Η Ηλιάνα Μαυρομάτη στο Znews: «Ξαφνιάστηκα με το πόσο άνετα και οικεία ένιωσα πάνω στην πίστα»
Συνεντεύξεις

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη στο Znews: «Ξαφνιάστηκα με το πόσο άνετα και οικεία ένιωσα πάνω στην πίστα»

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη στο Znews: «Ξαφνιάστηκα με το πόσο άνετα και οικεία ένιωσα πάνω στην πίστα»

Η «Ζέτα» άφησε λίγο την πίστα του «Ονείρου» στη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει» και μας μίλησε

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη για όσους παρακολουθούν τα θεατρικά δρώμενα είναι ένα πρόσωπο γνωστό, ταλαντούχο, με προσεκτικά βήματα και ρόλους ζηλευτούς.

Ακόμα πιο προσεκτικά είναι τα βήματά της στην τηλεόραση όπου οι παλιοί γνώριμη της «Δέκατης εντολής» θα τη θυμούνται σίγουρα. Φέτος όμως το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει ακόμα καλύτερα σε έναν ρόλο απαιτητικό και ιδιαίτερο, αυτόν της Ζέτας στη σειρά του Alpha «Αυτή η νύχτα μένει».

Δίπλα σε ένα αξιόλογο καστ, η Ηλιάνα ανέβηκε στην πίστα όπως αυτή ήταν το 80 σε ένα γνήσιο «σκυλάδικο» και μας παρέσυρε στα πάθη και τα βάσανα της Ζέτας.

Το ότι φέρει ένα όνομα που υποδηλώνει ότι προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια (κόρη του Βασίλη Μαυρομάτη και της Λίλας Καφαντάρη) ήταν μάλλον και απλώς επιστέγασμα ότι και εκείνη θα χάραζε τη δική της, αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία που έχει -όπως φαίνεται- λαμπρό μέλλον.

Και ιδού όσα μας είπε!

Έχετε ολοκληρώσει τα γυρίσματα για τη «Νύχτα»;

Όχι ακόμα, έχουμε δρόμο. Θα ολοκληρωθούν καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα στο καλοκαίρι.

Τι γεύση σου αφήνει η Ζέτα; Τι θα κρατήσεις από αυτόν τον ρόλο;

Δεν μπορώ να κάνω ακόμα αποτίμηση γιατί είμαι μέσα στη διαδικασία, αλλά ήδη έχω αρχίσει να νιώθω ότι πλησιάζει ένας αποχωρισμός. Είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση για μένα αυτή με τη Ζέτα και τον κόσμο του Ονείρου, θα κρατήσω σίγουρα την αγάπη για το τραγούδι, την πίστα, το πάθος και την ολοθυμική βουτιά στον έρωτα.

Ποια είναι μέχρι στιγμής η πιο δύσκολη σκηνή που έκανες στη σειρά;

Νομίζω οι βίαιες σκηνές ήταν οι πιο σκληρές και ψυχοφθόρες για μένα.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ως Ζέτα στη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει»

Σε δυσκόλεψε κάτι υποκριτικά στη Ζέτα;

Από τη στιγμή που αφέθηκα να ακολουθήσω τη ροή που μου έδιναν οι σεναριογράφοι ως προς την ερμηνεία και τις διακυμάνσεις του χαρακτήρα η αλήθεια είναι ότι απελευθερώθηκα αρκετά και δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Αντιμετώπισα τις δυσκολίες που θα είχα με οποιονδήποτε χαρακτήρα θα είχα να διαχειριστώ.

Το γεγονός ότι η σειρά αναφέρεται σε μια άλλη εποχή που πρακτικά δεν έζησες σαν Ηλιάνα πώς το «δούλεψες»;

Μελέτησα την εποχή μέσα από διαβάσματα, εκπομπές και ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις, μουσικές και συζητήσεις.. σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, αισθητικό, ιστορικό, κι έφτιαξα ένα δικό μου σύμπαν, αυτό που στο δικό μου μυαλό τελικά ήταν η δεκαετία του ’80.

Σε είδαμε να μεταμορφώνεσαι σε τραγουδίστρια σε «σκυλάδικο» του ’80. Πώς ήταν η εμπειρία της πίστας ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσω του ρόλου σου;

Ήταν υπέροχη και αναπάντεχα γοητευτική. Ξαφνιάστηκα με το πόσο άνετα και οικεία ένιωσα πάνω στην πίστα.

Με την Κόρα Καρβούνη έχετε συνυπάρξει θεατρικά. Πώς ήταν και η τηλεοπτική σας συνύπαρξη;

Με την Κόρα ήταν η δεύτερη μας συνάντηση, μας έφερε η ζωή την πρώτη να παίξουμε στο θέατρο τις αδερφές, και τη δεύτερη τώρα στη «Νύχτα», τις αδερφικές φίλες. Χαίρομαι πάρα πολύ που είχα να κάνω με την Κόρα γιατί την εκτιμώ ιδιαίτερα ως ηθοποιό και μέσα από τις συνεργασίες μας την έχω αγαπήσει και ως άνθρωπο. Είχαμε την τύχη να έχουμε μια δομημένη σχέση καλλιτεχνικά όταν βρεθήκαμε στη σειρά και αυτό έφερε μια αυτονόητη και βαθιά επικοινωνία.

Νίτσα (Κόρα Καρβούνη) και Ζέτα (Ηλιάνα Μαυρομάτη)

Έχεις πει στη συνέντευξή σου στην Κατερίνα Καινούργιου ότι «Ζέτα και Στρατής συνδέονται στα τραύματά τους». Θα τα επουλώσουν λοιπόν ο ένας με τη βοήθεια του άλλου ή είναι πληγές που μένουν πάντα ανοιχτές;

Και οι δύο είναι τραυματισμένοι. Δεν ξέρω τις προθέσεις του Στρατή (Βασίλης Μπισμπίκης), αλλά η Ζέτα σίγουρα θέλει να βγει στο φως,  να εξυγιανθεί. Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί μέσα από τη σχέση τους…

Θα μας δώσεις μια μικρή «γεύση» για το τι έχουμε να περιμένουμε από τη Ζέτα προς το τέλος της σειράς; Θα δούμε ανατροπές;

Δεν μπορώ να προδώσω πολλά, αλλά το βασικό της ζήτημα είναι ακόμα ανοιχτό, εκείνο της δίκης της για τα ναρκωτικά με τα οποία την παγίδευσε ο Ντόκος…

Είσαι μια ηθοποιός με πλούσια παρουσία στο θέατρο και επιλεγμένες προσεκτικά δουλειές στην τηλεόραση. Είναι προσωπική σου επιλογή;

Πάντα προσπαθώ να κάνω επιλογές στον βαθμό που μπορώ, που να με καλύπτουν καλλιτεχνικά και να αισθάνομαι ότι είμαι έντιμη απέναντι στον εαυτό μου και στο κοινό.

Το τηλεοπτικό κοινό τουλάχιστον φέτος «ψήφισε» υπέρ της μυθοπλασίας. Είναι ένα καλό σημάδι για να γίνονται καλές τηλεοπτικές δουλειές όπως η «Νύχτα»;

Μακάρι να συνεχίσει η τηλεόραση να επενδύει στη μυθοπλασία τόσο για το κοινό που φαίνεται να την εκτιμά και να την έχει ανάγκη, όσο και για όλους τους δημιουργούς που δουλεύουμε σε αυτήν.

Έχεις κάποιον ρόλο που ιδανικά φαντάζεσαι ότι θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση και θα έλεγες εύκολα ναι αν σου προσφερόταν;

Πιο πολύ ονειρεύομαι συνεργασίες τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, όποτε εύχομαι να έρθουν συναντήσεις που θα με κάνουν να νιώθω δημιουργική και ασφαλής.

Σε αγχώνει η αναγνωρισιμότητα που φέρνει η τηλεόραση;

Όχι πια, η εμπειρία από την φετινή χρονιά ήταν τρυφερή και ανθρώπινη σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγνωρισιμότητα από τον κόσμο.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα θεατρικά και τηλεοπτικά;

Φαίνεται ότι θα είναι δημιουργική και η επόμενη χρονιά, ωστόσο δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα κάτι επίσημα. Αυτό που προέχει είναι να προλάβω να ξεκουραστώ λίγες μέρες το καλοκαίρι!