Χρίστος Βασιλόπουλος: Άγνωστες ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης – Γιατί οι Γάλλοι έχουν στάση μετρό για τον Μπότσαρη;
Τηλεόραση

Χρίστος Βασιλόπουλος: Άγνωστες ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης – Γιατί οι Γάλλοι έχουν στάση μετρό για τον Μπότσαρη;

Χρίστος Βασιλόπουλος: Άγνωστες ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης – Γιατί οι Γάλλοι έχουν στάση μετρό για τον Μπότσαρη;

Ο δημοσιογράφος είχε πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Πρωίαν σε είδον και μίλησε για άγνωστες ιστορίες που αφορούν το 1821.

«Δεν είμαι ιστορικός για να ξέρω τα πάντα» είπε με χιούμορ απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Φώτη Σεργουλόπουλου.

«Πολλοί πίστεψαν ότι ο Παπαμιχαήλ ήταν ο Παπαφλέσσας!»

Αναφερόμενος στις ταινίες που έχουν γίνει τη δεκαετία του ’70 και την διατύπωση τους στην ιστορία, σχολίασε:

«Πολλές από τις ταινίες για την επέτειο της 25ης Μαρτίου τη δεκαετία του ’70 πολλές είναι ”κιτς”. Έχουν στηριχτεί σε ιστορικά γεγονότα. Βλέπεις όμως τον στρατό να πολεμά και δεν είναι αληθοφανής οι μάχες ή τα ρούχα που φοράνε, μιλώντας για θέματα κινηματογραφικά. Οι Τούρκοι φοράνε κόκκινη παντελόνα η οποία γυαλίζει ή είναι πολύ σιδερωμένοι.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ που έπαιξε τον Παπαφλέσσα είναι ένας ρόλος που τον χαρακτήρισε, το έχει πει και ο ίδιος. Είναι ένας ρόλος ο οποίος λέει ότι τον κράτησε σε ένα άλλο επίπεδο. Γιατί μέχρι τότε ήταν το λεβεντόπαιδο της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο σύζυγος και έπειτα έκανε ένα ρόλο της ελληνικής ιστορίας. Ταυτίστηκε τόσο πολύ η εικόνα του που πολλοί νέοι που δεν ήξεραν ιστορία πίστεψαν ότι ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ο Παπαφλέσσας».

Η γαλλική στάση Μετρό για τον Μπότσαρη

Εντύπωση κάνει το πόσο επηρεάστηκαν οι Γάλλοι από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και τίμησαν τον Μάρκο Μπότσαρη δίνοντας το όνομά του σε στάση μετρό, την Botzaris:

«Οι Γάλλοι τον κλάψανε τον Μπότσαρη. Οι Γάλλοι επηρεάστηκαν παρά πολύ από την έξοδο του Μεσολογγίου. Ένα από τα χρώματα τα οποία επικράτησαν στη γαλλική μόδα της εποχής ήταν το ”De Μessologie”. Είναι ένα σταχτί χρώμα από τη θλίψη που προκαλεί στους Γάλλους η πτώση του Μεσολογγίου. Ο Μπότσαρης είναι μέρος αυτής αφήγησης, ο οποίος εγκαταλείπει το στρατόπεδο του Μεσολογγίου για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους. Πηγαίνει και πολεμάει μόνος του και κάνει ότι οι Σουλιώτες, είναι νυχτομάχοι. Είναι κομάντο. Την κρίσιμη στιγμή διάλεξε να σκοτώσει ο ίδιος τον αρχηγό των Τούρκων. Τρώει το βόλι στο κεφάλι. Περιγράφουν την σκηνή με πολλή συγκίνηση οι ιστορικοί».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή:

Διαβάστε επίσης:

Στέφανος Κασσελάκης: Το ‘πε και το ‘κανε! Τα πλάνα με στολή στη Θήβα λίγο πριν παρελάσει