Φωτιά Πάρνηθα: Ο αγώνας για να σωθούν τα ζώα – Οι εικόνες από τον σταθμό Γαλατσίου
Πρωινές εκπομπές

Φωτιά Πάρνηθα: Ο αγώνας για να σωθούν τα ζώα – Οι εικόνες από τον σταθμό Γαλατσίου

Φωτιά Πάρνηθα: Ο αγώνας για να σωθούν τα ζώα – Οι εικόνες από τον σταθμό Γαλατσίου

Συγκίνηση on air από το σκυλάκι που άπλωνε το ποδαράκι του σε δημοσιογράφο

Μεγάλος αγώνας δίνεται από εθελοντές και οργανώσεις για να διασωθούν και να περιθάλψουν τα πυρόπληκτα ζώα από τη φωτιά στην Πάρνηθα.

Οι απώλειες είναι δεκάδες από ποιμνιοστάσια που δεν εκκενώθηκαν εγκαίρως αλλά και από ζώα που κατοικούν στο δάσος.

Η Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» και τόνισε ότι οι απώλειες στο ζωικό βασίλειο αυτή τη φορά είναι πολύ μεγάλες.

«Οι εκκλήσεις είναι πολλές. Έχουμε πολλά παραγωγικά ζώα που έχουν καεί και αναγκαστήκαμε να κάνουμε ευθανασία. Αυτό που μας παρηγοράει είναι η συνεργασία των ανθρώπων και των εθελοντών και η συνεργασία για πρώτη φορά στη χώρα του θεσμικού κράτους και των εθελοντών. Μία άριστη συνεργασία με βασικό σκοπό τη διάσωση όσο περισσότερων ζωών μπορούμε», είπε αρχικά.

«Τα παλαιότερα χρόνια βλέπαμε συχνά πως σε κάθε έκκληση του 112 οι κάτοικοι κλείδωναν τις πόρτες τους και έφευγαν. Οι εκκλήσεις που κάνει η ειδική γραμματεία είναι πως ένα δεν μπορούν να τα πάρουν, καλούν εμάς ή αφήνουν τις πόρτες τους ανοιχτές για να μπορέσουν να σωθούνε. Είναι εκατοντάδες τα ζώα που είναι σε ανάγκη αυτή της στιγμή», πρόσθεσε.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τα ζώα;

Όπως επισήμανε, εάν κάποιος βρει ένα καμένο ζώο και δεν μπορεί να το μεταφέρει, τότε μπορεί να καλέσει στα τηλέφωνα της ειδικής γραμματείας για να σταλθούν εθελοντές.

«Εάν μπορούμε να το μεταφέρουμε, τότε το μεταφέρουμε στο Παλέ, έναν χώρο που για ακόμα μία φορά ο δήμαρχος Μαρκόπουλου μας παραχώρησε, όπου εκεί ο οργανισμός Dog’s voice έχει στήσει το δεύτερο μέρος του επιχειρησιακού, κι εκεί μεταφέρονται τα ζώα συντροφιάς. Τα παραγωγικά ζωάκια τα μεταφέρουμε στο καταφύγιο A little Shelter».

Μέχρι στιγμής στο Παλέ βρίσκονται 217 ζώα συντροφιάς, στο A little Shelter έχουμε 80 κότες, πολλά γουρούνια που ήταν από μία μονάδα όπου τα περισσότερα κάηκαν.

Όπως είπε η κ. Δημοπούλου, εάν κάποιος έχασε το κατοικίδιό του μπορεί να μεταβεί στο Παλέ, να δείξει τα στοιχεία ταυτοποίησης και να του επιστραφεί το ζώο. Εάν δεν υπάρχει το τσιπ στα ζώα συντροφιάς θα πρέπει να δείξουν κάποιο βιβλιάριο.

Σύμφωνα με την Dogs’ Voice μέχρι στιγμής 216 ζώα έχουν καταγραφεί στον σταθμό Γαλατσίου όπου συγκεντρώνονται τα πυρόπληκτα.

Η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε σκηνές από τον σταθμό όπου φιλοξενούνται τα ζώα και ειδικά ένα σκυλάκι συγκίνησε και τον Γιώργο Αυτιά που σήκωνε να δώσει το πόδι του σε όποιον το πλησίαζε.