Στρεπτόκοκκος – Σπ. Μαζάνης :«Όταν το παιδί είναι άρρωστο επικοινωνούμε μόνο με τον παιδίατρο»
Τηλεόραση

Στρεπτόκοκκος – Σπ. Μαζάνης :«Όταν το παιδί είναι άρρωστο επικοινωνούμε μόνο με τον παιδίατρο»

Στρεπτόκοκκος – Σπ. Μαζάνης :«Όταν το παιδί είναι άρρωστο επικοινωνούμε μόνο με τον παιδίατρο»

«Είναι λάθος να αφήνουμε τα παιδιά 2-3 μέρες με πυρετό χωρίς να μιλήσουμε στον παιδίατρο»

Ο τραγικός θάνατος ενός μικρού παιδιού από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Μάλιστα στην Ημαθία υπάρχουν και άλλα κρούσματα μόλυνσης με το μικρόβιο και ένα από αυτά φέρεται να είναι στο περιβάλλον του παιδιού που πέθανε, ενώ 7 παιδιά φέτος πέθαναν από αυτό.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μίλησε στο Πρωινό μας σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

«Είναι πάρα πολύ μεταδοτικός. Κάθε στενή επαφή θα πρέπει να επιτηρείται τουλάχιστον για 30 μέρες. Εμείς το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι πολύ συνηθισμένο. Μπορεί να προκαλέσει αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες και γαστρεντερίτιδες και εμετό και διάρροια και εξάνθημα.

Είναι πολύ ύπουλος γιατί ξεκινάει με συμπτώματα απλή ίωσης αλλά μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα. Εάν εγκαίρως πάμε στον γιατρό και χορηγήσει αντιβίωση το παιδί μπορεί να θεραπευτεί».

Όπως εξήγησε το μικρόβιο μπορεί μέσα σε 1-2 ώρες να κάνει σηψαιμία σε κάποιο όργανο.

«Όταν το παιδί είναι άρρωστο πρέπει μόνο να επικοινωνούμε με τον παιδίατρό του ή με στα νοσοκομεία. Ποτέ ο γονέας μόνος του δεν πρέπει να κάνει ενέργειες ιατρικές. Μην τρέχουν στα φαρμακεία να κάνουν το strep test γιατί μπορεί να δώσει ψευδή θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Εμείς ζητούμε να μην πουλιούνται καν στα φαρμακεία.

Οι γονείς πηγαίνουν, το κάνουν και παίρνουν τον γιατρό. Δεν είναι διαγνωστικό.

Επίσης επικρατεί λανθασμένα η άποψη να αφήσουν το παιδί να έχει πυρετό 2-3 μέρες. Είναι λανθασμένη η άποψη αυτή και αυτό θα διορθωθεί μόνο όταν πάρεις τηλέφωνο τον γιατρό σου και ξέρει το ιστορικό του παιδιού. Ο γιατρός μπορεί να εκτιμήσει αν μπορεί να καθυστερήσει μία μέρα.

Ο υψηλός πυρετός είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα και ο πονόλαιμος για τον στρεπτόκοκκο» ανέφερε ο γιατρός.