Live update -Δερβενοχώρια: Φωτιά στον οικισμό Στεφάνι – Δεν απειλούνται σπίτια
Πρωινές εκπομπές

Live update -Δερβενοχώρια: Φωτιά στον οικισμό Στεφάνι – Δεν απειλούνται σπίτια

Live update -Δερβενοχώρια: Φωτιά στον οικισμό Στεφάνι – Δεν απειλούνται σπίτια

Κερδίζει έδαφος η φωτιά στη δυτική Αττική

Συνεχίστηκε και με το πρώτο φως της μέρας η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φωτιές στα τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν χθες σε νοτιοανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Ειδικά στα Δερβενοχώρια η φωτιά εξελίχθηκε πολύ άσχημα και καίει ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στα Δερβενοχώρια, όπου η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, μίλησε στο MEGA και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναφερόμενος στη φωτιά που ξέσπασε στο Καπαρέλι Βοιωτίας τόνισε πως η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ενώ οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο πολιτών, οι οποίοι έκαναν εργασίες στην περιοχή.

«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή τη στιγμή είναι στα Δερβενοχώρια», δήλωσε ο κος Αρτοποιός, τονίζοντας πως το ενεργό μέτωπο είναι μεγάλο και καίει δασικό οικοσύστημα, συμπαγές πευκοδάσος.

Στο σημείο επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 4 πεζοπόρα τμήματα, 40 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η έμφαση των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει δοθεί στη φωτιά που καίει στην ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, η πυρκαγιά είναι σε χαμηλή βλάστηση και καίει το Πάνειο Όρος.

Δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες, είναι η κατάσταση και στο μέτωπο της Νοτιοανατολικής Αττικής, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αναζωπυρώσεις σε Καλύβια και Σαρωνίδα.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο Λουτράκι όπου οι πυροσβέστες πάλευαν με τη φωτιά όλο το βράδυ για να την περιορίσουν και να μην περάσει την εθνική οδό.

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα.

Update

Πολύ κοντά σε κτηνοτροφική μονάδα έχει φτάσει η μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια. Η Πυροσβεστική επιχειρεί και με αεροσκάφη στην περιοχή για να αποτρέψει την καταστροφή της φάρμας.

Update

Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στη Μαγούλα καθώς η φωτιά από τα Δερβενοχώρια κατεβαίνει προς τα εκεί.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο στρατός ανοίγει δρόμο για την Πυροσβεστική ώστε να απομακρυνθεί από το σημείο για να επιχειρήσουν αλλού.

Update

Με αμείωτο ρυθμό οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Τιτάνια η μάχη των πυροσβεστών που επιχειρούν να περιορίσουν το μέτωπο. Τις προσπάθειες ωστόσο δυσχεραίνει ο άνεμος και όπως θα δείτε στα πλάνα οι καπνοί έχουν σκεπάσει τα πάντα.

Μιλώντας στο Σήμερα ο δήμαρχος Τανάγρας τόνισε ότι δεν απειλούνται οικισμοί στην περιοχή του καθώς η φωτιά στα Δερβενοχώρια καίει δάσος σε χαράδρα.

Update

Μήνυμα του 112 εστάλη σε πολύ κόσμο στην Αττική καθώς ο καπνός από τα Δερβενοχώρια καλύπτει μέρος του νομού και συμβουλεύει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

https://twitter.com/112Greece/status/1681209225626697731

Update

Χειροτερεύει η εικόνα στα Δερβενοχώρια καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα λόγω της έντασης του αέρα.

Update

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας μέχρι και τη Θήβα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί Αγία Σωτήρα, Παλιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρι προς Μάνδρα.

Update

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συνδράμουν στο εφιαλτικό μέτωπο των Δερβενοχωρίων.

Update

Εφιαλτική η κατάσταση στα Δερβενοχώρια καθώς η πυρκαγιά γιγαντώνεται. Σύμφωνα με το Open, αναμένεται νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Νέας Ζωής και Νέου Πόντου

https://twitter.com/112Greece/status/1681259751642939392

Update

Δήμαρχος Τανάγρας στον ΣΚΑΪ: «Δυστυχώς η φωτιά πέρασε από την παλιά Εθνική  και κατευθύνεται έναν ωραίο οικισμό, της Νέας Ζωής. Κατακαίει παρθένο δάσος. Έχω δώσει εντολή για την απομάκρυνση των κατοίκων».

Update

Σε έκταση 20 χιλιομέτρων εκτείνεται το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια με κατεύθυνση τη Μάνδρα με έντονο καπνό, όπως μετέδωσε ζωντανά το Open.

Μάλιστα κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε ότι δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο δείχνοντας μάλιστα τη ζωντανή εικόνα.

Η κάμερα του Οpen και ο Γιάννης Ρήγος κατέγραψαν εφιαλτικές εικόνες στη Νέα Ζωή όπου τεράστιες φλόγες κατακαίνε την περιοχή και μάλιστα πέρασαν τον δρόμο.

Στο ίδιο κανάλι μιλώντας ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έκανε έκκληση στους κατοίκους της Νέας Ζωής και Μάνδρας να εκκενώσουν τις περιοχές προς Ελευσίνα.

Update

Οι πύρινη λαίλαπα έφτασε στην είσοδο της Νέας Ζωής Μάνδρας, με τις αστυνομικές δυνάμεις να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια, προκειμένου να εκκενωθεί και από τους τελευταίους πολίτες που παρέμεναν στις περιουσίες τους.

Update

Τον απόλυτο εφιάλτη ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από τις αδάμαστες πυρκαγιές που ξέσπασαν από χθες Δευτέρα.

Κάτοικος της Μάνδρας μιλώντας στο Open απεύθυνε έκκληση βοήθειας καθώς σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο σημείο.

«Αναγκάστηκα να καλέσω σε εσάς. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. δεν υπάρχει αεροπλάνο, δεν υπάρχει πυροσβέστης, δεν έχουμε πρόσβαση στα σπίτι μας, οι άνδρες μας πέρασαν στα κρυφά και πήγαν και κόβουν να ανοίξουν αντιπυρική. Δεν υπάρχει ένας πυροσβέστης σας ορκίζομαι στα παιδιά μου.

«Είναι η περιοχή ανάμεσα στην Οινόη και τη Μάνδρα, το Παλαιοχώρι. Σε εμάς δεν ήρθε εντολή εκκένωσης, μας ήρθε μήνυμα να κλείσουμε τα παράθυρα και οι φλόγες έφτασαν 100 μέτρα από το σπίτι μας. Δεν ήρθε ένα περιπολικό να μας πει “εκκενώστε”. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι εκεί γιατί δεν μπορούν να φύγουν» ανέφερε.

Update

Πολλαπλά είναι τα μέτωπα στη Μάνδρα Αττικής, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

Ωστόσο, υπάρχει η πληροφορία για έναν ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος σε βενζινάδικο της περιοχής.

Ο γιος του έκανε έκκληση για βοήθεια από την αστυνομία ή την πυροσβεστική καθώς έχει κινητικά προβλήματα.

Update

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στη Μάνδρα, με τα σπίτια να καίγονται και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Ακούγονται συνεχώς εκρήξεις από την περιοχή.

Update

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί τα σπίτια στη Μάνδρα, με τους καπνούς να έχουν καταπνίξει την περιοχή.

Οι εναέριες δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τις ρίψεις νερού προκειμένου να κατασβήσουν τη φωτιά.

Ωστόσο, λόγω του καπνού υπάρχει χαμηλή ορατότητα που δυσκολεύει το έργο τους.

Update

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στα Δερβενοχώρια και τη Μάνδρα, με τη φωτιά να απειλεί οικισμούς.

Οι εκρήξεις γίνονται συνεχώς, με τις εναέριες δυνάμεις να προσπαθούν να κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού.

Update

Η φωτιά απειλεί δύο οικισμούς, το Πουρνάρι και το Πανόραμα.

Οι φλόγες έχουν φτάσει έως και τα σπίτια των κατοίκων.

Update

Στο έλεος της φωτιάς και ο Νέος Πόντος. Οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά.

Στη μάχη βρέθηκε και ο «Αίαντας» της αστυνομίας.

Update

Νέο μήνυμα έστειλε η Πολιτική Προστασία (112) προς τους κατοίκους των περιοχών, Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να πάνε προς Ελευσίνα.

Update

Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς, η οποία συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

Οι φλόγες και οι καπνοί εκτείνονται σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτή που ήταν ήδη.

Αυτή τη στιγμή, ο οικισμός Λεύκα και Οινόη έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.

Update

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες, με τη φωτιά να καίει σε χαμηλή βλάστηση στον οικισμό Στεφάνι. Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται σπίτια.