Ζαχαράκη για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή αυτό που θα συμβεί σήμερα»
Πρωινές εκπομπές

Ζαχαράκη για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή αυτό που θα συμβεί σήμερα»

Ζαχαράκη για νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή αυτό που θα συμβεί σήμερα»

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μίλησε για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και μετέφερε την εικόνα από την στάση των βουλευτών.

«Μου έκανε εντύπωση ότι συνάδελφοι οι οποίοι ξέρουν ότι είχαν για πολύ καιρό ταλανιστεί με τη σκέψη τους τι θα κάνουν, άλλαξαν άποψη. Χαιρετίζω πραγματικά τη στάση του κυρίου Σιμόπουλου, ο οποίος είπε ότι άκουσε πολλές απόψεις και ο ίδιος είναι σε μια εσωτερική διαπάλη αλλά απαντήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά.

Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή αυτό το οποίο θα σύμβει σήμερα για τα δικαιώματα αλλά κυρίως για μια ειλικρινή σχέση με όλους τους πολίτες. Για να μπορούμε να κοιτάξουμε και στα μάτια αυτά τα παιδιά. Κατά την άλλη άποψη ακούστηκαν και υπερβολές. Λόγος ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μια περαιτέρω διαίρεση.

Όλα αυτά τα ομοφοβικά ξεσπάσματα από ανθρώπους που προφανώς δεν σέβονται τον συμπολίτη τους. Εγώ έχω να πω, προσοχή σε τι σπείρουν, η κοινωνία δεν χρειάζεται περεταίρω διαιρέσεις. Όλοι έχουμε δικαιώματα και μπορούμε να παράγουμε όταν ”μας βλέπουν”», ανέφερε η υπουργός.

«Δεν δείχνω το δάχτυλο σε κανέναν»

Ξεκαθαρίζοντας την στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο, δήλωσε:

«Εγώ δεν δείχνω το δάχτυλο σε κανέναν. Ο καθένας βλέπει το ζήτημα ανάλογα με τις αξίες του. Για αυτό υπάρχει η ψήφος κατα συνείδηση. Είναι ένα αξιακό θέμα το οποίο επηρεάζει την καρδιά των αξιών. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Η ψήφος θα γίνει ονομαστικά στην Βουλή και εγώ έχω ξεκαθαρίσει τη στάση μου από την αρχή».

Για την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, ανέφερε:

«Όταν παίρνουμε ένα παιδί από ένα ίδρυμα, είτε είναι από εισαγγελική παραγγελία πρέπει να υπάρχει οι μεγαλύτερες δικλείδες έτσι ώστε να πάει σε ένα περιβάλλον που πρέπει να πάει. Έχουμε ήδη κατηγοριοποιήσει την ομάδες των παιδιών για υιοθεσία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι πολλά τα παιδιά τα οποία έχουν το ατομικό δελτίο για υιοθεσία στη χώρα μας. Είναι περίπου εκατόν έντεκα σε σύνολο. Λίγο περισσότερα είναι τα παιδάκια για αναδοχή.

Αυτό που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός είναι να αυξηθεί ο αριθμός κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις περιφέρειες. Επίσης να δούμε γραφειοκρατικά τρόπους που μπορεί να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για μια υιοθεσία».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή: