Στέλιος Αγγελούδης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Υπήρχαν άνθρωποι που κάθονται αμέτοχοι και κοίταγαν να τους προπυλακίζουν»
Πρωινές εκπομπές

Στέλιος Αγγελούδης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Υπήρχαν άνθρωποι που κάθονται αμέτοχοι και κοίταγαν να τους προπυλακίζουν»

Στέλιος Αγγελούδης – Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: «Υπήρχαν άνθρωποι που κάθονται αμέτοχοι και κοίταγαν να τους προπυλακίζουν»

Ο δήμαρχος της πόλης μίλησε για τα τραγικά περιστατικά βίας, τόσο στους δύο νεαρούς τρανς, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη και τον αστυνομικό έξω από το φεστιβάλ κινηματογράφου

Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, φιλοξένησε η εκπομπή Πρωινό Σουσού, για να μιλήσει για τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη, τόσο με την ομοφοβική επίθεση σε βάρος των δύο τρανς ατόμων, όσο και σε αυτή σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη και του αστυνομικού έξω από το φεστιβάλ.

Ο δήμαρχος καταδίκασε τα τραγικά συμβάντα και μίλησε για τα προβλήματα της βίας, που προέρχονται από την οικογένεια και η παιδεία.

«Οι εικόνες αυτές της χυδαίας τραγικής επίθεσης, αρχής γενομένης από το Σάββατο, όπου δύο ανύποπτοι πολίτες, δέχτηκαν χυδαία επίθεση, αλλά και την επόμενη μέρα με την επίθεση που δέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά κυρίως ο Έλληνας αστυνομικός έξω από το φεστιβάλ κινηματογράφου, δεν είναι το πρόσωπο της πόλης. Η πόλη μας είναι πολύχρωμη, είναι ανεκτική, συγκεντρώνει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις μιας ανοιχτής, ανεκτικής πόλης», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει ανάγκη, όχι απλώς να καταδικάσουμε το γεγονός, όχι απλώς να είμαστε αλληλέγγυοι στο αυτονόητο, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά να ψάξουμε τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία και να το κάνουμε όλοι αυτό και να είναι διαρκές. Η επώαση του φιδιού, για να γεννιούνται οι φασίζουσες αυτές νοοτροπίες, διαρκεί πάρα πολλά χρόνια. Πρέπει να ανακοπεί αυτή η περίοδος επώασης», τόνισε.

«Αυτό που μου προκάλεσε προβληματισμό δεν είναι μόνο το γεγονός, είναι ότι υπήρξαν συμπολίτες μου, που κάθονταν αμέτοχοι και έβλεπαν να προπυλακίζονται δύο άλλοι συμπολίτες τους, χωρίς να αισθάνονται την οργή για να τους προστατέψουν.

Πρέπει να δούμε τα θέματα παιδείας σε αυτή τη χώρα. Αυτές οι φασίζουσες συμπεριφορές, η επιθετική νοοτροπία, πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από την παιδεία και την οικογένεια. Χρειάζονται αυστηρές και συνεχείς οδηγίες από την ελληνική αστυνομία για να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση  των πολιτών και των ιδεών. Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε εκτεταμμένο πρόγραμμα ενημέρωσηση που θα αφορά στις οικογένειες. Αυτό, δεν έγινε από οργανωμένη παρακρατική δύναμη, αλλά έγινε από ομάδες νεαρών και μάλιστα ανηλίκων και αυτό μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

«Απαιτείται μια εκτεταμένη και πολυεπίπεδη ενημέρωση που θα περιλαμβάνει το σχολείο και την οικογένεια, προκειμένου να γίνει κατανοητό το αγαθό της αυτονόητης προστασίας των δικαιωμάτων. Η βία αρχίζει και γίνεται όλο και πιο συχνή στη χώρα μας», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα

Ξέσπασε η Ελένη Τσολάκη για την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: «Ντράπηκα βαθιά»