Famagusta: Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Μακάριος – Αποκλειστικό backstage υλικό από το 5ο επεισόδιο
Σειρές

Famagusta: Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Μακάριος – Αποκλειστικό backstage υλικό από το 5ο επεισόδιο

Famagusta: Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Μακάριος – Αποκλειστικό backstage υλικό από το 5ο επεισόδιο

Το Znews εξασφάλισε φωτογραφίες από το συγκλονιστικό 5ο επεισόδιο της σειράς του Mega

Τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της φυγάδευσης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τον Ιούλιο 1974 θα ξεδιπλωθούν μπροστά μας στο 5ο επεισόδιο της σειράς Famagusta, απόψε (18/2) στις 21:00 στο MEGA.

Λίγο πριν από την προβολή του νέου επεισοδίου, το Znews εξασφάλισε backstage υλικό από το γύρισμα για το συγκεκριμένο υλικό με τον Γρηγόρη Βαλτινό να ενσαρκώνει τον εμβληματικό ηγέτη των Κυπρίων.

«Με προβλημάτισε ο ρόλος»

Μιλώντας μόλις την Παρασκευή στην Ελένη Μενεγάκη, ο Γρηγόρης Βαλτινός αναφέρθηκε στις δυσκολίες ενός τέτοιου ρόλου. Μάλιστα όπως έχει ξαναπεί, η προετοιμασία για να μεταμορφωθεί τόσο πιστά σε Μακάριο παίρνει κάθε φορά 4 ώρες.

«Είχαμε ένα τεράστιο δίλημμα στο αν θα είμαστε πιστοί σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι μια σειρά η οποία με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο μπλέκει τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα» επανέλαβε στη συνέχεια ο κύριος Βαλτινός.

«Με προβλημάτισε πάρα πολύ, επειδή έχει μια χαρακτηριστική υφή η γλώσσα των Κυπρίων, αν θα πρέπει να κάνω μια εντελώς μιμητική προσέγγιση. Επιλέξαμε κάτι ενδιάμεσο για να μη γίνει καρικατούρα η φωνή και η προφορά. Τώρα το δίλημμα είναι τι θα παρουσιάσεις από αυτόν τον άνθρωπο, είτε σαν συγγραφέας, είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν ερμηνευτής» εξήγησε.

Το Znews εξασφάλισε φωτογραφίες από το γύρισμα:

   

Η απόπειρα εναντίον του Μακαρίου

Ο Μακάριος ήταν προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πνευματικός άνθρωπος, μαχητής υπέρ των συμφερόντων του λαού του και ο πιο προβεβλημένος ηγέτης του Ελληνισμού στη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

15 Ιουλίου 1974. Η ηγεσία της χούντας των Αθηνών ενημερωνόταν λίγα λεπτά πριν από τις 08:00 της 15ης Ιουλίου 1974 από τους συνδέσμους της στη Λευκωσία ότι ετίθετο σε εφαρμογή το σχεδιασμένο από καιρό πραξικόπημα κατά του λαοφιλούς 61χρονου Προέδρου της Κυπριακής Δηµοκρατίας και Αρχιεπισκόπου, Μακαρίου Γ’.

Ο Μακάριος βρισκόταν στο προεδρικό Μέγαρο µε µια οµάδα µαθητών από την Αίγυπτο που πραγματοποιούσε επίσκεψη στο γραφείο του. Έξω από το κτίριο είχαν εµφανιστεί δύο άρματα µάχης τύπου Τ-34 µε τις κάννες των 8,2 µέτρων στραμμένες προς την είσοδο και δεκάδες πάνοπλοι καταδρομείς που ετοιμάζονταν να περικυκλώσουν το ιστορικό Μέγαρο. Ο Μακάριος φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του γραφείου του, που έβλεπε προς έναν ξηροπόταμο, πέρα από τον οποίο περνούσε δηµόσιος δρόμος.

Στις 16 Ιουλίου ο Μακάριος πέταξε με βρετανικό αεροπλάνο στη Μάλτα και από εκεί στο Λονδίνο το βράδυ της ίδιας ημέρας. Την επομένη, 17 Ιουλίου, ο Μακάριος έγινε δεκτός από τον Βρετανό πρωθυπουργό Χάρολντ Γουίλσον και τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν, ηγετικά στελέχη του Εργατικού Κόμματος, που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο τη Μεγάλη Βρετανία. Και οι δύο τον διαβεβαίωσαν ότι η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πέντε ημέρες αργότερα, το Σάββατο 20 Ιουλίου, η Τουρκία θα εισβάλλει στο νησί, µε τη στρατιωτική επιχείρηση να λαµβάνει την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Famagusta: Τι θα δούμε στο 5ο επεισόδιο;

Μια σειρά από φλας μπακ αποκαλύπτουν την δράση του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, την επίσκεψη του στον πρόεδρο Ουίλσον, αλλά και την φυγάδευση του την κρίσιμη μέρα της τραγωδίας της Κύπρου.

Στο σήμερα, ο Αντρέας προσπαθεί να ρίξει φως στην υπόθεση της δολοφονίας της Ελένης και είναι πεπεισμένος ότι ένοχος είναι ο Μάικλ. Η Ιφιγένεια μετακομίζει στο σπίτι του Παύλου με την πρόθεση να επανασυνδεθεί με τον γιο τους Αντρίκο. Ο Μάικλ προσπαθεί να πείσει τη Σιμώνη με κάθε τρόπο ότι δεν σκότωσε αυτός την αδερφή της, την Ελένη. Μια συγκλονιστική ιστορία από την περίοδο της εισβολής του 1974 μοιράζονται δύο επιζήσαντες στο ντοκιμαντέρ του Μάικλ. Ο Αντρέας και η Χριστίνα ανησυχούν που ο Παύλος ζήτησε απ’ την Ιφιγένεια να επιστρέψει στο σπίτι καθώς, λόγω του βεβαρημένου της ιστορικού στον αλκοολισμό, δεν την εμπιστεύονται. Η Σοφία υποπτεύεται πως η Χριστίνα ίσως και να είναι η βιολογική μάνα του Μάικλ, με τη Μαίρη να εύχεται να ισχύει αυτό, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση ο δικηγόρος Αντρέας Σέκερης θα τον αντιμετωπίσει ευνοϊκά!

Διαβάστε ακόμα:

Γρηγόρης Βαλτινός: Η συνεργασία με τον γιο του στη Famagusta και ο ρόλος του Μακάριου – «Σοκάρει τον κόσμο όταν…»