Ευθύμιος Λέκκας: Εκτιμά πάνω από 50.000 νεκρούς στον φονικό σεισμό Τουρκιάς – Συρίας
Πρωινές εκπομπές

Ευθύμιος Λέκκας: Εκτιμά πάνω από 50.000 νεκρούς στον φονικό σεισμό Τουρκιάς – Συρίας

Ευθύμιος Λέκκας: Εκτιμά πάνω από 50.000 νεκρούς στον φονικό σεισμό Τουρκιάς – Συρίας

Η εκτίμηση του καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του Ευθύμιου Λέκκα για τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι ο αριθμός είναι δυνατό να υπερβεί τις 50.000.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην «Χαμογέλα και Πάλι!» για να καταστήσει σαφές το μέγεθος της καταστροφής επεσήμανε ότι οι περιοχές που ισοπεδώθηκαν αγγίζουν την έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδος.

«Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες, μία περιοχή όσο είναι η έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας έχει καταστραφεί. Εμείς από την πρώτη στιγμή με την ΕΜΑΚ δώσαμε έμφαση στο διασωστικό κομμάτι. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια μέχρι χθες με την ομάδα της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ. Θεωρώ ότι ο απεγκλωβισμός 5 ατόμων ήταν μία πάρα πολύ σημαντική ενέργεια. Πέρα αό τις προσπάθειες διασωστικές, κάναμε και άλλη μία προσπάθεια στις περιοχές αυτές από την Συρία, την Αντάκια μέχρι το Μαράζ. Διατρέξαμε όλη αυτή την περιοχή να δούμε τι έχει γίνει και διαπιστώσαμε σημαντικότερα θέματα επιστημονικά και τεχνικά και κυρίως για το που οφείλεται αυτή η καταστροφή. Είναι μία τεράστια καταστροφή που θα φέρει πολλές αλλαγές πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά», είπε αρχικά.

«Όπως είναι σαφές, ο σεισμικός κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως κίνδυνος. Δεν μπορούμε να σταματ6ήσουμε έναν σεισμός. Ο σεισμός εδώ στην περιοχή λόγω των γεωτεκτονικών συνθηκών είναι τεράστιος. Από εδώ και πέρα, έπρεπε να προσαρμοστεί ανάλογα η δόνηση και οι κώδικες στις κατασκευαστικές διαδικασίες. Έχουμε να κάνουμε με ένα σύμπλεγμα υψηλού κινδύνου, που δημιουργούσε αυτή την καταστροφή. Εμείς ως ελληνική αποστολή, θεωρούμε ότι έχουμε να κάνουμε ένα σύμπλεγμα παραγόντων που δημιούργησε αυτή την κατάσταση».

Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εκτίμησε πως, «Θεωρώ ότι κατέρρευσαν πάνω από 100-120 χιλιάδες κτίρια, με περίπου 80.000 εγκλωβισμένους, οι νεκροί μπορεί να υπερβούν τις 50.000, αλλά τον ακριβή αριθμό δε θα τον μάθουμε ποτέ. Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε κάνει, μετά από 72 ώρες οι πιθανότητες να βρεθεί ζωντανός κάτω από τα ερείπια είναι εξαιρετικά μικρές. Για να επιβιώσει κανείς πρέπει να είναι από εξαιρετικά ειδικές συνθήκες. Εμείς μετά βίας μπορούμε να επιβιώσουμε την νύχτα και φανταστείτε ότι κινούμαστε κιόλας, έχει -10 βαθμούς Κελσίου. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που δεν έχει τη δυνατότητα της κίνησης, δεν έχει νερό και φαγητό, είναι διαφορετικό να βιώνεις την φρίκη».