Λάκης Νικολάου: «Δεν είναι τα τελευταία θύματα αυτά, αν δεν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις»
Πρωινές εκπομπές

Λάκης Νικολάου: «Δεν είναι τα τελευταία θύματα αυτά, αν δεν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις»

Λάκης Νικολάου: «Δεν είναι τα τελευταία θύματα αυτά, αν δεν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις»

«Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα γιατί έχουν πολιτικό κόστος» είπε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Λάκης Νικολάου, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Συνδέσεις» και σχολίασε τα τραγικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στον θάνατο 29χρονου φιλάθλου.

«Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Γιατί εδώ και 50 χρόνια, από τότε που έπαιζα ποδόσφαιρο και μετά την επταετία όπου καταφέραμε και φτιάξαμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε πάνω σε αυτό το θέμα της βίας στα γήπεδα. Η αλήθεια είναι ότι συμμετείχα σε πάρα πολλές επιτροπές, διαχρονικά, ακόμα και όταν παρακολουθούσα σαν γιατρός της ομάδος και για κάποια περίοδο υπήρξα και σύμβουλος στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, για κάποιους μήνες ήμουνα και πρόεδρος στην ΑΕΚ, είχα εκ των έσω δυνατότητα να παρακολουθήσω όλα τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω από τα γήπεδα.

Ας μην ξεχνάμε στη δεκαετία του 80 είχαμε δύο θανάτους. Ο ένας στη Λάρισα από φωτοβολίδα που βρήκε στο στήθος τον άτυχο καθηγητή. Μια δολοφονία στο Χαριλάου σε φίλαθλο του ΠΑΟΚ με μαχαίρι. Αργότερα είχαμε συνάντηση οπαδών στην Παιανία σε αγώνα βόλεϊ. Αυτό ήταν ραντεβού θανάτου και μεταξύ συνδέσμων, υποτίθεται φιλάθλων.

Το εξωφρενικό, στην εθνική οδό πέταξαν μολότοφ σε ένα αυτοκίνητο φιλάθλων του ΠΑΟΚ και είχαμε πάλι δύο νεκρούς. Αγώνας μπάσκετ πάλι με νεκρούς στη Γλυφάδα για να φτάσουμε στον Άλκη και στο Μιχάλη, το προχθεσινό γεγονός που έγινε και το οποίο το διοργάνωσαν η κροατική εγκληματική οργάνωση, η οποία κρύπτεται κάτω από το μανδύα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπως και όλες οι όλοι οι σύνδεσμοι νομίζω ότι κρύβονται κάτω από το μανδύα των ομάδων» είπε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι σύνδεσμοι αυτοί οι οποίοι προσφέρουν πράγματι στην ομάδα ή προσφέρουν γενικά στη φίλαθλο ιδέα. Γιατί αυτή είναι η σημασία των συνδέσμων. Δεν είναι καμία άλλη σημασία. Έτσι λοιπόν θα πρέπει λίγο να εφαρμόσουμε τους νόμους που μπορούν να αποκλείσουν συνδέσμους οι οποίοι έχουν ξεφύγει από αυτό τον σκοπό. Δεν σας κρύβω ότι συμμετείχα σε πάρα πολλές επιτροπές που προσπαθούσαμε να καταπολεμήσουμε τη βία. Δυστυχώς φτάναμε πάντα σε κάποιες αποφάσεις και όταν ζητούσαμε την εφαρμογή τους υπήρχε μία απαγορευτική θέση. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα γιατί έχουν πολιτικό κόστος, ανεξάρτητα ποια ήταν η κυβέρνηση η οποία υπήρχε.

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό που ονομάζεται πολιτικό κόστος, αλλιώς δεν θα έχουμε λύση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και θα πρέπει να δούμε αυτές τις ομαδικές, τις οπαδικές οργανώσεις, μέχρι ποιο σημείο μπορούν να βοηθήσουν τον αθλητισμό ή όχι. Να καθίσει κάτω και η πολιτεία να εφαρμόσει πλέον τους νόμους, τις διατάξεις οι οποίες υπάρχουν. Σίγουρα υπάρχει νόμος που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό και να εφαρμοστεί. Δηλαδή οι σύνδεσμοι οι οποίοι ξεφεύγουν θα πρέπει να κλείνουν, θα πρέπει να τιμωρηθούν».

«Δυστυχώς δεν είναι τα τελευταία θύματα αυτά, αν δεν πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για να σταματήσουμε τουλάχιστον αυτά τα άτομα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό και παρεισφρέουν μέσα σε αυτούς τους συνδέσμους, παρασύροντας και τα νέα παιδιά, τα οποία βρίσκουν κατά κάποιο τρόπο μία λύση στα προβλήματά τους εντασσόμενα στους συνδέσμους“.