Βικτώρια Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν να πάρει τα Μάρμαρα, τα πήραμε με τη βία, τα ήθελε για το σπίτι του»
Τηλεόραση

Βικτώρια Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν να πάρει τα Μάρμαρα, τα πήραμε με τη βία, τα ήθελε για το σπίτι του»

Βικτώρια Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν να πάρει τα Μάρμαρα, τα πήραμε με τη βία, τα ήθελε για το σπίτι του»

Η Βικτώρια Χίσλοπ βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη

Η Βικτώρια Χίσλοπ βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και μίλησε μεταξύ άλλων για την απόφαση της να μάθει την ελληνική γλώσσα, την αγάπη της για την Ελλάδα και τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Αναφερόμενη στην αγάπη της για την Ελλάδα και την απόφαση της να μάθει την ελληνική γλώσσα, είπε:

«Πώς μπορείς να μάθεις για μια χώρα χωρίς να ξέρεις την γλώσσα; Για εμένα ήταν αυτό το πιο σημαντικό, αλλά γενικά στην Αγγλία, οι Άγγλοι δεν το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι σε όλο τον κόσμο μιλάνε Αγγλικά», δήλωσε.

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι κάτι που μπορώ να εξηγήσω αλλά είναι κάτι που είναι μέσα μου, σαν να είναι η ψυχή μου από την Ελλάδα. Τώρα έχω ελληνική ταυτότητα αλλά για χρόνια είχα. Όταν έφτασα στην Ελλάδα το 1977, την πρώτη φορά που ήρθα ένιωσα σαν να ήμουν στο δεύτερο σπίτι μου, δεν ένιωσα ότι ήταν ξένη χώρα. Δεν ήξερα ούτε μια λέξη αλλά την αγάπησα την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα της Ελλάδας στην Αγγλία είναι πολύ θετική. Μετά την κρίση η Ελλάδα πλέον φαίνεται μια χώρα με ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλοί Άγγλοι που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και την αγαπάμε, μας φαίνεται σαν παράδεισος».

«Η κυβέρνηση έχει αγοράσει κλεμμένα πράγματα»

Επίσης αναφέρθηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα, το βρετανικό μουσείο και τον Έλγιν, τι είπε:

«Για πολλά χρόνια το βρετανικό μουσείο έδινε την εντύπωση ότι ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα για να τα σώσει και είχε άδεια. Επίσης έδινε την εντύπωση ότι το έκανε για τους Βρετανούς. Πόσο ευγενικός; Αυτό είναι λάθος, δεν είχε άδεια να τα πάρει. Τα πήραμε με βία και ήταν μια δουλειά που έπρεπε να την κάνει για δυο χρόνια, ήταν μια τεράστια πρόκληση.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι τα ήθελε για το δικό του σπίτι, ήταν αριστοκράτης. Όταν όμως έφτασε στην Αγγλία μετά τα μάρμαρα, δεν είχε καθόλου χρήματα και η γυναίκα του είχε φύγει με τον κολλητό του φίλο. Η κυβέρνηση πλήρωσε μόνο για το κόστος του ταξιδιού, το οποίο ήταν 35.000 ευρώ. Έχουν αγοράσει κλεμμένα πράγματα, αυτό είναι πολύ απλό, αυτή είναι η ιστορία», δήλωσε.

Δείτε όλη τη συνέντευξη από την εκπομπή:

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μενεγάκη: «Μου βγαίνουν κάτι νεαροί στο Instagram που μπορεί να μην φοράνε…»