Φωτιά Πάρνηθα: Έντονη οσμή καμένου στο Λεκανοπέδιο – Πώς θα προστατευτείτε από τη στάχτη;
Πρωινές εκπομπές

Φωτιά Πάρνηθα: Έντονη οσμή καμένου στο Λεκανοπέδιο – Πώς θα προστατευτείτε από τη στάχτη;

Φωτιά Πάρνηθα: Έντονη οσμή καμένου στο Λεκανοπέδιο – Πώς θα προστατευτείτε από τη στάχτη;

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε συμβουλές

Ένα πέπλο καπνού έχει καλύψει την Αττική μέχρι τα νότια προάστια εξαιτίας της φωτιά στην Πάρνηθα ενώ πλέον είναι πολύ έντονη η οσμή καμένου στην ατμόσφαιρα.

Η κάμερα του κτιρίου του ΣΚΑΪ αποτύπωσε ανάγλυφα την ατμόσφαιρα ενώ παράλληλα το εκρηκτικό κοκτέιλ ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο Μega και τόνισε πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

Συμβούλεψε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα,

«Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους».

Η χρήση μάσκας – και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας – μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την παύση των φωτιών θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα.