«Ποιο είναι το πραγματικό δίκαιο;» αναρωτηθήκαμε πολλές φορές εδώ και δεκαετίες ως θεατές σειρών που καταπιάνονταν με το αίσθημα της δικαιοσύνης, της τιμωρίας και της εξιλέωσης σε κάθε μορφή των ανθρώπινων σχέσεων.

Όταν η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται στα δικαστήρια, μήπως υπάρχει μια βαθύτερη μορφή δικαιοσύνης που πρέπει να βρούμε μέσα μας; Όταν μας αδικεί ο διπλανός μας και καλούμαστε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας… Αλλά με ποιο κόστος; Όταν η κοινωνία «κατασπαράζει» τον πλησίον, για το συμφέρον…

Ας ρίξουμε μια ματιά στην πορεία αυτής της τηλεοπτικής δικαιοσύνης και πώς κάθε δεκαετία καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε την ηθική και την κάθαρση στη μικρή οθόνη.

Διάβασε επίσης: Πώς το Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε το ελληνικό αντίστοιχο των Friends – Το απόλυτο cult φαινόμενο που δεν «ξεθωριάζει» από τις καρδιές μας

1970s–1980s: Δίκαιο είναι το καθήκον

Τα πρώτα τηλεοπτικά βήματα, μέσα στη σκιά της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, έστησαν το κάδρο της ηρωικής δικαιοσύνης. Όχι με νόμους – με τιμή.

Ο Άγνωστος Πόλεμος (1971–1974, ΥΕΝΕΔ): Ο Νίκος Κούρκουλος ως Διαγόρας Βαρτάνης γίνεται το σύμβολο του “σωστού” στρατιωτικού, που παλεύει για την πατρίδα και την ηθική. Το δίκαιο δεν είναι θεσμικό – είναι σχεδόν… εθνικό καθήκον. Σήμερα η σειρά διαβάζεται και ως προπαγάνδα, αλλά τότε… μάζευε 83% τηλεθέαση.

Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975, ΕΡΤ): Η πρώτη μεγάλη μεταπολιτευτική σειρά βασισμένη στον Καζαντζάκη. Ένας Χριστός σε ανθρώπινη μορφή (Μανωλιός) θυσιάζεται μπροστά στα μάτια μιας κοινωνίας γεμάτης συμφέρον. Η θεία δικαιοσύνη απονέμεται, την ώρα που η κοινωνία έχει αποτύχει.

1990s: Ο Νόμος στο προσκήνιο

Με την ιδιωτική τηλεόραση να απελευθερώνει τη θεματολογία, η δικαιοσύνη αποκτά γραφείο, χαρτοφύλακα και συνείδηση.

Η Δίκη (1991, ΕΤ2): Ο Θάνος Λειβαδίτης γράφει και πρωταγωνιστεί ως δικηγόρος που ξεδιαλύνει φόνους και ψέματα. Για πρώτη φορά, το δικαστήριο μπαίνει στα σαλόνια μας ως τόπος κάθαρσης – όχι μόνο για τον κατηγορούμενο, αλλά και για το κοινό.

2010s: Δικαιοσύνη όπως λέμε… βεντέτα

Η μυθοπλασία ωριμάζει και το κοινό ζητά κάθαρση, όχι εκδίκηση.

Της αγάπης μαχαιριά (2006-2007, ΑΝΤ1): Με φόντο την Κρήτη, δύο νέοι ερωτεύονται παράφορα, ενώ οι οικογένειές τους είναι βυθισμένες σε κύκλο αίματος. Το δίκιο; Αίμα στο αίμα. Εκεί όμως μπαίνει το συναίσθημα. Και τότε αρχίζει το μεγάλο δίλημμα: Δικαιοσύνη ή αγάπη; Εκδίκηση ή λύτρωση;

Μπρούσκο (2013–2017, ΑΝΤ1): Κρήτη και Κύπρος ενώνονται σε έναν απαγορευμένο έρωτα. Εδώ η δικαιοσύνη είναι το να νικήσει το πάθος τους τους εχθρούς τους. Οι «κακοί» τιμωρούνται και η ουσία είναι η κάθαρση του ήρωα.

2020s: Η εποχή της εξιλέωσης

Σασμός (2021-2024, Alpha): Η βεντέτα επιστρέφει, αλλά για να… καταργηθεί. Η ιστορία των Σταματάκηδων και Βρουλάκηδων φωνάζει: όποιος δεν σπάει τον κύκλο του αίματος, τον αναπαράγει. Η δικαιοσύνη εδώ είναι να προχωρήσεις. Να συγχωρέσεις.

Σκοτεινή Θάλασσα (2022, Mega): Μια σειρά-ψυχογράφημα, όπου η αλήθεια είναι πιο δύσκολη από την απόδοση δικαιοσύνης. Ένας άντρας αναζητά τον εαυτό του μέσα σε σκιές, ενώ όλοι γύρω του προσπαθούν να τον θάψουν – κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το Plan B, στην απόλυτη επιτυχία: Οι ρόλοι που άλλαξαν χέρια και «σάρωσαν» στις αγαπημένες μας σειρές