Quiz: Ποια εκπομπή «μετακόμισε» αθόρυβα από ένα κανάλι σε άλλο;
Τηλεόραση

Quiz: Ποια εκπομπή «μετακόμισε» αθόρυβα από ένα κανάλι σε άλλο;

Quiz: Ποια εκπομπή «μετακόμισε» αθόρυβα από ένα κανάλι σε άλλο;

Ανακατατάξεις αθόρυβες μεταξύ καναλιών που εγείρουν συζητήσεις

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τις ανακατατάξεις που γίνονται στην ΕΡΤ ενώ υπάρχει μια ανησυχία για το μέλλον της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3.

Μόλις τον Σεπτέμβριο, η ΕΣΗΕΑ είχε κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ που είχε εξηγήσει με μακροσκελή επιστολή όπου μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ), εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην εδώ και καιρό συστηματική συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματός της ΕΡΤ3, με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δελτίων ειδήσεων στο κανάλι ERTNEWS. Μια ενέργεια που ακυρώνει βίαια τον ιδιαίτερο ρόλο που διατηρούσε από την ίδρυσή της η ΕΡΤ3, δηλαδή να υπηρετεί το δικαίωμα της περιφέρειας στην ενημέρωση. Με τον τρόπο αυτό ο ενημερωτικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθίσταται ελλειμματικός και γεωγραφικά περιορισμένος, ενώ το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 απαξιώνεται επαγγελματικά και παροπλίζεται».

Τότε η ΕΡΤ είχε απαντήσει με ένα εξίσου μακροσκελές δελτίο τύπου όπου διέψευδε τα σενάρια υποβάθμισης της ΕΡΤ3.

ΕΡΤ: Απαντά στον σάλο που δημιουργήθηκε για την ΕΡΤ3

Φαίνεται όμως ότι η διοίκηση της ΕΡΤ βρήκε έναν άλλο τρόπο να συρρικνώσει το έργο και πιθανόν το κόστος της δημόσιας τηλεόρασης που «απλώνεται» ούτε λίγο ούτε πολύ σε 4 κανάλια αν συμπεριλάβουμε και το ERTNEWS. Και όπως όλα δείχνουν, η ΕΡΤ2 θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Η αρχή έγινε όταν η Τασούλα Επτακοίλη ανακοίνωσε ότι δεν ανανεώθηκε η υποδειγματική της εκπομπή «Πλάνα με ουρά».

Επίσης στην αρχή της σεζόν πολλές εκπομπές της ΕΡΤ2 όπως η ΠΟΠ Μαγειρική και οι Μαμά-δες μετακόμισαν στην ΕΡΤ1 για να ενισχύσουν το πρόγραμμά της.

Τελικά, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου ότι πλέον η ΕΡΤ2 μεταδίδει αποκλειστικά εκπομπές και ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ.

Έτσι την περασμένη Παρασκευή είδαμε ότι άλλη μία από τις καλύτερες εκπομπές συνεντεύξεων πολιτισμού «μετακόμισε» αθόρυβα και πλέον μεταδίδεται από την ΕΡΤ3.

Ο λόγος για το ART Week της Λένας Αρώνη. Το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου, με συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι και του γιου του, Ντέμιαν, μεταδόθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στις 18.00 και αυτή θα είναι η μέρα και ώρα μετάδοσης της εκπομπής πλέον.

Με την κίνηση αυτή, η ΕΡΤ από τη μια ικανοποιεί το αίτημα της ΕΣΗΕΑ για την ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, από την άλλη όμως αποδυναμώνει ένα ιστορικό κανάλι όπως η ΕΡΤ2, που για δεκαετίες λειτουργεί ως αντίβαρο πολιτισμού σε ένα χαοτικό τηλεοπτικό τοπίο.

Το αρχείο της ΕΡΤ είναι τόσο πλούσιο σε εκπομπές που μια λύση για την ΕΡΤ2 όντως θα ήταν να μεταδίδει αρχειακό περιεχόμενο.

Αυτό όμως, πρέπει να γίνεται συντεταγμένα, δηλαδή να υπάρχει ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, άξιο προσοχής, που η ΕΡΤ2 θα μεταδίδει για να έχει λόγο ύπαρξης.

Ενδεχομένως κανείς δεν διαφωνεί ότι εάν θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση που να λειτουργεί με όρους ιδιωτικής -άρα να είναι βιώσιμη και οικονομικά- τότε το «κόψιμο» πάσης φύσεως είναι μάλλον μονόδρομος σε καιρούς κρίσης. Αρκεί να γίνεται με διαφάνεια και χωρίς ψιλά γράμματα…

Mένει λοιπόν να δούμε ποιο είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο της διοίκησης για όλα τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης.

Πάντως, για όσους αναζητάτε μια ενδιαφέρουσα εκπομπή για να σταθεί το μάτι σας, την Παρασκευή 15/12 η Λένα Αρώνη φιλοξενεί την Εύα Νάθενα και την Καριοφυλλιά Καραμπέτη που θα μιλήσουν για την πολυσυζητημένη ταινία Η Φόνισσα που «σπάει» ταμεία.