Μαρία Φαραντούρη: «Προσπάθησα να μην είναι μεγάλο το τραύμα της απουσίας μου στον γιο μου»
Πρωινές εκπομπές

Μαρία Φαραντούρη: «Προσπάθησα να μην είναι μεγάλο το τραύμα της απουσίας μου στον γιο μου»

Μαρία Φαραντούρη: «Προσπάθησα να μην είναι μεγάλο το τραύμα της απουσίας μου στον γιο μου»

«Οι Beatles με ρωτούσαν για τον Μίκη Θεοδωράκη»

Μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε στον Δημήτρη Γιαγτζόγλου και την εκπομπή «Δύο στις 10» η Μαρία Φαραντούρη.

Άλλωστε σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο ταύτισε την καλλιτεχνική της πορεία.

«Μέντοράς μου είναι ασφαλώς ο Μίκης. Υπήρχαν διαστήματα που μου έγραψε έργα ο Χατζηδάκις. Ήταν αντίθετοι ως χαρακτήρες αλλά ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον και δημιουργικά και πνευματικά και φιλικά. Ήταν πολύ φίλοι, το σύστημα τους ήθελε χωριστά.

Πήρα ένα γράμμα από τον Μίκη, κρυβόταν να μην τον πιάσει η Χούντα. Μου έγραψε “πάρε κάποιους μουσικούς και φύγε στο εξωτερικό”. Μας συμπαραστάθηκαν οι Γάλλοι. Τα χρήματα από τις περιοδείες τα έπαιρνε μια ομάδα και τα έφερνε στις οικογένειες των φυλακισμένων και των εξορισμένων από τη Χούντα.

Οι Beatles με ρωτήσανε για τον Μίκη. Είχα συναντήσει τον Πολ Μακάρτνεϊ, τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο.

Όταν βιώνεις τις καταστάσεις ρίχνεις το βάρος στο πώς να το αντιμετωπίσεις. Ασφαλώς ξέρεις ότι έχεις να κάνεις με ιστορικά γεγονότα. Μετά από χρόνια βλέπεις πώς έχεις επιδράσει. Φυσικά δεν θέλω αυτή η εποχή να περάσει στη λήθη» είπε για τα σκληρά χρόνια της Χούντας.

Για τη γνωριμία με τον σύζυγό της, Τηλέμαχο Χυτήρη είπε: «Σε περιοδεία στην Ιταλία ζήτησα να έρθουν φοιτητές που ξέρουν καλά τη γλώσσα για να μεταφράσουν τα τραγούδια. Ήρθε ο Χυτήρης, είδε τα κείμενα, έτσι συνδεθήκαμε, γίναμε φίλοι, μετά ήρθε στο Παρίσι με είδε και σιγά σιγά διαμορφώθηκε η σχέση μας.

Είχα άγχος ως μητέρα. Αλλά προσπάθησα να μην είναι μεγάλο το τραύμα της απουσίας μου στον γιο μου. Να φανταστείτε ότι μέχρι 1,5 χρονών είχα γυναίκα και τον έπαιρνα μαζί μου».