Καύσωνας «Κλέων»: Χωρίς ντελίβερι τις μεσημβρινές ώρες
Πρωινές εκπομπές

Καύσωνας «Κλέων»: Χωρίς ντελίβερι τις μεσημβρινές ώρες

Καύσωνας «Κλέων»: Χωρίς ντελίβερι τις μεσημβρινές ώρες

Ποια μέτρα έχουν ληφθεί

Τη μία από τις δύο πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα Κλέων διανύουμε σήμερα, καθώς από το πρωί της Παρασκευής ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο και αναμένεται η θερμοκρασία να ανέβει ακόμα περισσότερο, ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στα αστικά κέντρα η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, με τους πολίτες να αναζητούν μία «ανάσα» δροσιάς.

Χωρίς delivery το μεσημέρι

Ως στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, τη διακοπή υπηρεσιών delivery κατά τις ώρες 12:00-17:00, λόγω του καύσωνα.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και αυτών των εργαζομένων και, αν και κάποιοι θα ξεβολευτούμε λίγο από τη στέρηση των υπηρεσιών τους, πιστεύω ότι όλοι μας συμφωνούμε με αυτό το στοιχειώδες μέτρο προφύλαξης στις πιο δύσκολες ώρες του καύσωνα. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω μόνο του», έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

Τα μέτρα στο Δημόσιο

Τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ακόμη και ειδική άδεια προβλέπει η εγκύκλιος με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για τον καύσωνα.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.
2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.
4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Τα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

– Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

– Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

– Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.

– Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

– Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Διαβάστε ακόμα

Καύσωνας Κλέων: Κλειστή η Ακρόπολη της μεσημβρινές ώρες