Μια ακόμη διάκριση έρχεται από το εξωτερικό αυτή τη φορά, για τη μεγάλη παραγωγή του MEGA, «Famagusta», η οποία έχει κερδίσει τις καρδιές των τηλεθεατών με τους δύο πρώτους κύκλους που προβλήθηκαν την περασμένη σεζόν.
Οι συντελεστές της σειράς, σε σκηνοθεσία του Αντρέα Γεωργίου και σενάριο της Βάνας Δημητρίου, επέλεξαν να εντάξουν στο πρωταγωνιστικό καστ τον 10χρονο Ανδρέα Χριστοδούλου, έναν ηθοποιό με σύνδρομο Down που ξεχώρισε με την εμφάνισή του στη Famagusta.
Famagusta: Τέλος τα γυρίσματα! Η ομαδική φωτογραφία του Αντρέα Γεωργίου και το spoiler για το φινάλε!
Ο μικρός Ανδρέας, που στη σειρά υποδύεται τον αδερφό του Τεύκρου (Βαγγέλης Κακουριώτης), ο οποίος προσπαθεί να αναλάβει την επιμέλειά του από την αδιάφορη μητέρα του, διακρίθηκε από τους υπεύθυνους των διεθνών βραβείων «VEXILLVM GIUSEPPESCIACCA» που απονέμονται κάθε χρόνο στο Βατικανό. Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός Κύπριος θα λάβει το βραβείο «Κινηματογράφου – Θεάτρου», ενώ η τριάδα Αντρέας Γεωργίου, Βάνα Δημητρίου και Κούλλης Νικολάου θα λάβουν τιμητικό βραβείο «Κινηματογράφου και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για την επιλογή τους αυτή.
Η απονομή θα λάβει χώρα το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, στις 17:30, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana στην πόλη του Βατικανό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο γ’ κύκλος και το φινάλε της σειράς Famagusta αναμένεται το φθινόπωρο από τη συχνότητα του MEGA
Έντονο ελληνικό χρώμα στην τελετή
Η τελετή θα έχει κι άλλο ελληνικό χρώμα, καθώς το Βραβείο Ιατρικής Γενετικής θα απονεμηθεί στον Καθηγητή Γενετικής Ιατρικής, Στυλιανό Αντωναράκη (Ελλάδα – Ελβετία). Ο Στυλιανός Αντωναράκης και το ερευνητικό του εργαστήριο ανακάλυψαν την αιτιολογία πολλών κληρονομικών ασθενειών όπως η Μεσογειακή αναιμία, η αιμορροφιλία, και πάνω από 40 άλλες ασθένειες.
Ήταν υπεύθυνος για το διάβασμα και του χρωμοσώματος 21 του γονιδιώματος του ανθρώπου τόσο στην αρχική του φάση όσο και καθ όλη τη διάρκεια του μεγάλου αυτού βιολογικού προγράμματος. Ανακάλυψε σχεδόν όλα τα γονίδια του χρωμοσώματος 21 και μελέτησε εκτενώς την ποικιλομορφία του γονιδιώματος που προδιαθέτει στις ανθρώπινες αρρώστιες.
Μελέτησε εκτενώς την τρισωμία 21, και ανακάλυψε την προέλευση του τρίτου χρωμοσώματος στην παθολογική αυτή κατάσταση. Δημιούργησε την παγκόσμια ημέρα του συνδρόμου Down που συμβάλλει στην ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας με την κατάσταση αυτή στην κοινωνία και προωθεί την έρευνα. Σαν πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού του γονιδιώματος του ανθρώπου συνέβαλε στην γονιδιακή ισότητα των ανθρώπων όλων των κρατών της γης.
Τι είναι τα βραβεία που απονέμονται στο Βατικανό
Το Ίδρυμα «Vexillum» εκτελεί πολλαπλά φιλανθρωπικά έργα υπέρ των φτωχών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικές πολιτιστικές δράσεις με στόχο την επίτευξη των χριστιανικών αρχών στην κοινωνία των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια του έτους προγραμματίζονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια με τη συμμετοχή καθηγητών και ειδικών από διάφορους τομείς, που εξετάζουν κατά καιρούς θέματα ιδιαίτερης σημασίας (θεολογία, ιατρική, επιστήμη, αναπηρία, φτώχεια, περιβάλλον, ιστορία κ.λπ.).
Πρέπει να αναφερθεί ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το Ίδρυμα Giuseppe Sciacca είναι συχνά διεθνούς και διεπιστημονικής εμβέλειας. Το ομώνυμο διεθνές βραβείο Giuseppe Sciacca είναι αναμφίβολα η καλύτερη απόδειξη και το σημαντικότερο όλων.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΈΣ ΒΡΑΒΕΊΟ «VEXILLVM GIUSEPPESCIACCA» ανακηρύσσει έναν απόλυτο νικητή σε κάθε κατηγορία, μια προσωπικότητα που έχει εκπροσωπήσει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ένα γνήσιο ηθικό παράδειγμα συμμετέχοντας στην ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς και ένα καλό παράδειγμα ικανότητας και αποτελεσματικότητας όσον αφορά την προώθηση του δημόσιου συμφέροντος. Ειδικά βραβεία απονέμονται επίσης σε εκείνους που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς της γνώσης ή των τεχνών, σύμφωνα με δύο κατηγορίες:
– ΝΕΟΙ (μπορούν να διαγωνιστούν υποψήφιοι ηλικίας έως 35 ετών)
– ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (απονέμονται από την κριτική επιτροπή σε μέλη του κόσμου του πολιτισμού, των ιδρυμάτων ή άλλων τομέων του κοινωνίας των πολιτών).
Διαβάστε επίσης
Famagusta: Στην τελική ευθεία τα γυρίσματα του 3ου κύκλου – Η λυπημένη γκριμάτσα του Χρήστου Λούλη