Άνδρη Θεοδότου: «Ήταν ένας από τους αγνοούμενους και γύρισε. Έπιασαν όπλο στα χέρια τους…»
Πρωινές εκπομπές

Άνδρη Θεοδότου: «Ήταν ένας από τους αγνοούμενους και γύρισε. Έπιασαν όπλο στα χέρια τους…»

Άνδρη Θεοδότου: «Ήταν ένας από τους αγνοούμενους και γύρισε. Έπιασαν όπλο στα χέρια τους…»

«Δεν ήθελαν να ξαναζήσουν αυτό που είδαν και βίωσαν»

Η Άνδρη Θεοδότου καλεσμένη στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον μίλησε για τη σχέση της με την κόρη της, τον πατέρα της, και τις δυσάρεστες μνήμες από τον πόλεμο στην Κύπρο.

«Η κόρη μου είναι στην Κύπρο και σπουδάζει στο παιδαγωγικό. Σε αυτό το κομμάτι χαίρομαι πάρα πολύ γιατί μας αρέσουν πολύ τα παιδιά με τον μπαμπά της οπότε είναι σαν να της μεταλαμπαδεύσαμε μια άλλη μας αγάπη. Εμένα μου αρέσει πολύ που θα ασχοληθεί με τα παιδιά».

Για τον πατέρα της, τον πόλεμο και τα Κατεχόμενα δήλωσε:

«Ο πατέρας μου, μου είχε διηγηθεί ιστορίες από την εισβολή. Ήταν πέντε αδέλφια και τα τέσσερα αδέλφια του πατέρα μου πήγαν στον πόλεμο. Ο μικρός αδελφός ήταν ένας από τους αγνοούμενους και επτά γύρισαν. Ένας από τους επτά ήταν ο θείος μου. Δεν μας έχει διηγηθεί… Πάντα όταν τους ζητούσαμε να μας διηγηθούν υπήρχε ένα ”μάγκωμα”, μας διηγούνται πάντα μέχρι ένα όριο».

«Δεν ήθελαν να ξαναζήσουν αυτό που είδαν και βίωσαν, έπιασαν όπλο στα χέρια τους. Αυτό νομίζω ότι εκεί είναι το όριο τους. Εννοείται ότι πάντα επαναλαμβάνουμε την ιστορία για να μην ξεχάσουμε. Είναι κάτι που λέω και εγώ η ίδια στο παιδί μου γιατί είναι κομμάτι της ιστορίας της».

«Αυτό που επαναλαμβάνω στο παιδί μου είναι αυτό που ακούγεται παντού, το ”δεν ξεχνώ”. Ότι υπάρχει και το βόρειο κομμάτι και είναι ένας δικός μας τόπος. Για τον μπαμπά μου ήταν δύσκολο στην αρχή να επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. Όταν άνοιξαν τα σύνορα του ήταν δύσκολο να πάει στην άλλη πλευρά γιατί στην οδό Ερμού διατηρούσε μαγαζιά με τα αδέλφια του. Του ήταν δύσκολο αλλά νομίζω ότι έχει πάει μέχρι ένα σημείο».

Διαβάστε επίσης:

Άνδρη Θεοδότου: «Οι γονείς μου ήταν νιόπαντροι το 1974. Δεν μιλάνε για τότε, προσπαθούν να ξεχάσουν τι έζησαν»