Η μάχη της τηλεθέασης: Ποιους επιλέγουμε για την ενημέρωσή μας;
Τηλεθέαση

Η μάχη της τηλεθέασης: Ποιους επιλέγουμε για την ενημέρωσή μας;

Η μάχη της τηλεθέασης: Ποιους επιλέγουμε για την ενημέρωσή μας;

Υπήρξε ένα διάστημα που τα δελτία ειδήσεων στην ελληνική τηλεόραση μονοπωλούσαν το βραδινό ενδιαφέρον περισσότερο από τις κατσαρόλες και τα αγωνίσματα στις παραλίες. Οι πιο… παλιοί θα το θυμούνται σίγουρα. Οι άνκορμεν και άνκοργουμεν των δελτίων σχολιάζονταν περισσότερο και από γνωστούς celebrities στις κοσμικές στήλες και τα δελτία μεσουρανούσαν ως οι κύριες πηγές ενημέρωσης του κοινού.

Τι γίνεται όμως σήμερα; Κοιτώντας τους πίνακες τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων διαπιστώνουμε το προφανές: το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που επιλέγει να ενημερώνεται από τα δελτία είναι κυρίως άνδρες άνω των 55 ετών. Αυτό -εδώ που τα λέμε – δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη.

Τι νούμερα καταγράφουν, όμως, στο δυναμικό κοινό τα δελτία; Εδώ υπάρχει”ψωμί”.

Μιλώντας επί παραδείγματι για χθες, το δελτίο του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ (προβάλλεται στις 19:00) ήρθε πρώτο με ποσοστό 18%. Ακολούθησε το δελτίο του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα (20:00) με 16,7%, τρίτος ο ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου (19:30) με 14,4% και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο κατεξοχήν ειδησεογραφικός ΣΚΑΪ με μονοψήφιο νούμερο, 9,9% για τη Σία Κοσιώνη. Ο ΣΚΑΪ μάλιστα ελέω Survivor έχει εδώ και καιρό μετακινήσει το δελτίο του στις 19:30.

Το μονοψήφιο νούμερο του ΣΚΑΪ μας έκανε εντύπωση, όταν ακόμα και η μεταμεσονύκτια ενημερωτική εκπομπή του σταθμού (“Ρουά Ματ”) με τη Νίκη Λυμπεράκη κατάφερε να κάνει ποσοστό 10,8% στο δυναμικό κοινό.

Κατά τα άλλα, είναι εμφανές ότι οι ηλικίες 18-54 προτιμούν τα δελτία τύπου “infotainment” που όμως έχουν παρουσιαστές με ένα κύρος και μία σοβαρότητα (όπως ο Αντώνης Σρόιτερ), καθώς την εποχή του διαδικτύου οι ειδήσεις “τρέχουν” πολύ πριν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Το MasterChef κερδίζει ακόμα και από τις επαναλήψεις

Σε… άλλες τηλεοπτικές ειδήσεις, το MasterChef κατέγραψε χθες ένα ποσοστό της τάξης του 27,2% από την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τη στιγμή που το Survivor έμεινε πίσω με 12,8% ενώ ακόμα και η μεταμεσονύκτια επανάληψη του ριάλιτι μαγειρικής πέρασε σε νούμερα το ριάλιτι επιβίωσης με ποσοστό 16,3%.

Αξιόλογη πορεία στους πίνακες είχαν και οι ελληνικές σειρές: Η “Μουρμούρα” 21%, “Το Τατουάζ” 21,3%, “Η Επιστροφή” 21,8% και το “Μην Ψαρώνεις” 17,1%

Τι έγινε… μετά τα μεσάνυχτα;

Γρηγόρης Αρναούτογλου και Ελεονώρα Μελέτη “συναντήθηκαν”, με την Ελεονώρα να προηγείται με 13,3% έναντι 13,1% του Γρηγόρη. Η Ελεονώρα είχε καλεσμένο τον Survivor Πάνο Αργιανίδη και την Μέλπω Κωστή ενώ ο Γρηγόρης μεταξύ άλλων την Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου αλλά και τον Γιώργο Αγγελάκη, που γνωρίσαμε από τις οντισιόν του φετινού MasterChef.

Οι νικητές και οι χαμένοι

Σε επίπεδο καναλιών, το Star έκοψε το νήμα με 21,7% και ακολούθησαν: Alpha 20,1%, ANT1 13,4% και ΣΚΑΪ με 11,8% στο δυναμικό κοινό 18-54.