Παναγιώτης Στάθης για ψυχαγωγικές εκπομπές: «Ο συνεχής καταιγισμός πληροφοριών στα ρεπορτάζ, δεν είναι δημοσιογραφία, είναι κλειδαρότρυπα»
Πρωινές εκπομπές

Παναγιώτης Στάθης για ψυχαγωγικές εκπομπές: «Ο συνεχής καταιγισμός πληροφοριών στα ρεπορτάζ, δεν είναι δημοσιογραφία, είναι κλειδαρότρυπα»

Παναγιώτης Στάθης για ψυχαγωγικές εκπομπές: «Ο συνεχής καταιγισμός πληροφοριών στα ρεπορτάζ, δεν είναι δημοσιογραφία, είναι κλειδαρότρυπα»

Οι δύσκολες στιγμές στην καριέρα του και η άποψη για την ενασχόληση των ψυχαγωγικών εκπομπών με την ενημέρωση

Ο Παναγιώτης Στάθης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;» και αναφέρθηκε στην ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, την πρόταση για ψυχαγωγική εκπομπή που του έχει γίνει αλλά και τις δύσκολες στιγμές στη δουλειά του.

Μπορεί μικρός να ήθελε να ασχοληθεί με το αθλητικό ρεπορτάζ, ωστόσο τον κέρδισε η ενημέρωση αφού η λαχτάρα του να είναι μέσα στα πράγματα, τον καθοδήγησε σε αυτό που κάνει σήμερα.

«Από μικρός κατάλαβα ότι στην τηλεόραση πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Καλός, κακός, στραβός, ψηλός, χοντρός, αδύνατος, δεν έχει σημασία. Η κάμερα σε ξεγυμνώνει. Αυτό που είναι θα φανεί στην τηλεόραση.

Μου είχε γίνει παλαιότερα πρόταση για εκπομπή ψυχαγωγίας και πιο πρόσφατα είχα τιμητική πρόταση από το πρόσωπο που μου την έκανε για ψυχαγωγία αλλά έχω ακόμα πράγματα να κάνω για την ενημέρωση. Δεν το απορρίπτω, δεν ξέρεις τι γίνεται στη ζωή. Το κοστούμι μου είναι στην ενημέρωση, με ενδιαφέρει και αυτό έχω μάθει να κάνω. Έκαστος στο είδος του.

Από πολύ μικρός είχα ψύχωση με τα αθλητικά. Η πρώτη προσέγγιση ήταν το αθλητικό ρεπορτάζ αλλά μεγαλύτερος συνειδητοποίησα ότι για να έχω περισσότερη παρέμβαση στα πράγματα, έπρεπε να το πάω πιο πολιτικό.

Επειδή είχα ένα μικρόβιο πάντα που έχει να κάνει στην οικογένειά μου, είχα τον αδερφό μου που έχω χάσει μηχανικός, μου αρέσουν οι θετικές επιστήμες, οπότε προς τα εκεί θα πήγαινα. Εσχάτως βέβαια, ομολογώ ότι επειδή ασχολήθηκε με το δικαστικό ρεπορτάζ, έφτιαξα δικαστικό σάιτ, θα μου άρεσε και η νομική. Βάση όλων είναι τα μαθηματικά, ακόμα και μία δίκη δομείται βάσει μαθηματικών».

Για το πώς έμαθε και αντιμετώπισε την πληροφορία ότι ο αθλητής, Αλέξανδρος Νικολαΐδης έφυγε από τη ζωή είπε: «Ομολογώ πως έχουν έρθει πολλές δύσκολες ειδήσεις όσο βρίσκομαι στον τηλεοπτικό αέρα. Θα μου πεις πως είμαστε επαγγελματίες άρα πρέπει να τις αντιμετωπίζω με τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία και την απόσταση που έχει ένας επαγγελματίας. Έχω ζοριστεί σε πολλά θέματα όπως και πρόσφατα συγκινήθηκα πράγματι με το γράμμα. Καταρχήν, θα πρέπει να σου πω πως όταν μας είπε από το κοντρόλ η Γεωργία Λινάρδου ότι πέθανε ο Νικολαϊδης, η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα έναν παλιό συνάδελφο.

Δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι αυτός ο αθλητής πέθανε. Δεν το ήξερα, δεν το ήξερε κανένας μας άλλωστε. Όταν διαβάσαμε λοιπόν το συγκλονιστικό μήνυμα, που έστειλε ο άνθρωπος, επειδή δεν το είχα διαβάσει πριν για να το αφομιώσω, πράγματι δεν μπορούσα

Σαν δημοσιογράφος λέω ότι πρέπει να διατηρείς την ψυχραιμία. Άρα, αν μου έλεγες αν θέλω να γίνει έτσι, θα έλεγα όχι. Δεν το θεωρώ κακό αλλά αν μου το έλεγες, σαν δημοσιογράφος, θα έλεγα όχι γιατί θεωρώ πως ο δημοσιογράφος θα πρέπει να έχει μια ψυχραιμία. Δεν με πειράζει που έγινε. Θεωρώ ότι ήταν από τα πιο συγκλονιστικά πράγματα που έχω διαβάσει τα τελευταία πολλά χρόνια».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι ψυχαγωγικές εκπομπές έχουν αγγίξει θέματα της ενημέρωσης, με σωρεία πληροφοριών να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.

«Εμένα η άποψή μου είναι να κάνει ότι θέλει αρκεί να μπορεί να το υπηρετήσει επαρκώς. Η υπερβολή υπάρχει στην δημοσιογραφία ανέκαθεν.  Δεν υπήρχε τόσο μεγάλος καταιγισμός, υπήρχαν γεγονότα αλλά δεν ήταν διαρκής υπερπαραγωγή.

Φτάνουμε στο σημείο να υπάρχει βομβαρδισμός και πληροφορίες που είναι άχρηστες τελικά, που δημιουργούν μία εικόνα τεράστια, διογκώνουν τις υποθέσεις και όταν καταλύεται το τεκμήριο της αθωότητας…Δεν θα αποδώσουμε εμείς δικαιοσύνη! Μπορεί να κατασπαράξουμε έναν αθώο. Το σηκώνει η συνείδησή μας; Γιατί εμένα όχι.

Στην υπόθεση της μικρής Άννυς που είχε διαμελιστεί, εκεί υπήρχε μια δικογραφία που αν την διάβαζε κάποιος, εγώ δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Επέλεξα να μην δημοσιοποιήσω τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Όταν σκέφτομαι τι βάσανα πέρασε, τρελαίνομαι. Τι θα έδινε παραπάνω αν δημοσιεύσουμε όλα αυτά; Ο συνεχής καταιγισμός πληροφοριών στα ρεπορτάζ, δεν είναι δημοσιογραφία, είναι κλειδαρότρυπα».