Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Τηλεόραση

Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Τέμπη: Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Προέκυψαν ποινικές ευθύνες για την επίμαχη σύμβαση 717 που αφορά στην αναβάθμιση του ελληνικoύ σιδηροδρομικού δικτύου

Σχεδόν δέκα μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το γραφείο της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας στην Αθήνα άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 23 προσώπων. Τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να σχετίζονται με την περίφημη σύμβαση 717 του ΟΣΕ για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε βάρος δεκαοκτώ δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων της ΕΡΓΟΣΕ και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής καθώς και πέντε ιδιωτών. Βαρύνονται μεταξύ άλλων με τα αδικήματα της απάτης, της απιστίας και της ψευδούς βεβαιώσεως.

Η σύμβαση 717 του ΟΣΕ για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο υπογράφτηκε το 2014 με συγχρηματοδότηση από το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής σύμβασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πλημμελή εκτέλεση του έργου.

Η υπόθεση συζητήθηκε έντονα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Η Ευρωπαϊκή εισαγγελία αρμόδια για την διερεύνηση και παραπομπή εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Δείτε το απόσπασμα από το Euronews World News:

Δείτε επίσης:

Τέμπη – Ευδοκία Τσαγκλή: .«Ποια δικαιοσύνη; Αυτό που γίνεται ευτελίζει και τους νεκρούς και τους ζωντανούς»