Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν
Πρωινές εκπομπές

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Κύπρος: 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή – Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Σαν σήμερα ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο

49 χρόνια συμπληρώνονται από τη «μαύρη» 20η Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο, όταν παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς δικαίου και νομιμότητας, η Τουρκία «σκηνοθετεί» την πρώτη φάση της κυπριακής τραγωδίας, ενώ λίγες μέρες μετά ακολούθησε το δεύτερο δράμα κατά το οποίο καταλήφθηκε και η Αμμόχωστος

Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή με την παρουσία του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως ανέφερε, «η σημερινή μέρα ξυπνά φρικτές μνήμες από εκείνο το μαύρο πρωινό της 20ης Ιουλίου 1974 όταν ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί σκορπώντας τον όλεθρο.

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια αφότου ο Αττίλας εκδίωξε 200 χιλιάδες Ελληνοκύπριους από τις πατρογονικές τους εστίες και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους», ανέφερε.

Οι συνέπειες, δυστυχώς, πρόσθεσε εξακολουθούν να υφίστανται. «Η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη, με τον τουρκικό στρατό να ελέγχει το 37% των εδαφών μας, με τους πρόσφυγες να εξακολουθούν να είναι ξεριζωμένοι και ακόμα να αγωνιζόμαστε για να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως «το παρόν στάτους κβο δεν είναι και ποτέ δεν θα είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της Κύπρου».

Στα κατεχόμενα ο Ερντογάν

Ανήμερα της επετείου, ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται τα κατεχόμενα όπου αναμένεται να εγκαινιάσει το νέο αεροδρόμιο στη Λευκωσία που κόστισε περίπου 450 εκατ. ευρώ.