθαν και μας βρήκαν πολλά πράγματα και στην προσωπική και στην κοινωνική ζωή, το αντιμετωπίσαμε και το αντιμετωπίζουμε. Αυτό μας έχει καθορίσει και το έχουμε καθορίσει. Έγιναν πολλές αλλαγές, και στο σπίτι, αλλάξαμε διάφορα σπίτια μέχρι να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει, ο κορωνοϊός, τα οικονομικά, όπως όλος ο κόσμος, το κομμάτι του #MeToo και άλλα πολλά που δημιούργησαν μία διαρκή ροή παραστάσεων. Η Λένα είναι η ηρωίδα μου. Όχι με την έννοια των σούπερ ηρώων της Marvel που ακόμα και αυτοί είναι τρωτοί, με αδυναμίες. Μέσα από την αδυναμία τους, από μία μεγάλη τους στιγμή γίνονται ήρωες».

Σε ό,τι αφορά το #MeToo και πώς διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση με τη σύζυγό του είπε:

«Χρειάστηκε να είμαι δίπλα της και να την στηρίξω σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η Λένα δεν είχε όλη αυτή την εμπειρία που είχα εγώ, όπως και άλλοι άνθρωποι που παρακολουθούν τη δίκη, να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις. Ήταν μάρτυρας και ο μάρτυρας απαγορεύεται να παρακολουθήσει τη δίκη για την οποία θα καταθέσει. Όποτε, ό,τι και να σου μεταφέρουν ως κλίμα, ως σχόλιο, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η κατάθεσή της ήταν συγκλονιστική ούτως ή άλλως, όπως και οι άλλες καταθέσεις. Συναισθηματικά ήταν φορτισμένη, και όταν έφτανε σε αυτόν τον διάδρομο για να καταθέσει ήταν σαν να έμπαινε σε ένα “λουσμένο φως”, όπως είπε η ίδια, σαν να έφευγε από το σκοτάδι και να πήγαινε στο φως, στην αρχή της κατάθεσης».

Ασχολίαστο δεν έμεινε και το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα για τη βαρύτητα των σπουδών των ηθοποιών.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στον κλάδο μας. Οι ηθοποιοί είμαστε δούναι και λαβείν. Χωρίς το κοινό δεν υπάρχουμε στη σκηνή. Βγήκε ένα προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, πολύ χονδρικά επιβεβαίωσε αυτό που συμβαίνει στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια. Δεν έχουμε πτυχία, έχουμε κάποια διπλώματα τα οποία μέχρι το 2003 κάπως μπορούσες να τα αναβαθμίσεις ή έφταναν στο κομμάτι της τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), σαν πτυχιούχοι ΤΕΙ, και αυτό υπό κάποιες προϋποθέσεις. Από το 2003 και μετά άλλαξαν τα πράγματα που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ. Φταίνε όλες οι κυβερνήσεις, και το υπουργείο Πολιτισμού. Το βασικό λάθος είναι ότι αυτές οι σχολές, για οποιονδήποτε λόγο ή συμφέροντα, δεν πηγαίνουν στο υπουργείο Παιδείας, όπως πάνε άλλες σχολές και άλλα επαγγέλματα. Από την άλλη, το προεδρικό διάταγμα ουσιαστικά επισφράγισε και έβαλε μία ταφόπλακα σε αυτό που συνέβαινε. Δεν κάλεσε η κυβέρνηση κάποιον έτσι ώστε να διορθώσει το λάθος. Αυτό που με στεναχωρεί δεν είναι μόνο η υποβάθμιση ότι έχουμε γίνει δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), με ένα απολυτήριο λυκείου που δώσαμε εξετάσεις για να μπούμε στην δραματική σχολή, με ένα απολυτήριο λυκείου τελειώνουμε. Το σημαντικότερο είναι ότι πλέον στον εργασιακό χώρο θα μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια”, ήδη μας αντιμετώπιζαν έτσι. Και όταν μας αντιμετωπίζουν ως ΔΕ, άρα ανειδίκευτοι, θα έχουμε επιπτώσεις και μισθολογικές και συνταξιοδοτικές» δήλωσε ο ηθοποιός.